Saturday, February 20, 2010

On a donut high.. donuts uit de oven

Het succes van de gefrituurde donuts / doughnuts? met Oud en Nieuw deed verlangen naar meer! Maar om nu weer een middag in zo'n wolk van olie te staan en vooral het schoonmaken vóór het bakken (vet eruit, verse olie erin) én erna (muren van de bijkeuken, olie eruit en vet erin) wetende dat al die arbeid niet voldoende zal zijn om de geneugten van de donuts van je heupen af te krijgen.... Nee ik was bang dat het niet meer dan eens per jaar zou gebeuren.

Helaas (of gelukkig?) had ik lang geleden een recept van Tartelette bewaard waarin donuts worden gebakken. In de oven. Uiteraard -zegt ze- niet te vergelijken met heuse gefrituurde maar toch erg lekker. Dat moest worden geprobeerd.

En weet je? Het wérkt gewoon. Ze zijn heel erg lekker! Toegegeven ze zullen geen plek veroveren op de schijf van vijf maar niettemin minder vet (joepie) en minder werk dan de frituur. Goed genoeg toch?

Gebakken donuts:
(afgeleid van het recept van Tartelette)
Afhankelijk van de grootte natuurlijk; ong. 20-25 donuts

300 ml lauwwarme melk
2.1/4 tl droge gist
2 el boter
150 gr suiker
2 eieren
600-700 gr patent bloem (5 cups)
twee snufjes verse nootmuskaat (liefst vers geraspt) niet weglaten!
1 tl zout
~~~~
Om te dippen en rollen:
Gesmolten boter, suiker en kaneel of een glazuurtje van poedersuiker en citroensap

Alle ingredienten (begin met 500 gram bloem en voeg meer bloem toe indien nodig) in een grote kom samenvoegen en in 5-8 minuten kneden tot een soepel deeg. Het uiteindelijke deeg moet heel soepel en zacht aanvoelen zonder te plakken en loslaten van de kom.

Breng over op een licht bebloemd aanrecht en kneed met de hand nog even door. Dan tot een bal vormen en in een ge-oliede kom afgedekt laten rijzen tot ongeveer verdubbeld.
Voorzichtig uit de kom laten glijden en op een licht bebloemd aanrecht uitrollen tot een plak van ongeveer 1 cm dik. Officieel hebben donuts natuurlijk een gat in het midden, hiervoor steek je eerst rondjes uit (van ong. 4-6 cm). Gebruik hiervoor een ronde koekjesuitsteker die je in de bloem duwt. Dan overhevelen op je ingevette of met bakpapier bedekte bakblik en daarna pas het gat in het midden uitsteken met een kleiner maatje.**
Als je namelijk gelijk al het gat uitsteekt krijg je je donut nooit netjes rond op de bakplaat, vandaar. Afdekken met een theedoek (of een stuk plastic) en laten rijzen, nu ong. 45 minuten.

Afbakken: 8-10 minuten in een voorverhitte oven (190 C of 175 voor een heteluchtoven). Kijk voor een goudbruin onderkantje. Bakplaat uit de oven en eventjes laten koelen totdat je ze vast kunt pakken. Dan dippen in gesmolten boter en door kaneelsuiker rollen. (Of dippen in glazuur, jam, hagelslag, sprinkles.... de mogelijkheden zijn natuurlijk eindeloos maar ik moet zeggen; zo warm uit de oven met kaneelsuiker...Jammie!! De volgende dag vonden de kinderen ze nog steeds heerlijk maar echt het allerlekkerst zijn ze vers uit de oven.

Om ze toch, bijv op een zondagochtend, vers te serveren kun je het deeg ook van tevoren maken en de tweede rijs afgedekt in de koelkast laten gebeuren. Ik heb dit nog niet uitgeprobeerd, mijn koelkast is veel te klein om zoiets te kunnen doen helaas. Dan haal je ze een uur tevoren uit de koelkast om op te warmen alvorens je ze in de oven gooit. Zorg wel dat je de ongebakken donuts zowel in de koelkast als tijdens het op temperatuur komen goed afgedekt hebt.

En.. en... en... dan heb je natuurlijk die gaten over.... gewoon bakken! Die zijn namelijk het allerlekkerst! Bite-size, warm en geurig. Misschien ga ik dat de volgende keer wel doen, alleen maar donut holes maken. Mini mini. Kijk maar hoe schattig.

5 comments:

 1. those are beautiful!

  ReplyDelete
 2. Oh, I want I want I want! I love donuts and son keeps begging for me to make them! Now I must!

  ReplyDelete
 3. Just what in looking for ;)

  ReplyDelete
 4. Hoi! Ik heb ze gemaakt, zitten nu in de oven, ik moest alleen wel erg veel bloem toevoegen.. het plakte anders nog heel veel. ik hoop dus dat ze nog lukken! Tips tegen het plakken?

  ReplyDelete
 5. Hoi terug! Ik hoop dat ze gelukt zijn inmiddels ;-) (je commentaar was in de spam blijven hangen vandaar de late reactie). Het kan hoor dat je iets bloem bij moet voegen, de ene keer neemt je meel meer vocht op dan de andere keer, hangt van het weer af -echt waar-, hoe oud je bloem enz. Wat heel goed werkt is je aanrecht lichtjes insmeren met een beetje olie en daar de balletjes op rollen. Als je teveel bloem toevoegt worden ze namelijk taai.

  ReplyDelete

Thanks for visiting! I really appreciate and enjoy reading all your comments! If you have any questions feel free to email me.