Saturday, May 13, 2006

Aspergetaart

De eerste asperges dit jaar, niet bij de boer vandaan maar gewoon uit de supermarkt. En zoals elk jaar weer twijfel ik. Zal ik vertrouwd gewoon met ei en ham en geklaarde boter....of zullen we toch maar iets anders proberen?
Gisteren de sprong in het diepe gewaagd, alhoewel iedereen die langs liep in de keuken daar zijn eigen mening over had. Echtgenoot: oh lekker, asperges, heb je ook nieuwe aardappeltjes? Zoon 1: oei lekker mam, asperges, maak je wel veel ei en ham? Zoon 2 en 3: Asperges? Moeten wij dat ook eten?
Ik riep dapper: we eten hartige taart met asperges. Allemaal. En dat is lekker.
Het antwoord uit vier monden: O.

En geloof me, dat kun je op veel verschillende manieren uitspreken.
Ik had bladerdeeg aan de rol in de vriezer dus dat was erg gemakkelijk maar je kunt natuurlijk ook die vierkantjes aan elkaar plakken en uitrollen zodat het in je vorm past. Of....zelf maken..... ahum.


Verder:

2 gesnipperde uien
300 gram ham, dikke plak in kleine blokjes
4 stengels pak soi, heel fijn gesneden
beetje boter

1 kilo niet zulke dikke asperges
3 eieren
melk
handje versgeraspte parmezaanse kaas
handje geraspte boerenkaas
peper, zout , nootmuskaat
paneermeel

Asperges koken, niet helemaal gaar want ze garen nog in de oven. Uit laten lekken, en in kleine stukjes van 5 cm snijden. (Schillen, onderkantjes en kookvocht niet weggooien: aspergesoep!).
Uitjes zachtjes bakken in de boter, paksoi erbij en eventjes kort smoren, ham erbij en kort meebakken. Bakvorm goed beboteren, bladerdeeg erin en met een laagje paneermeel bestrooien. Dat mag best de bodem goed bedekken, de asperges laten nog een hoop vocht vrij en dan wordt je bodem zo klef.
De eieren loskloppen, peper, zout, nootmuskaat erdoor, beetje melk erbij. Ik kan niet precies aangeven hoeveel, net zoals met de kaas, ik doe dat altijd op het "heilige oog". Wat je zoekt is een papje dat straks de ingredienten zal binden en de vulling van de taart smeuiig genoeg maakt zonder dat het gaat "lopen".
De bodem vervolgens vullen met de helft van het ui-ham-paksoi-mengsel, daar de aspergestukjes over verdelen en dan de rest van het groente-mengseltje erover. Het ei nog even goed roeren en erover gieten. De kaas evt nog even gelijkelijk verdelen met een vork.

40 minuten in de oven op 200gr. Ik had hier een groene salade bij en lekker brood.

Hmm, 't is natuurlijk wel handig als ik een beetje vertel hoe het smaakt? Voorzichtig aan met zout, de ham en kaas hebben al veel zout in zich, verder is het een ideale taart voor asperge-beginners, de asperge smaak is wel aanwezig maar niet overheersend, het knapperige van de bladerdeegrand is een lekkere combinatie met het zachte van de ham en asperges. Dit zou ook lekker zijn met zalm en kervel, dan zou ik alleen de kaas weglaten en vervangen door bijv. een beetje creme fraiche om het lobbig te houden.

4 comments:

 1. This tart looks delicious. I am contemplating various different ways to use asparagus these days. I love it just plain, steamed or roasted, with just one herb-tarragon, or fennel seed. but since it is so affordable now, I'd like to do some other things with it too.
  If you have the time, an English post on this recipe would be a boon to this disgracefully monolingual American.
  I found an asparagus soup recipe, with little parmesan custards I want to try, and have an idea for a salad. Maybe I'd better run out and buy some more.

  ReplyDelete
 2. Ah, yes do buy some more! (We pay 1.99 euros for 500 grams now, I hope the price will lower a bit still). Basically your idea was mine too, we love them plain but I wanted something different this time. Will translate the recipe soon for you. Please check back.

  ReplyDelete
 3. HOEVEEL??????????? Tijd om zuidelijker te gaan wonen, hier zijn ze nog steeds 6 euri per pondje hoor!

  ReplyDelete
 4. Yes 1.99 is a lot. I've just bought a kilo in the farmers market for 1 euro!

  ReplyDelete

Thanks for visiting! I really appreciate and enjoy reading all your comments! If you have any questions feel free to email me.