Friday, February 17, 2006

Met in de hoofdrol....Pita!

De kwaliteit van de foto is niet geweldig, maar de pita's waren dat wel! Ik ben helemaal enthousiast. Ik heb een aantal recepten en werkwijzes vergeleken o.a. van Beth Hensperger, King Arthur en deze van Farmgirl, het maakt elkaar allemaal niet zo heel veel uit en dat is meestal een goed teken. Dus hebben we uiteraard recepten geklutsd en als volgt gedaan:

3 cups witbroodbloem (425 gr)
1.1/2 tl zout
1.1/4 cup warm water
2 el olijfolie
1 el suiker
2 tl gist

Deeg maken in de bbm, standmixer of met de hand. Je krijgt een zachte soepele deegbal, laat deze ca. 1 uur rijzen. Op een licht bebloemd werkvlak in 10 gelijke stukken verdelen en licht opbollen. Laat deze afgedekt 10 minuten rusten.
Met een deegroller de ballen één voor één uitrollen tot een cirkel van ong. 15 cm. Zorg ervoor dat de andere deegbolletjes afgedekt blijven zodat ze niet uitdrogen.
De deegflapjes op een deegmatje of bebloemde doek ong. 20 minuten afgedekt laten rusten. In die tijd de oven hoog opstoken (250C).
Dan de broodjes met het bakmatje direct op het rooster dus niet met een bakplaat ertussen in de oven zetten. Eventueel kun je ook alufolie gebruiken ipv een bakmatje.
Baktijd ca. 8 minuten. Eventjes opletten, ze mogen niet te bruin worden, een klein kleurtje (heel lichtbruin) is prima. Ik heb verschillende waarschuwingen gelezen dat niet alle broodjes per definitie puffen maar van de 10 die ik gemaakt heb was er slechts 1 plat gebleven! En zoveel lekkerder dan die kant- en klare meelbollen in het cellofaantje....

Edit: Het was gisteravond uit enthousiasme een hele snelle post, Valeria vroeg of deze broodjes ook in voorraad gemaakt kunnen worden en ik denk dat we daar allemaal nieuwsgierig naar zijn. Ik wel in ieder geval, heb het uiteraard nog niet kunnen uitproberen maar Farmgirl wel en ze zegt hierover het volgende: "let cool, wrap tightly in aluminum foil, place in a zipper bag, and freeze. Thaw frozen pitas before using (this only takes about 5 minutes at room temperature). To reheat, stack several in a pile, wrap with foil, and place in a 375 degree oven for 10 to 15 minutes."

9 comments:

 1. Ja, lekker is dat hè. Ik heb eens volkoren pita's gemaakt (uit Beth geloof ik), die waren ook zo lekker!
  Soms denk ik wel eens dat we het onszelf moeilijk maken....al die dingen die ik maakte als ik geen tijd had (pizza, pita, wraps, pasta...etc) die lusten we nu niet meer zo graag omdat ze zelfgemaakt zoveel lekkerder zijn. En hoewel het heel leuk is om het zelf te maken, heb je er soms gewoon geen tijd voor....en ik ben wat slecht in plannen! Maar ja genieten is het wel als je de tijd hebt!

  ReplyDelete
 2. Ik denk dat ik ze ook eens ga proberen baking soda :)
  Paul mijn zoontje die vind ze lekker en ook al is hij nog zo ziekjes zoals afgelopen week die pita broodjes die eet hij wél op.

  Maar als ik ze nu zou willen invriezen?? Zou het dan beter zijn om ze niet helemaal af te bakken? Of is het dan gewoon een kwestie van oppiepen?

  Ze zijn namelijk wel snel gaar natuurlijk.
  Och en misschien raken ze de weg naar de vriezer wel kwijt dat kan ook nog natuurlijk ;)

  ReplyDelete
 3. Bedankt voor je edit baking soda :)Ik denk dat ik ze vandaag of morgen eens ga maken.

  ReplyDelete
 4. Valeria, ik heb ze gisteravond nog weer gemaakt, gewoon om te kijken of het weer zou lukken. Deze keer had ik er 14 uit hetzelfde deeg, dus wat kleiner per stuk. Éentje geproefd, en deze was wat meer brood-achtig met een minder grote "zak" binnenin. Oorzaak: niet dun genoeg uitgerold. Ze zitten nu in een goed afgesloten diepvrieszak in de vriezer.

  ReplyDelete
 5. Harstikke fijn dit baking soda :)
  Aan dit soort ervaringen heb ik wat (en anderen ook denk ik ;)).
  Nu weet ik dat dun uitrollen beter is.
  Ik ben er vandaag niet aan toe gekomen omdat er buiten een dertiental leilinden stonden te roepen van snoei ons nou eens...

  Wél pita broodjes gegeten, ik had nog zo een pakje uit de winkel en moest wel aan je denken.

  Ik heb ook eens op de site gekeken van farmgirl, wow dat is ook niet mis.
  Wat is internet dan toch een fantastisch iets en wat valt er nog veel te leren.

  Ook al reageer ik niet altijd, blijf toch lekker van alles lezen :)
  Bedankt voor je log en de dingen die je wilt delen!

  ReplyDelete
 6. Absolutely gorgeous---in any language. Congratulations on a splendid job. I'd be envious if I didn't like those unpuffed pita pizzas so much. So what's next? Going to finally conquer scones??? : )

  ReplyDelete
 7. LOL Hmm FG, now I have to... If I can make my pitas puff I should be able to tackle scones. I hope you don't mind I used your experience and quoted you for freezing the pita's, that's what it says in Dutch.
  Next week will be sconesweek!

  ReplyDelete
 8. Hoi Baking Soda,

  Vandaag heb ik de pitabroodjes gebakken, helaas maar een paar die een mooi zakje vormden (bolletje werden) maar ik vond het wel de moeite waard om eens te proberen en al helemaal de smaak is me prima, en die van Paul ook overigens, die vind het ook helemaal heerlijk.

  ReplyDelete
 9. Heerlijk die pittabroodjes. Echt een toppertje en ja hoor dat is dan ook weern het einde van de gekochte pitabroodjes. Iedereen was het er wel over eens dat dit stukken lekkerder was. Alleen jullie weten wel wie het weer moet doen, maar goed je doet wat om het klompenkoor tevreden te houden.

  ReplyDelete

Thanks for visiting! I really appreciate and enjoy reading all your comments! If you have any questions feel free to email me.