Saturday, February 03, 2007

Cat's tongues / Kattentongen

Cat's what?

I wondered if I could cat (hah) away with simply translating our Dutch cookie, Ashleigh provided me with the French name; langues de chat, I googled, and look at the beautiful cat-cat's tongque picture Clotilde at Chocolate and Zucchini made.

At the back of my mind there was also a faint memory of cat's tongues made of chocolate, on a small crystal plate, the delicate stripes in the chocolate, my grandmother's house, birthdays.... They looked like these. (And should you wish to know the length of a cat's tongue, please click here).

This recipe again comes from the Dutch book "Koekje!" and I have reason to believe it's in Thomas Kellers book "Bouchon" too. (should you have that available..)

Why adding another recipe here while there is a wealth of recipes on the internet already? Because it is a charming little cookie, easy, quick, versatile, you don't need fancy ingredients, cookie monsters will love it.
Even I like them. Substitute vanilla for lemon or orange, coat one end in melted chocolate, sprinkle with grated coconut, stripes, dots, endless possibilities.
Let me post this recipe in Dutch and I'll refer you for the english measurements and directions to the links above. The only difference in recipes being that I used two whole eggs instead of just the egg whites.

Recipe:
200 gram zachte boter / softened butter
200 gram gezeefde poedersuiker / powdered sugar, sifted
2 eieren, losgeklopt / 2 eggs
3 gram zout / salt
15 gram vanille suiker / vanilla sugar
225 gram patentbloem, gezeefd / all purpose flour, sifted
Boter met de poedersuiker romig roeren, meng de eieren, het zout en de vanille suiker erdoor. Roer met een houten spatel de bloem erdoor. Doe het beslag over in een spuitzak met gladde spuitmond (1 cm doorsnede).

Spuit smalle staafjes van ong. 6 cm lang op een ingevette bakplaat. Houd wat tussenruimte over, de koekjes vloeien uit tijdens het bakken. Ik adviseer de bakplaten halverwege de baktijd te draaien, de bruining verloopt dan gelijkmatiger.

Bak ong. 8-10 minuten op 170 graden. Randjes zijn dan goudbruin en het midden van de koekjes goudgeel.
De enige opmerking die ik hierbij heb is dat de oventijd wat mij betreft wat langer moest zijn. Ik weet niet of dat aan mijn oven ligt, maar hou het een beetje in de gaten. Ik bak in een hetelucht oven waarvan de fan de kracht heeft van een kleine orkaan, misschien is dat de oorzaak.

4 comments:

  1. These are yummy! I know them here as lengua de gato :)

    ReplyDelete
  2. These are so simple. They look perfect for my green earl gray tea!
    They also look like the Eierbiskotten Angelika used for making teramasue, are they same or just similar?

    ReplyDelete
  3. They look beautiful :) Me, I've been making apple pie. I need to find a guest family to feed all this food to!

    ReplyDelete
  4. Ook toevallig, afgelopen zondag een dubbele hoeveelheid gebakken voor de duikclub. Schoon op natuurlijk.
    Je hebt gelijk wat betreft de baktijden. Prima boek maar bijna alle baktijden zijn aan de (zeer) krappe kant. Misschien omdat Holtkamp een professionele oven gebruikt?
    Karin

    ReplyDelete

Thanks for visiting! I really appreciate and enjoy reading all your comments! If you have any questions feel free to email me.