Friday, February 04, 2011

Gevulde pasteitjes / Cornish pasties

IMG_3195 En toen was mijn hele post weg! Als je niet saved en je laptop valt uit? Dan is het weg. Gaan we nog een keer maar dan wat minder uitgebreid als je het niet erg vindt. Recept heb ik hier vandaan geplukt en eigenlijk alleen de ingrediënten van de vulling aangepast aan wat ik op dat moment in huis had.
Voor het geval je in paniek raakt… het deeg is voldoende voor 4 grote pasteitjes, maar ik heb anderhalf keer het deeg gemaakt en vervolgens kleinere stukjes deeg genomen per pasteitje… jaaaa om het simpel te houden!  Nou ja, maar dan weet je in ieder geval waarom ik er meer dan 4 heb liggen.
Het deeg zit supersnel in elkaar en de vulling kun je voordat je het deeg maakt al snijden en zover klaarzetten. (Of uit de koelkast plukken ingeval van restjes). Het deeg hoeft niet te rijzen dus je kunt in één keer door.

IMG_3198 Cornish Pasties
Het deeg:
385 gr patent bloem
1 tl. salt
85 gr. margarine
85 gr. boter
170 gr water
De vulling:
250 gr vlees (fijngesneden bieflapjes, restje stoofvlees/rul gebakken gehakt) *
250 gr groenten zoals wortel, selderij knol in dobbelsteentjes
2 of 3 kleine aardappels in dunne schijfjes
1/2 ui, in dunne ringen
1 prei, ook in dunne plakjes
2-3 tl verse tijm (gedroogde oregano of herbes de provence kan ook)
25 gr blauwschimmelkaas zoals bijv. stilton of gorgonzola (gewone kaas mag hoor!)
zout en peper

Dan nog:

- extra bloem voor het werkvlak
- 1 ei plus 1 el melk klutsen om de deegpakketjes mee te bestrijken.
- Oven voorverwarmen op 200 C (hetelucht).

* het vlees voor de vulling kan gewoon rauw, vind het alleen in geval van gehakt niet handig maar als je geen restjes gebruikt kun je gewoon rauw fijngesneden mager rundvlees gebruiken.


~~~~~~~~~~
IMG_3192Gebruik ofwel de keukenmachine met het mes of je handen.
Bloem en zout mengen, kleine blokjes boter en margarine toevoegen en doorknijpen/wrijven zodat het kleine klontjes vormt. In de keukenmachine: puls met korte stootjes totdat het lijkt op nattig grof broodkruim, dit overdoen in grote kom.
Water toevoegen en met een vork omscheppen totdat alles bevochtigd is. Met koele handen vlug in een bal vormen (niet teveel kneden). Dan op een licht bebloemd werkvlak uitrollen. Opvouwen, kwartslag draaien en weer uitrollen. Doe dit nog 2x.
Zoals Kelly zegt: geen paniek, je maakt geen bladerdeeg!
Verdeel het deeg in 4 gelijke delen en zet apart.
Je hebt de ingredienten voor de vulling al klaar staan. Toch?
Rol een stukje deeg uit tot een rondje van ong. 20 cm.  Laagjes maken door te beginnen met een paar aardappelplakjes aan één kant van het deegrondje. Dan volgen de blokjes groente, de ui, de prei en het vlees als laatste.
Strooi wat thijm, zout en peper erover en iets bloem. Nog wat van de blauwschimmelkaas erover (een paar krummels).
IMG_3193Strijk met je vinger wat water langs de rand van het deeg, pak dan de ene kant van het deegrondje op en leg die over de vulling op de andere kant. Til voorzichtig op bij het randje (vulling schuift nu wat naar onder en je hebt eigenlijk een zakje vast) en knijp de randen goed vast. Je kunt een mooi randje maken bovenop door een draaiende knijp beweging te maken zodat het deegpakketje eruit komt te zien als een stegosaurus. (briljante observatie van Kelly! lol).
Zet het pakketje op een bakplaat en bestrijk met het eimengsel. Doe dit voor alle pakketjes. Maak als laatste met een mes een sneetje vlak naast de top zodat evt stoom kan ontsnappen.
Bak ong. 25 minuten tot goudbruin. Heerlijk!
Poehee… wat een verhaal! Maar weet je… het valt echt reuze mee. Het lijkt een heel gedoe maar het is lastiger opschrijven dan maken. Heus. Beloof ik. En dan ga ik nu even kijken of ik dat superhandige filmpje kan vinden zodat je kunt zien wat ik bedoel.
JA! Hebbes!  Geweldig; Oma maakt pasteitjes… “me lard an’ me butter”
en bij deze kun je zien hoe de vulling wordt gestapeld en de rand wordt geknepen.IMG_3194

5 comments:

 1. I made some Cornish Pasties in December. Great thing to have lunch at school or work, isn't it?

  ReplyDelete
 2. They turned out beautifully! I've been thinking of making some again, or perhaps making some pot pies. Yummy comfort food for sure :)

  ReplyDelete
 3. Zo, dat ziet er lekker uit. En het deeg ziet er "flaky" uit. En natuurlijk makkelijk om de vulling aan te passen aan wat je al in huis hebt. Moet ik onthouden, dit recept!

  ReplyDelete
 4. @ Ulrike: yours look yummy as well!

  @ Kellypea: thanks for the recipe; definitely a keeper! Oh yes the ultimate comfort food.

  @Hanâa: het deeg is zo makkelijk en het lukt gewoon, het is echt bijna bladerdeeg zonder het gedoe.

  ReplyDelete
 5. Oh! I love to eat Cornish Pasties, but I've never made them before...these have sparked a serious craving for them. Delicious!

  ReplyDelete

Thanks for visiting! I really appreciate and enjoy reading all your comments! If you have any questions feel free to email me.