Friday, January 13, 2006

Geen fratsen!

Mag ik even mopperen? Ik heb zojuist de eerste Allerhande van dit jaar gelezen, en ik ben verbaasd en verontwaardigd ook nog. Prominent op de cover staat “Lekker gewoon”. Prima instelling, als het maar lekker eten is. Voor de rest van je leven moet je lekker doen wat je goed lijkt en je vooral niet zoveel aantrekken van wat anderen gewoon vinden. Maar ik dwaal af.

Het blad vervolgt met een aantal recepten met gewone alledaagse ingrediënten, boerenkool, andijvie, bonen, maar dan net even anders. Leuk! Dan het boodschappenlijstje met een weekmenu zodat je een hele week lang niet hoeft na te denken wat te eten. Leuk! Alhoewel…ik hoop toch echt dat je nadenkt en het boodschappenlijstje goed bekijkt vóór je een week lang de hersens stil zet. Even een kleine greep: panklare prei, duobakje hamreepjes, zakken koelverse erwtensoep, zak bechamelsaus. Kortom, alles zoveel mogelijk voorgefabriceerd en dus –veel- duurder. En dan…Kliekjesdag!
Nog leuker, want ik ben een flinke fan van kliekjesdag. Of liever gezegd : koelkastkoken. Kliekjes klinkt naar uitgedroogde randjes en te hard gebakken spaghetti. In dit huis betekent koelkastdag dat mijn ogen dwalen over de koelkast, mijn hersens combineren met de voorraad en mijn handen daar een leuke maaltijd mee puzzelen. Hoe Albert aan kliekjes komt weet ik niet, het is mij nog niet gelukt mijn –weliswaar meer dan gemiddelde gezin van 5- te voeden van 300 gram panklare prei (jeweetwel, zo’n zak waar al die donkergroene stukken inzitten die wij weggooien of soep van trekken) en dan nog restjes over te houden ook!

Dan gaan we een bladzijde flink besparen! Het is mij niet helemaal duidelijk of dat door de decembermaand komt of omdat je net boodschappen hebt gedaan volgens het lijstje. Maar we lezen het aandachtig door, je weet maar nooit. Twee bladzijden later wordt het me helemaal duidelijk! Onze Albert heeft een nieuwe formulie bedacht; Kies & Kook! Helemaal geweldig. Ik citeer: “een nieuwe manier van koken, waarbij u in de winkel zelf uw maaltijd samenstelt uit de zg 4 componenten, losse onderdelen die thuis alleen nog maar in de pan, oven of magnetron hoeven.” Wij noemden dat thuis voorheen boodschappen doen. Nieuwsgierig naar de componenten? Wat dacht je van:
1. aardappels, rijst, pasta
2. groente
3. vlees/vis/vleesvervanger
4. saus
De bedoeling is dat je een maaltijd samenstelt door uit elk van de categorieën 1 component te kiezen. “U kunt zelf elke combinatie maken die u wilt”. Pfieuw, gelukkig maar. “Het is absoluut voldoende voor een gezin van 4 personen”, dat heeft Albert uitgebreid getest natuurlijk. (350 gr pasta? 300 gr groente?) En het kost maar 8,--! Behalve natuurlijk als je niet voor vier componenten kiest omdat je al iets in huis hebt (eigenwijs!), “dan betaal je een per stuk prijs, het is dus voordeliger ze alle vier mee te nemen; dat levert u al gauw een besparing tussen de € 3,-- en € 5,-- op” aldus Albertje. Huh? Over wiens portemonnee hebben we het hier?

Maar daar gaan we weer, op het hellende vlak van voorverpakt, geportionneerd, voorgesneden, eenheidssmaak en vooral niet nadenken. Jasses! Heb ik het nog niet over die berg verpakkingsmateriaal die dit oplevert (geur/kleur/smaakstoffen, anti-oxydanten, stabilisatoren, conserveermiddelen). Is Albert nu helemaal belatafeld? Of gewoon slim en inspelend op de trend van sneller, gemak en geen moeite willen doen? Beetje van jezelf , beetje van Appie? Als u categorymanager bent van AH en mij dit uit kunt leggen zonder schaterlachend in uw handen te wrijven terwijl u de winstcijfers bekijkt..u bent welkom!

