Sunday, September 09, 2012

En dan ook nog haken?

0909 024

Intussen zit ik niet stil. Ha! Dat dachten jullie natuurlijk wel.. Moet toegeven dat er niet zoveel gebakken wordt in dit huis als vroeger. Heeft een beetje te maken met uitvliegende kinderen, uithuizige echtgenoot en de uitdijende –letterlijk helaas- bakker.

Maar ik ben heftig aan het handwerken geweest, dat wel. Heel veel genaaid, niet om te laten zien want dat vind ik altijd lastig: foto’s van mezelf in een zelfgemaakt iets. We hadden dit jaar voor het eerst in tijden een echte zonvakantie, prachtig weer, kamperen, boekje lezen, en af en toe hevig actief met fikse wandeltochten. Tsja en toen kwam ik er achter dat ik een ernstig tekort had aan van die lekkere hup-trek-aan-luchtig-en-toch geschikt om aan de buitenwereld te tonen jurkjes. Het liefst natuurlijk van dunne katoen of linnen, want tricot is me te benauwd op zo’n moment. Dus die heb ik na terugkomst gemaakt. (En laat ik hier dus niet zien.. er is buitenwereld en buitenwereld toch?)

Wat ik ook heb opgepakt, na heel veel jaar, is haken! Kennelijk heb ik een paar maanden ergens een vibe opgepikt want ik hoor en zie nu overal opeens iedereen haken. Niet in real life hoor maar Pinterest en Internet? Wow! In real life zit iedereen me hoogst verbaasd aan te kijken. Haken? Haken heeft kennelijk nog steeds een hoog tuttigheids gehalte. En ik moet heel eerlijk toegeven dat een gehaakte trui of vest er nou niet echt flitsend uitziet. Gebreide truien en vesten daarentegen.. veel leuker! Maar ja, ik kan dus wel haken maar niet breien. (Nou ja, theoretisch kan ik breien, opzetten, voor- en achteruit, recht en averecht en ik geloof dat ik nog weet hoe je een gerstekorrel moet doen. Heet dat zo? Maar zodra ik een fout maak of een steek laat vallen ben ik weg). Jaren lang geroepen dat ik ook helemaal niet wilde kunnen breien. Iets van vroeger met een vreselijke handwerklerares op de lagere school. Die heeft het voor me verknoeid. Puh!
Toch, ergens in mijn achterhoofd heb ik me voorgenomen dat ik ook breien ga leren, dat moet ik toch ook kunnen? Al is het alleen maar om te bewijzen dat ik het kan. Staat op de planning voor deze winter. Denk ik.

Anyhoo… haken dus.

Bolletjes meegenomen op vakantie, haaknaalden mee en een patroon. Grote col/schouder sjaal gehaakt… zag er niet uit! En dus net zo makkelijk weer uitgehaald. Die bolletjes –prachtige zeegroene kleur- liggen nog steeds te wachten op inspiratie.

Inmiddels op mijn Pinterest ding een aantal haak-ideeen verzameld waaronder deze:

 

Fluffy cushion @ attic24. Great one!

Foto en patroon van Attic24

 

Aangezien mijn sjaal nou niet geweldig was en de granny squares toch een hoog truttigheids gehalte hebben (en dierbare visioenen van mijn door Oma gehaakte paars met groen en witte bedden sprei) vond ik dat zo’n kussentje een perfect project was om nou eens iets helemaal af te maken. Ik probeer in onze voornamelijk grijs met witte woonkamer met bloemen, kussens en plaids wat kleur aan te brengen en dan een beetje wisselen. Goed plan toch?

0909 025

Het idee nam vastere vormen aan toen ik bij V&D een kussenhoesje voor bijna niks scoorde, vervolgens spoorslags naar de stoffenwinkel die inmiddels ook een uitgebreid wol assortiment heeft en bijpassende bolletjes uitgezocht. En toen volgens de supergoed te volgend tutorial aan de slag. In het begin ging het mega snel natuurlijk, maar naarmate het kussen groter werd duurde het wat langer. Ondertussen vond ik het heel erg leuk worden maar ik werd toch enigszins gehinderd door echtgenoot die met een lichte paniek afkeurend naar mijn gefrutsel keek. Of ik dat ook echt ging neerleggen…

Een vriendin vond de kleuren geweldig. Een andere vriendin had kennelijk ook nog wat jeugdherinneringen aan haakwerk, was beleefd genoeg om niet al te veel te zeggen maar er sijpelde toch wel wat door van hmmm gehaakte kussenhoes? GEHAAKT? Weet je het zeker?

Maar zeg nou zelf, is toch leuk geworden? Zie nu dat de kleuren wat flets overkomen, iets te veel zonlicht op de bank geloof ik.

 

0909 023

7 comments:

 1. Haken is leuk!! Op mijn blog is veruit het meest gelezen bericht dat over mijn gehaakte deken.
  Ik ben je gaan volgen op Pinterest.
  Nu hebben we al 4 dingen gemeen: bakken, patchwork, eigen kleren naaien en haken. Of neen, 5: uitdijen, dat doe ik helaas ook....
  Groetjes,
  Marian

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ik heb jou inmiddels ook ontdekt p Pinterest! 6 denk ik, muziek ook

   Delete
 2. Ik vind het geweldig, wat een leuk kussen, en ik vind de kleuren erg mooi. Daar zit toch niets tuttigs aan, wordt voor een fortuin verkocht in een exclusieve woonshop! Voor quilten heb ik niet de precisie en het geduld, breien heb ik verschrikkelijk veel gedaan, voor mezelf (altijd eigen ontwerp natuurlijk!) en toen de kids nog klein waren van die snoezige truitjes. Haken heb ik ook wel eens gedaan, daar had ik niet meteen voorkeur voor... ook vanwege een heks van een handwerkjuf op de basisschool, die nooit iets goed genoeg vond (d.w.z. niet precies genoeg), maar heb ik later nog wel gedaan... kastrandjes en zo, kan ik zelf haast niet meer geloven. Heb nog heel veel katoen boven liggen van al die projecten in alle kleuren van de regenboog, zal ik dan toch eens?????

  ReplyDelete
 3. Haken is best leuk, breien daarentegen.. not!!

  ReplyDelete
 4. Ontzettend leuk geworden dat kussen- gave kleurencombi!
  Ben sinds halfjaar ofzo (geboorte kleinkind;)) verslaafd aan haken...vooral koddige knuffels;-))
  Op Etsy staan geweldige patronen voor van alles en nog wat haakwerk.
  (had vroeger ook al zo'n bitch van een handwerkjuf:-000)
  Succes!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Dank Marleen! Wat is dat toch met die handwerkjuffen? Of was er maar 1 kreng die het hele land doorreisde om arme kindertjes te pesten?

   Delete
  2. Vermoedelijk onderdeel van het examen voor handwerk juf : Bitchig-heid.
   Je kussen is geweldig !! Ik heb 'm áf en in de maak gezien. De kleuren vond ik direct al geweldig .Maar heb ik zó slecht verborgen kunnen houden dat ik haken truttig vind ? Eh...vónd , want dit is echt super geworden.

   Delete

Thanks for visiting! I really appreciate and enjoy reading all your comments! If you have any questions feel free to email me.