Saturday, September 25, 2010

Bakken in September; appel perzik cake

IMG_3142De maand September is verjaardags maand bij ons. Prima aanleiding om weer te gaan bakken want dat was toch wel erg lang geleden.

Ik moet alleen erg wennen aan de nieuwe oven, hij is veel heter dan mijn oude oven. Waarschijnlijk doet hij precies wat hij moet doen maar ik was zo gewend aan mijn oude sukkelende oven dat ik vreselijk loop te stuntelen met deze,

Baksels zijn te gaar, te bruin, te droog…. niet zo stimulerend eerlijk gezegd.

Gelukkig lukte deze wel goed; appeltaart maar dan net even anders. Een basis van zacht zoet gerezen gistdeeg dat uitgerold wordt en “besmeerd” met een combinatie van kort gestoofde appel, perzik en rozijnen.  Na het bakken wat glazuur erover…erg lekker!

Recept  voor springvorm van 23 cm:
(afgeleid van “the Cake Book” Tish Boyle)IMG_3126

Gistdeeg
- 160 ml lauwe melk
- 2.1/4 tl gist
- 70 gr suiker
- 365 gr patent bloem (in 3 delen)
- 80 gr boter
- 1 tl zout
- 1 tl vanille extract
- 1 ei

 

In een grote kom meng je de melk met gist en 1 gedeelte van de bloem, strooi geleidelijk de suiker erbij terwijl je (nog even met de hand en een houten lepel) roert. als de suiker geheel is opgenomen voeg dan stukje voor stukje de boter toe. Kneed verder op lage snelheid met de deeghaak, voeg zout en vanille toe en nog een deel van de bloem. Kneed rustig tot je een glad kleverig deeg hebt.

Voeg nu het ei toe en de rest van de bloem. Blijf nog zo’n 5 minuten kneden, het deeg blijft door de boter en suiker zacht en kleverig. Probeer zo goed als het kan een bal te vormen en laat 1 tot 1.1/2 uur rijzen in een ge-oliede kom.

Terwijl het deeg rijst maak je de vulling:

Vulling:
300 gr stevige appels, geschild en in blokjes
3 perziken, geschild en in blokjes
1 tl citroensap
3 el boter
125 gr lichtbruine basterdsuiker
1 el bloem
3/4 tl kaneel (kardemom is ook lekker!)
70 gr rozijnen

Smelt de boter in een grote koekepan op middelhoog vuur tot het bruist. Bak de stukjes appel en perzik ong. 2-3 minuten. Strooi de suiker erover en bak al roerend nog even zachtjes verder, nog zo’n 3 minuten of totdat de suiker is gesmolten en het fruit zacht is.

Voeg dan de bloem toe, even goed roeren en nog een minuutje laten garen. Kaneel en rozijnen erbij. Van het vuur af in een kom overdoen en goed laten afkoelen voor je het gebruikt. (Kan evt van te voren worden gemaakt en afgedekt tot 3 dagen in de koelkast worden bewaaard).

Afwerken:
Inmiddels is je deeg gerezen (niet veel maar toch iets) en kun je het gaan uitrollen. Op een bebloemd aanrecht of een silpat mat; rol uit tot een rechthoek van ong. 2 cm dik. Verdeel de vulling op het deeg maar laat aan de lange kanten een stukje bloot zodat je deeg bij het oprollen goed blijft zitten.

Rol nu je deeg vanaf de lange kant gelijkmatig op tot een lange rol. Snijd de rol in dikke plakken van ong. 2 á 3 cm. Beboter een springvorm (zowel de bodem als de zijkanten) en leg de plakken met de open kant naar boven in de springvorm.
Dek af met een doek of plastic en laat rijzen totdat de vorm mooi gevuld is.

IMG_3131

Evt. bestrijken met ei en goudbruin afbakken in een voorverwarmde –hetelucht-oven van 175C, ongeveer 30-35 minuten.
Laat 10 minuutjes in de vorm afkoelen, verwijder dan de vorm en laat verder afkoelen op een rooster,

Voor het mooi –en lekker- kun je nog een glazuurtje maken van poedersuiker en melk.

 

 

10 comments:

  1. wow dat ziet er lekker uit. Doet me denken aan de duitse baksels die ik zo lekker vind; gistdeeg in combinatie met fruit, yummy

    ReplyDelete
  2. Alle jarigen van harte gefeliciteerd.

    De appel-perzik cake ziet er heerlijk uit. Hier op zolder, nog in de verhuisdoos, liggen een paar bakboeken van Tish Boyle. Die Tish weet wel wat lekker is ;-)

    ReplyDelete
  3. Looks tasty, whatever it might be. ;)

    ReplyDelete
  4. Looks great - I'll have a go at this as soon as my oven is fixed! (And jJust for an extra challenge, I'll be working direct from your Dutch recipe.)

    ReplyDelete
  5. Ik heb dat boek ook! Hoe heet dat recept in the engels? Het ziet er erg lekker uit. Ik zal even tegen Tish zeggen dat ze bij jou moet komen kijken. Vind ze vast leuk! Of je kan het haar zelf zeggen: tishboyle.blogspot.com. Die choc cake op de achtergrond ziet er ook lekker uit trouwens!

    ReplyDelete
  6. Looks beautiful--I couldn't have made it better myself!

    ReplyDelete
  7. Het ziet er heerlijk uit en ik wilde dat ik het hier kon ruiken. Veel plezier met alle jarigen; gezellig om deze tijd van het jaar.

    ReplyDelete
  8. @ Lien en Gea: simpel maar dit recept werkt! Ik denk dat de perzik helpt om het sappig te houden.

    @ David: it's an apple-peach coffee cake and it's gooooood!

    @ Tim: wow, that's daring! Good luck!

    ReplyDelete
  9. @Hanâa: thank you! It's the coffee cake with apple filling (I added some fresh peaches and cardamom). Oooh net toen ik dacht jaa dat durf ik echt niet hoor, zag ik het commentje van Tish! wow!

    @ Tish: *blush* thank you so much. We had quite a spread of different cakes but honestly..this one went fast!
    Thanks for the visit, I feel flattered!

    @ Marjoke: ja wel druk maar oergezellig. (we hebben er 4 in 2 weken)

    ReplyDelete
  10. This recipe sounds delicious! I love all the healthy ingredients =)

    ReplyDelete

Thanks for visiting! I really appreciate and enjoy reading all your comments! If you have any questions feel free to email me.