Wednesday, October 10, 2007

Denkend aan Holland... / Thinking of Holland..


(In het Nederlands? Even scrollen)

With the grey skies we are having of late it's time to remind myself (and you maybe) Holland can be beautiful, provided you have gorgeous weather like we had this last weekend. We were at the "Zuiderzee museum" in Enkhuizen along the IJsselmeer which is an open air museum and -besides ships and vessels- features a village with original houses from various villages alongside the IJsselmeer, volunteers re-enact old professions in the school house, the sail maker, the smith... Don't worry, I will report on the cheese maker and fish smoker..(hehehe)

Wish I could translate this beautiful poem here which is basically about a Dutchman remembering his beloved country while he is away from home (well I can, obviously, but fear I will ruin it in the process)

Denkend aan Holland
zie ik breede rivieren
traag door oneindig
laagland gaan,
rijen ondenkbaar ijle populieren
als hooge pluimen aan den einder staan;

"--"

de lucht hangt er laag
en de zon wordt er langzaam
in grijze veelkleurige
dampen gesmoord,
en in alle gewesten
wordt de stem van het water
met zijn eeuwige rampen
gevreesd en gehoord.
Hendrik Marsman 1936
Om je even gerust te stellen, dit is een van de weinige gedichten die ik uit mijn hoofd ken, ik loop niet de hele dag al declamerend mijn vensterbanken te stoffen! Zoals een van de kinderen ooit eens riep: Mam, je hebt een Triviant hoofd! Waarmee hij wilde aangeven dat ik van alles een klein beetje weet.... En van een heleboel niks...zo werkt dat nou eenmaal, het zou in sommige opzichten handig zijn als er een aantal zaken net zo goed bleven hangen, zoals daar zijn verjaardagen, tandarts afspraken, boodschappenlijstjes... Maar je moet toegeven, dat maakt een stuk minder indruk op feestjes! Zie je het voor je? Feestje, hapje, drankje en dan terloops je hele verjaardagskalender opzeggen. Ben bang dat men mij ter plekke aan de dichtsbijzijnde fles alcohol hangt om erger te voorkomen.

Trouwens, wist je dat je in het Zuiderzee museum gezinskorting kunt krijgen? Mits je inderdaad verschijnt met de vader van je kinderen! Ik was daar dus alleen met de kids (en mijn ouders) en vroeg als echte Hollandse of ik (volwassenen met 3 kinderen) gebruik kon maken van deze regeling. Waarop de kassiere met een stalen gezicht antwoordde dat dat niet ging, dan diende er namelijk een vader aanwezig te zijn....

Waarop ik me omdraaide en luid pssst! kom! mijn vader riep, niet gelovend dat ze echt meende wat ze zei. (Dit is de 21 eeuw jongens, dit kan toch niet?) Waarop de kassiere lichtelijk geirriteerd e.e.a. duidelijk maakte: "nee mevrouw, het moet de vader zijn van de kinderen"!

En hoe, beste kassiere, gaan we dit aanpakken? Met paspoort, sofinummer en trouwringen? Hoeveel gezinnen, beste kassiere, bestaan er op dit moment in Nederland van wie de vader om verschillende redenen niet aanwezig is? En hoe, beste kassiere, denkt u dit overeind te houden als er, God verhoede, iemand aan uw kassa verschijnt van wie de echtgenoot overleden is? Of net een scheiding heeft doorgemaakt?

Absurd!!
Het is overigens een erg leuk museum om te bezoeken, zeker met kinderen, dat dan weer wel! En nee, geen gezinskorting gekregen, wel gemeld bij de informatiestand binnen in het museum dat deze manier van doen niet van deze tijd is.

6 comments:

 1. D. en ik zijn ook weleens een keer in het Zuiderzee Museum geweest, samen met de oudste die toen nog in de buggie zat: alweer een tijdje geleden dus.
  Wij vonden het best een leuke ervaring en door jouw posting denk ik dat het wel goed is om dit te herhalen, maar nu met alle drie de kids. Moet ik natuurlijk niet vergeten D. ook mee te nemen, wil ik de korting krijgen (en dat wil ik natuurlijk als echte Hollander).
  Maar even alle gekheid op een stokje: ik vond het bijna schokkend om te lezen dat deze alleen gegeven wordt als vader-lief erbij is. Niet te geloven! De gedachten die jij digitaal laat lezen, schoten bij mij ook door het hoofd!

  Mooie foto's trouwens.

  ReplyDelete
 2. Oh Karen, such wonderful photos, they make me dream!

  ReplyDelete
 3. This reminds me of visiting Zaans Schans years ago, and tasting cheese, buying clogs, and generally just enjoying being in the Netherlands on a gorgeous, sunny November afternoon. I cannot wait to come back.

  Contentment translates well into any language.

  ReplyDelete
 4. WAAAAHH, zijn ze daar mal geworden?! Het past wel helemaal bij de titel; denkend aan Holland, maar dan Holland op zijn smalst!
  Sorry maar heeft u de uitslag van de DNA test wel bij u??

  ReplyDelete
 5. A glorious place! Cheese & foodies for you and all that boat stuff for the boys! Heck, I think I'd enjoy those boats.

  ReplyDelete
 6. Tja, geweldig museum maar ze doen en denken er inderdaad nog à la een 100 of wat jaren geleden. Echt belachelijk .Maar ondanks dat de moeite waard geweest, als ik je foto's zo zie,. heb je die leuke bakker ook gezien ? Mochten we daar maar eens antiekshoppen.....

  ReplyDelete

Thanks for visiting! I really appreciate and enjoy reading all your comments! If you have any questions feel free to email me.