Wednesday, April 11, 2007

Hoe lang is een kalkoen?

(Just this once... rambling in Dutch..) Even lekker wegtypen in het Nederlands mag het? Ssshhht, niet verder vertellen, maar het gaat namelijk over
z u i n i g. Jawel, als in spaarzaam. En dan nog wel spaarzaam koken.
Luister, kom een beetje naar voren naar het scherm, zo ja, kopje koffie erbij?

Het begon allemaal zo; in December togen wij (vriendin L en ik) naar Duitsland, dagje leuk, dagje moeders uitlaten, veel praten, liefst simultaan, veel lachen. Had ik in dit verband al verteld over die supergoedkope parkeergarage in het midden van Dusseldorf? Maar 5€ voor een hele dag parkeren! En wel voor 100€ lol toen bleek dat die parkeergarage een parkeerlift was. Hadden wij heeeeel erg lang niet in de gaten. Ik zal je niet vermoeien met het hele verhaal maar ergens kwam "Wahaarheen leiheid de weg" van Mieke Telkamp in voor, plechtig voorgedragen door L. terwijl wij snikkend (van het lachen) de auto nawuifden.....die in een parkeerlift uiteraard naar beneden zakt. De parkeergarageliftbediende (goed woord voor scrabble!) had ook een gezellige start van de dag. Die heeft daar nog lang over nagepraat kan ik je verzekeren.

Met de auto wederom retour huis. Met in de door ons van tevoren (jawel wij zijn van alles maar ook voorbereid!) van koelelementen voorziene koelboxen.. onder ander een Junge Pute. Dat is een jonge kalkoen. Nog wel redelijk uit de kluiten gewassen maar toch, jong!
Die zou in het oorspronkelijke plan een vreugdevolle bijdrage hebben geleverd aan onze kerstdis.

Helaas, zoals wel vaker in dit huishouden ging het iets anders dan gepland en heeft dat vermaledijde *(&^beest inmiddels lang genoeg de grootste la in de vriezer bezet gehouden, en dus aten wij met Pasen kalkoen. In het grote schema der dingen moet dat gewoon kunnen. Anyway... wij aten 2e Paasdag kalkoen, gebraden in de oven met citroen, knoflook, marinade, lekker. Ik had met dat beest gerekend op Kerst en je weet maar nooit wie er allemaal mee komt eten.... (Nancy plus kids, Nicolette plus kids...allemaal niet dus!)
En toen was er nog veel kalkoen over.

Ik een beetje halfhartig geplozen, mooie grijpklare stukken vlees eraf gehaald...en wij aten de dag erna Turkey Cacciatore. Oorspronkelijk een Italiaans kipgerecht met tomatensaus, bacon, kappertjes, pasta.
En toen was er nog veel kalkoen over.

Gisteren een schort voorgebonden, wat fanatieker geplozen, en wij aten bloemkool met Geschnetzeltes en gefrituurde aardappelschijfjes. Oorspronkelijk een Zwitsers gerecht met reepjes kalfsvlees in roomsaus, hier uiteraard vervangen door....kalkoen! Zegt de vrouw des huizes: nou daar hebben we toch veel plezier van.... zegt de man des huizes: nou, hij was toch niet goedkoop ofzo? De vrouw des huizes zweeg stil (met behulp van een slok drank), hier kon ze met haar pet niet bij.
En toen was er nog steeds wat kalkoen over....met name veel bot....


En zeg nou zelf....da's toch zonde! Dus hebben wij de grootste pan in het huis op het vuur geschoven, het karkas eerst geblakerd in de oven en vervolgens met wat moeite in de pan gepropt, water erbij, groentetjes erbij (venkel, prei, wortel, bleekselderij, peterseliesteeltjes, een ui, wat peperbolletjes, foelie) kortom een gevogelte bouillonnetje. Staat nu een paar uurtjes te trekken. Kan het beest niet meer zien of ruiken. Ben bang dat de met veel moeite gewonnen ruimte in de vriezer ingenomen gaat worden door....soep!

Maar zuinig? Dat wel!


Toch jammer eigenlijk dat ik de rest van de onderdelen niet had...zou ik nog een leuke trofee van kunnen maken, voor op de muur, of Indiaantje spelen, ofzo...

7 comments:

 1. Ja,ja kalkoen daar kun je lang mee doen! Heb net een paar weken terug de laatste kalkoenbouillon ( wel mooi gelatineachtig!)versoept. Omdat de vriezer ontdooid moest worden...
  En die lift :))-wat een 'avontuur' - heeft Dick Maas al interesse getoond in het script??

  ReplyDelete
 2. Wat kun je al niet doen met 1 kalkoen....meid, schrijf een boek!Ik lig hier helemaal dubbel !
  En die lift...wederom weer snikken, het was ook zó onwijs (of wij) Maar cabaret voor 5 euro....op dat niveau... vind je nergens meer !Was het toch een goedkoop dagje, toch??

  ReplyDelete
 3. Schitterend wat een verhaal, ik lach me een aap. En het mag dan wel steeds kalkoen zijn, alle recepten van wat je gekookt en nog staat te koken ;-) klinken mij wel heel erg lekker in de oren! En Pasen of Kerst...nog een slokje van je wild turkey en wie kan dat nog schelen!!!

  ReplyDelete
 4. Karen,
  I have no idea what all you said in this post, but I most certainly recognize the bottle of Wild Turkey!! Did you cook with it or just drink it?? Sue

  ReplyDelete
 5. ooo, als ik dit zo lees.... terwijl ik meer en meer en meer uit zakjes en pakjes en diepvries en kant en klaar begin te koken (kon dat?).
  Nog even en dan ga ik me schamen dat ik de zakjes enzo weggooi, hahaha, misschien is het tijd dat ik daar ook soep van ga koken...

  ReplyDelete
 6. Ummmm~ I recognize the Wild Turkey!

  ReplyDelete
 7. Okay guys....this was a rant about how to stretch one (1!) turkey for several days...and make a broth from the bones as well. We had a bit of a left-over problem here, turkey intended for use at Christmas (hence the size) I got all giggly from this bird hanging around in my kitchen for so long so decided to dedicate a post. I did need the Wild Turkey, especially when I noted to DH that this bird sure was good for it's money... to which my darling Husband responded: why, it wasn't a bargain was it? After cooking three meals from it ánd making broth my only response was: "gulp!"
  Yes, I can be very wise sometimes...

  ReplyDelete

Thanks for visiting! I really appreciate and enjoy reading all your comments! If you have any questions feel free to email me.