Sunday, January 06, 2008

Geroosterde paprika soep / Cream of bell pepper soup


(Scroll down please for English!)
Een heel elegant soepje met karakter. Een uitstekende gast aan het diner, maar ook hartverwarmend gezelschap na een boswandeling. Hij vindt het niet erg om versierd te worden, met gepofte mosterdzaadjes misschien, een gesneden bosuitje, wat koriander. Helemaal alleen voelt hij zich ook prima op zijn gemak met een drupje creme fraiche bestrooid met paprikapoeder.

Erg makkelijk in de omgang, geschikt voor 4 personen:

2 gele paprika's (geroosterd, gepeld in blokjes, evt. rauw in blokjes*)
2 el boter
1 gesnipperd sjalotje
1 el bloem
1/2 dl droge vermouth / Noilly Prat
1 ltr kippenbouillon
1 dl creme fraiche
Garnering: bosuitje / koriander / peterselie / lepeltje mosterd of zaadjes gepoft in een droge koekenpan.

In een pan of middelhoog vuur de boter verhitten en hierin de ui en paprika zachtjes smoren, ong. 3-5 minuten. Laat niet bruin worden. Dan al roerend de bloem toevoegen en even laten garen. Al roerend nu een gladde roux maken door de vermouth en 2 dl van de bouillon al roerend toe te voegen. Laat dit geheel nu zo'n 5 minuten stoven.

Pureren in een keukenmachine (blender, staafmixer, roerzeef*) en terug in de pan, nu de rest van de bouillon en de crème fraiche toevoegen, even goed doorroeren en het geheel nog zo'n minuut of 10 goed doorwarmen. Denk erom, niet laten koken.
Op smaak brengen met peper en zout, evt. naar smaak garneren.

* Indien je een roerzeef -passe vite- gebruikt kun je overwegen de paprika niet te schillen. De evt. velletjes zullen in de roerzeef achterblijven. In alle andere gevallen: schillen of pellen want hoe klein ze ook zijn die schilletjes blijf je voelen!

Roasted Bell Pepper soup

A real crowd pleaser, easy on the palate, equally liked by old and young. A dandy guest at your dinnertable as well as a warming companion after a walk on the beach. Likes to be dressed up with frillies such as roasted mustard seeds, cilantro, spring onion. Mind; will behave when left undressed.

Handle with care for a company of 4:

2 yellow bell peppers (roasted, skinned and cubed, or raw and cubed*)
2 tbs butter
1 shallot, diced
1 tbs flour
1/2 dl vermouth / Noilly Prat
1 ltr chicken broth
100 ml creme fraiche

In a medium size heavy-bottomed pan, melt the butter at medium high heat, add onion and bell peppers and saute. Once vegetables have slightly softened, set heat to medium and sweat until vegetables have completely softened - approximately 5 minutes. Don't brown, and stir every once in a while!

Add the flour and let this swell for a moment while you keep stirring. Use vermouth (Noilly Prat) and 200 ml of the stock to make a smooth white sauce (roux) while you keep stirring. Keep on low heat for another 5 minutes and puree; either with a handheld blender or food processor or maybe your food mill*. Once pureed, return to the pot and add remainder of the stock with the créme fraiche, stir to combine and let simmer for 10 minutes. Be careful to not let it boil again.

Salt and pepper to taste and add garnish of your choice, (some croutons might be a good idea) or leave as it is and just serve with a dollop of creme fraiche sprinkled with paprika powder in the bowl.

A good piece of rustic bread is a welcome addition!

* When you know you are going to use your food mill you might leave the skin on the bell peppers. If you are using any other device, please remove the skins!

3 comments:

  1. That would be a really wonderful thing to have had for dinner last night especially if there would have been a little leftover for a pick me up right now!
    Bless my food mill, oh yeah!

    ReplyDelete
  2. The roasted peppers would make this soup creamy and sweet. I could use my new immersion blender too!!!My Christmas present to me from me!

    ReplyDelete
  3. Your opening paragraph made me laugh. You are funny! This soup sounds wonderful and like that it would behave well undressed!

    ReplyDelete

Thanks for visiting! I really appreciate and enjoy reading all your comments! If you have any questions feel free to email me.