Sunday, October 24, 2010

Stoomoven: Bulgur

Niet zozeer voor jouw informatie als wel voor mijn geheugen; Bulgur uit de stoomoven.

Sinds de nieuwe keuken ben ik in het trotse bezit van een stoomoven die eigenlijk nog maar weinig werkuren gemaakt heeft. Het kost me duidelijk wat tijd om te wennen aan het feit dat ik nu de beschikking heb over een meer-pits fornuis, een grotere koelkast, een oven, en alhoewel dat wat meer voeten in aarde had; een inmiddels weer gevulde vriezer.

De vriezer had de verhuizing niet overleefd maar aarzelde om ons dat kenbaar te maken; hij was héél langzaam en onwillig aan het doodgaan. Een minuscuul lekje in een leiding maakte dat het lang duurde voordat zowel de vriezer als wij het opgaven.

Zo nu en dan bekruipt me de gedachte dat het eigenlijk wel prima ging in de caravan met die drie (of eigenlijk twee) gaspitjes, het mini-koelkastje, geen vriezer en de magnetron op de eerste verdieping. Simpel = duidelijk en soms erg prettig.

Wat ook simpel is en erg prettig; Bulgur maken in de stoomoven.

225 gram bulgur
375 ml (groente) bouillon
klontje boter

Bulgur en hete bouillon samenroeren in dichte stoomoven schaal, klontje boter erop en 20 minuten stomen op 100gr C.

Ik heb tegelijkertijd de gaatjesschaal gevuld met 500 gr in plakjes gesneden wortel, 1 kleingesneden prei en 1 in blokjes gesneden courgette. Deze schaal boven de schaal met bulgur gehangen zodat het vocht uit de groente ook nog in de bulgur dript.

Reservoir vullen met water en lekker op de bank een boek lezen.
Of in de tijd dat de groente en bulgur stoomt een vleesmengseltje maken van –lams-gehakt, en zacht gesmoorde uien. Grof gesneden uien smoren in iets boter op een zacht vuurtje, gehakt toevoegen en rul bakken, kruiden met wat kaneel, nootmuskaat, gerookt paprikapoeder, peper en zout en komijn  en koriander. Evt. vet afgieten en gare groente toevoegen. Bulgur afdekken met theedoek en deksel en nog even laten dampen. Voor het serveren losmaken met een vork. Lekker!

Voor een meer vloeibare saus zou je ook deze kunnen proberen!

8 comments:

 1. Huh? Bulgur?
  Ik wist niet wat het was (ja, heb het inmiddels gegoogled).
  Maar dat effect van leven met weinig equipment, en dan bijna de draad kwijt raken als je weer volledig equipped bent, dat herken ik wel :).
  Doe je voorzichtig met die pitten?!

  ReplyDelete
 2. Hoef ook niet allemaal ineens te gaan, het klinkt heel handig maar heb zelf geen ervaring met een stoomoven (heb alleen zo'n stoomapparaat). Lijkt me wel cool... of juist 'hot' eigenlijk.

  ReplyDelete
 3. Zie groen van jaloezie en ben benieuwd naar jouw ervaringen met de stoomoven en dan vooral met broodbakken natuurlijk!! (of heb ik (zoals gewoonlijk) weer wat gemist?)

  ReplyDelete
 4. Nee hoor Rita, niks gemist, heb er -schaam- nog geen brood in gebakken! Alhoewel, 1 keertje; een side by side vergelijking met kaneelbroodjes. Een gedeelte in de oven en een gedeelte in de stoomoven... hmm was geen succes. Die in de stoomoven waren erg droog en bleven plat.
  Maar ik moet weer een beetje inkomen met broodbakken voordat ik weer een poging waag. Die stoomoven moet natuurlijk wel een eerlijke kans krijgen. ;-)

  ReplyDelete
 5. Geven sommige fabrikanten van stoomovens niet van die handige workshops? Effe zo'n middagje tips and tricks en je kunt los!
  Ik heb helemaal geen ervaring met zo'n oven - we hebben hier nog van die suffe bamboe mandjes :-)

  ReplyDelete
 6. Hey Aranka, ja klopt, en zo'n cursus staat nog op mijn lijstje maar ik had bedacht dat ik eerst zelf even wilde knoeien zodat ik in ieder geval wist waar ze het over hadden en evt vragen zou kunnen stellen, vandaar.
  Heb wel een boek gekocht gebaseerd op de oven die ik heb, kan de recepten als leidraad gebruiken.

  ReplyDelete
 7. Lekker gezond! Nu ben ik wel benieuwd hoe jouw stoomoven er uitziet. Heb je een fotootje?

  ReplyDelete
 8. Hanaâ; dat is wel een goed idee, helemaal niet aan gedacht! Ga ik doen bij de volgende post!

  ReplyDelete

Thanks for visiting! I really appreciate and enjoy reading all your comments! If you have any questions feel free to email me.