4 comments:

 1. Tja, ik ben bang dat jij het niet snapt...Er wordt dus duidelijk niet gevraagd om na te denken,enig initiatief te vertonen of keukentalent te hebben.Of een buitenmodel gezin van 5 (ipv 4 bescheiden etertjes) te hebben die niet al lang blij zijn dat er ìets op tafel komt, van die "woensdag gehaktdag-eterstjes",je weet wel.Jammer, u valt niet in de prijzen, maar wel uit de toon.
  O ja, rekenen word je vooral niet geacht te kunnen, ze kwamen ooit met een serie goedkope maaltijden, waaronder spinazierijst met ham, waar je met 4 pers. wel 150 gr hamblokjes te verdelen had!!Dat werd vechten natuurlijk waarmee het probleem dus zichzelf oploste,er liepen er een paar zwaargewond van tafel zodat we toch nog net genoeg hadden.Nee, het is net als met de Story en Prive, lezen ...maar niet geloven!!

  ReplyDelete
 2. Met alle respect, maar geef mij dan maar een goed bakboek om te lezen, daar geloof ik in, het is gezond, je kunt creatief bezig zijn, je huis ruikt lekker als je het in de praktijk brengt, ...
  En de ingrediënten komen zelden van AH, ik geef ook daar de voorkeur aan de ouderwetse molens! Blijft er natuurlijk 1 probleem: waar laten we al die overtollige kilo's die er mede door het bakken niet af te krijgen zijn? Konden we die ook maar voorverpakt wegsturen, zou mooi zijn.Misschien heeft iemand daar de oplossing voor: kant en klare maaltijdrankjes misschien?

  Yvette

  ReplyDelete
 3. Uit mijn hart gegrepen, Baking. Allemaal veel te veel bewerkt en daardoor duur. Maar dat niet alleen. Ook heel veel verpakkingsmateriaal, conserveermiddelen, geld idd...
  Het wordt steeds erger, lijkt het wel.
  Een gewoon savooiekooltje bijvoorbeeld, wat kun je daar wel niet mee? 1,25 was hij, hier van de bioboer. Salade, roerbakken, in de soep. Hij gaat hier op tot het laatste restje. Het stronkje eventueel op de composthoop. En hoeveel werk is het snijden van een kooltje nu eigenlijk? Prettig werk ook, even iets gewoons doen, even niet aan je carrière denken...

  Straks moeten we voor een gewone krop sla of een recht-toe-recht-aan prei (dus niet gewassen, geplukt en verpakt) naar de natuurvoedingswinkel...

  Eveline

  ReplyDelete
 4. Hi, Larein
  Heb ik weer niet begrepen hè, toch een andere haarkleur dan..uit een pakje!
  Hoi Yvette,
  Goed idee, voorverpakte kilo's! Ik heb er nog wel een paar.. Als we echt goed bezig zouden zijn, moesten we natuurlijk alles op de fiets of lopend, dat heft elkaar mooi op, maar zo consequent ben ik dan ook weer niet :(
  Hoi Hestia,
  Welkom, Leuk je hier te zien. Joh, je had me moeten zien lezen gister, ik werd er zo kriegel van! En het dan nog presenteren alsof ze het 8e wereldwonder hebben uitgevonden, ik ben bang dat mensen het waarschijnlijk ook zo zien en iemand die zijn eigen prei snijdt aankijken alsof ze volkomen achterlijk zijn...Grrr! Heel eerlijk, uit marketing technisch oogpunt (mijn oude baan en liefde), petje af!

  ReplyDelete

Thanks for visiting! I really appreciate and enjoy reading all your comments! If you have any questions feel free to email me.