Tuesday, September 11, 2007

Het goud van Marokko op mijn bord

Argan olie

English will follow...soon!

Mijn schoonzus (ja, die van de kaas) had wederom een heel speciaal kadootje voor me meegenomen van hun vakantie in Marokko.

Argan olie dus, moeizaam en zeer arbeidsintensief verkregen uit noten. Ik kreeg ter plekke visioenen van noten die door geiten gegeten worden, langs natuurlijke weg het lichaam verlaten, en vervolgens... Ho. Stop! Dat zijn koffie bonen. (Dat verhaal hou je nog een keer tegoed en nee, ik heb nog niet het genoegen gehad die zeer speciale koffie te mogen drinken. Hoeft ook niet geloof ik).

Schakel mentaal even over naar Berbervrouwen die in een verre uithoek van Marokko harde noten kraken om deze olie te kunnen persen uit de zaden. Hard werk, weinig opbrengst. Even verder zoekend kom ik, ha, zie je wel, toch geiten tegen!! En inderdaad, noten worden gegeten, verlaten de geit, zijn intussen ietwat gefermenteerd (bij gebrek aan een ander woord) en zachter geworden en dus makkelijker te openen. Gelukkig worden deze noten niet gebruikt om culinaire olie van te maken....(en dat geloven wij onmiddellijk. Toch?) beweert de ene bron, de andere beweert even stellig het andere...

"De vruchten zijn te bitter om te eten. Maar geiten houden ervan en klimmen er graag voor in de takken. Een bizar gezicht, dat wel steeds ongewoner wordt, omdat het alleen wordt toegestaan bij bomen waarvan geen olie voor de markt wordt verkregen"

Die geiten weten dat natuurlijk precies, welke boom wél en welke níet beklommen kan worden.

Afgezien van direct uit Marokko schijnt deze olie hier moeilijk verkrijgbaar te zijn en vrij kostbaar (eh...erg kostbaar geloof ik). Al lezende denk ik dat ik het flesje wellicht beter in de kluis leggen dan ongegeneerd over mijn salade met geitenkaas en sinasappels uitgieten. In Nederland overigens hier te verkrijgen. (Zie je wel...ook Manfred heeft het over geiten! Klik hier eens, toe?). LOL!

De smaak... ik weet het eerlijk gezegd niet zo goed. Zo puur is het letterlijk even slikken, heel vol en krachtig van smaak, erg nootachtig en op e.o.a. manier kruidig. Op een stukje brood met zachte geitenkaas alweer heel anders, het lijkt of ze elkaar versterken (grijns!). Nog even experimenteren dus, met salade, couscous...

3 comments:

 1. Definitely a mistake to ask you to translate the cake post into Dutch ;)

  Looks like good oil in anyone's language!

  Joanna

  ReplyDelete
 2. In België wordt deze olie verkocht bij de supermarkt Delhaize. Maar er hangt een behoorlijk prijskaartje aan.
  Yvette

  ReplyDelete

Thanks for visiting! I really appreciate and enjoy reading all your comments! If you have any questions feel free to email me.