Wednesday, February 08, 2006

Huisvrouwen, verenigt U...

“Iedere huisvrouw is verplicht zowel tegenover haar familieleden, haar personeel, als wel tegenover zichzelf, te zorgen dat de gevaren, waaraan zij allen bij het verrichten van huishoudelijk werk kunnen blootstaan, zo gering mogelijk zijn.”
Zo dames, en jullie dachten even rustig te gaan zitten lezen? Heeft u nu werkelijk niets anders te doen? Heeft u uw personeel al geïnstrueerd? Uw traproeden op losliggen nagekeken? “Ook behoort er op trappen en in gangen geen gereedschap of andere spullen te slingeren die daar niet van nut zijn.” Wacht even, dit moeten mijn gezinsleden lezen!
Het Coöperatie Kook- en Huishoudboek, samengesteld door R. Lotgering-Hillebrand (1938) opent met bovenstaand citaat en vervolgt dan zo’n 460 bladzijden lang met vermaningen, nuttige tips en wenken voor de huisvrouw, de keukenprinses, ja voor heel het coöperatieve huisgezin! Bovenaan elke bladzijde en naast de prenten staan aanmoedigende kreten om toch vooral de cooperatie te steunen: Haka in de mand, een daad van verstand! Of: Coöperatie: het streven naar welvaart en vrede. Toe maar! Nou was mijn Oma zeer nuchter, dus hoe dit boek in huis is gekomen? Geen idee. Via de Handelskamer en de "alom bekende Haka-jeugdblibliotheek misschien?

Niets wordt aan het toeval overgelaten, de tips gaan van keukeninrichting, kolenfornuis, schoonmaken, wassen, tot aan verzorging van voeten en gezicht toe! “Alleen als de natuur blijvend te kort mocht schieten, kan men haar een beetje helpen, doch met mate. (--) Een menselijk gelaat is geen schilderdoek.”
Het is maar dat je het weet, en om nog eens te waarschuwen voor al te veel frivoliteit, worden wij nog eens bestraffend toegesproken:
“Een kleine jongen vroeg onlangs aan zijn moeder, wanneer zij zich een nieuw gezicht aanschafte. Zóver is het werkelijk gekomen met de verzorging van de gelaatshuid van vele vrouwen. (--) Zij vergeten daarbij dat het enige middel om een bloeiend uiterlijk te verkrijgen en te behouden is: een goede gezondheid. Beter dan alle preparaten helpt: een goede spijsvertering. Beter dan vele dure bezoeken aan schoonheidssalons helpt: een regelmatige levenswijze.”

Ahum, in dit verband is er nog niet zoveel veranderd…. Een poosje geleden kwam oudste zoon terug van klasgenootje, zegt tegen zijn moeder; Mam, die moeder van X, die is pas jong, die gebruikt denk ik hele goede creme, die creme moet je ook eens kopen”. Je zou er spontaan van aan de Botox gaan. In literflessen. Al dan niet van Haka.

Morgen weer verder, en dan met wat leuke recepten. Ik denk dat ik het huis maar eens even ga verlaten…..
“Als men een huis voor lange tijd verlaat, dan is het verstandig daarvan mededeling te doen aan de politie of/en aan den nachtwaker.”

5 comments:

 1. Geweldig wat een leuk boek!
  Is altijd grappig en soms zelfs leerzaam om zoiets te lezen! Zo zat ik laatst in het grote Elsevier kookboek gekregen van tig tientallen jaren terug. Ook al zo grappig! met recepten voor herstellenden en 'wenken voor het dekken van de tafel'er staat precies voorgeschreven hoe ver het tafelkleed aan beide zijden mag overhangen!

  groeten,

  Pauline

  ReplyDelete
 2. Hoi Baking,

  Haaahhhaahihihi, dat boek!! Ik heb ooit een zo'n (soort) boek bij de kringloper laten liggen, maar als ik dit nu lees krijg ik d'r bijna spijt van!

  Groetjes,

  Lonneke

  ReplyDelete
 3. Wat een giller.. is nooit een bestseller geworden , anders lag 't nu nog in de boekhandel!Duidelijk uit de tijd van "goed personeel"
  En die politie bewaking..heb ik eerlijk gezegd meer nodig als de hele family thuis is, zo af en toe, dan dat we weg zijn!!

  ReplyDelete
 4. Waar blijf je de inspiratie toch vandaan halen, alhoewel, ik snap het wel een beetje. Gewoon rondkijken en onthouden is dikwijls al genoeg. Zoals deze.
  Kennen jullie die Nederlandse paspoorten nog van vroeger? Die zwarte boekjes waar op de eerste blz stond 'wees zuinig op uw paspoort'? En de mop in België was dan: Wat zijn de eerste 2 woorden op een Nederlands paspoort? Ja, dan vraag je er toch om, niet?

  Groetjes,

  Yvette

  ReplyDelete
 5. Geweldig je ligt toch in een deuk.
  Helemaal onvoorstelbaar dat dit dus echt serieus genomen werd! In korte tijd is er wel veel veranderd!
  Ze zouden het boek eigenlijk gewoon weer uit moeten geven,maar dan nu als moppenboek!

  ReplyDelete

Thanks for visiting! I really appreciate and enjoy reading all your comments! If you have any questions feel free to email me.