Wednesday, March 29, 2006

Pan Catalan

Oftewel: Pa amb tomàquet!
Oftewel: brood met een gebruiksaanwijzing

Simpeler dan dit kan niet, en lekkerder eigenlijk ook niet. Ons eten gisteravond bestond uit een simpele salade, dit dienblaadje, en in de oven geroosterde drumsticks.

De gebruiksaanwijzing: brood licht insmeren met olijfolie, roosteren onder de grill (die oven was toch al aan vanwege de kip, maar een broodrooster kan natuurlijk ook). Geroosterde broodjes op tafel. Aan tafel wrijft eenieder zijn broodje in met achtereenvolgens de snijkant van een knoflookteen, een part tomaat (beetje duwen mag!) en naar believen versgemalen peper en zout. Niets meer dan dat. De kinderen vonden het leuk om te doen en érg lekker!
In dit geval heb ik zo'n groot Turks brood gebruikt, in kwarten en overlangs doorgesneden, maar je kunt natuurlijk elk brood gebruiken. Ook uitstekend om restjes brood op te maken, wat dacht je van bij een glaasje wijn op zo'n onverwachts gezellige zaterdag/zondag middag?

Kleine waarschuwing op zijn plaats: doe dit niet als je de volgende ochtend een sollicitatiegesprek hebt, of naar de tandarts moet ofzo (of zoals wij dezelfde avond 10-minuten gesprekken op school....)

3 comments:

 1. Heerlijk is dit toch he?
  Vaak het pure wat het meeste doet genieten.

  Zo had ik ergens weer rondgesnuffelt en geconfijte tomaten gezien.
  Dan kán ik het gewoon niet laten he? Dus tomaten ingeslagen en gemaakt en in een potje gedaan en weggegeven.

  Ok waarom deze zijweg, denk door de tomaten, ze zien er zooo uitnodigend uit, en dan de kaas erbij en turks brood. Wijntje erbij en gezelligheid met de kinderen en man en je waant je in de hemel.

  Geen idee of je het recept hebt voor geconfijte tomaten.
  Zal toch even recept voor je neertypen.

  Tomaten naar behoefte
  ontvellen en in vieren snijden en ontpitten.
  (ontvellen doe ik in gekookt water tomaat aan vork onderdompelen tot velletje loslaat, supermakkelijk)

  Dan de in vieren gedeelde tomaten op een bakplaat leggen en wat zout erover en kruiden naar smaak.

  Ik had basilicum en thijm en knoflookpoeder gedaan en een beetje suiker.

  Dan beetje olijfolie eroverheen en de bakplaat met tomaten 3 a 4 uur in een oven op 90 graden doen.

  Dan af laten koelen en de tomaatjes in een schoon potje doen, goede olijfolie eroverheen tot de tomaten onder staan en klaar ben je :-)

  Ik bewaar altijd jampotjes en chocopasta potjes maar ook potjes van de feta bv. Die zijn helemaal geweldig.
  Doe over het dekseltje een toepasselijk rond lapje, daaromheen een strik en een etiket op het potje wat erin zit en de datum van maken erop en met een zelfgemaakt brood, wijn, en wat zelfgemaakte kruidenboter dit allemaal in een mandje doen en je hebt een prachtkadoo.
  Of je maakt een italiaanse mand dan doe je bv pasta enz erin.

  ReplyDelete
 2. Heerlijk vind ik dit, hoe simpeler hoe lekkerder!

  Een tomatensalade die gewoon bestaat uit tomaten met een dressing, pizza met kaas en tomaat, de Margarita dus, sla alleen sla met dressing en ga maar door!

  Als je IETS leert tijdens het lijnen is het dat simpele dingen gewoon heerlijk zijn, en dan zit je niet meer te wachten op al die tierelantijntjes....

  En tja, dan ZAL je een 'licht gekruide lucht' om je heen hebben hangen... geeft dat nou??!

  ReplyDelete
 3. Lovely picture.

  ReplyDelete

Thanks for visiting! I really appreciate and enjoy reading all your comments! If you have any questions feel free to email me.