Friday, December 30, 2005

Know your way around cheese?


Anyone familiar with this one? There is a little story behind the present which I will proceed to tell in Dutch, a little too much to do in English . This lovely little smelly box was a present from my attent SIL.
Kadootje van mijn schoonzusje dus, ze was helaas ziek dus kon niet aanwezig zijn bij de brunch maar liet dit kadootje meenemen. Het verhaal erachter; een paar weken geleden zijn wij met zijn vieren gaan eten (hmm volgens mij heet dat daar dineren) bij Die Heere Sewentien, en bij binnenkomst zagen wij al een prachtige kaastafel staan. Oogjes glimmen natuurlijk en nadat wij genoten hadden van het diner, toch maar een kaasbordje gevraagd. De tafel werd naar ons toegedragen! en de zeer schuchtere pukkelige jongeling achter de tafel legde keurig de verschillende kazen uit en toen mochten we kiezen. Schoonzusje en ik om de beurt met een prikvingertje: die en die en die. En de jongeling snijden, maar dan in -ook voor franse begrippen- wel zéér pietepeuterige stukjes. Wij keken elkaar eens tersluiks aan maar de knul deed zo geconcentreerd zijn best. Één van de kazen was dus deze, de Mont d'Or - Vacherin du Haut-Daubs (A.O.C.). Wij kregen daar beiden een bescheiden lepeltje van.
Ik citeer even uit andermans werk:
"Deze kaas is een zachte rauwmelkse koeienkaas. Bij het rijpen wordt de kaas omwikkeld met sparrenhout. Hieraan dankt de kaas zijn karakteristieke geur en smaak (!). De korst is vochtig en lichtrood van kleur. De pâte is lichtgeel, zeer romig en bijna vloeibaar." Vandaar dus de lepel en het sparrenhouten doosje, het zou anders zo maar weglopen. Het is een winterkaas die alleen maar tussen september en maart verkocht mag worden. En dan nog alleen van melk die hoog in de bergen geproduceerd is en iedere dag ! ingeleverd moet worden bij de coöperaties in het dal.

Gelukkig kwam de gastvrouw/eigenaresse nog even langs en zag ons nog steeds lonken naar de kaas en....joepie... we mochten nog een lepeltje!
Vandaar dat dit presentje stevig omwikkeld met papier naar ons toe kwam met een begeleidend kaartje. Lief hè?

3 comments:

 1. Leuke schoonzus heb jij....Houd 'r in ere !

  ReplyDelete
 2. Mijn moeder koopt die ook wel ooit. Nu breng je me op een idee: ik heb dit nog nooit geproefd met zelfgebakken stokbrood. Idee!!!
  Ik vind hem heerlijk, hoe kan het ook anders, zo'n caloriebom.

  Yvette

  ReplyDelete
 3. calorieën? bom? O jee, dat had je nou niet moeten zeggen..
  riep zij verschrikt en nam nog een hapje. Lekker joh!

  ReplyDelete

Thanks for visiting! I really appreciate and enjoy reading all your comments! If you have any questions feel free to email me.