Wednesday, December 21, 2005

Yummy, en zo simpel

Ui? Gewoon ui? En dat noemt ze simpel? Ja, zo kan ik het ook. En inderdaad dat is juist, zo kan jij het ook. Men neme een aantal uien, niet te bescheiden, om te beginnen een stuk of 4. Een grote pan met dikke bodem. Een klontje boter, niet teveel, laten we zeggen ongeveer een eetlepel niet meer!
De boter op een zacht vuurtje laten smelten, uien zo dun als je kunt in ringen snijden en in de pan. Omscheppen. Dit kun je echt met 1 hand op je rug. Even zorgen dat alle uien een jasje boter hebben en laten staan op een laag vuurtje. Punt. En dan ga je een kopje koffie drinken of iets anders nuttigs doen. Koffie drinken is ook erg nuttig. Af en toe drentel je even terug naar de keuken om met die ene hand door de pan te roeren. We zetten het vuur niet hoger, komen ook niet in de verleiding extra boter toe te voegen. (Nou vooruit, als je echt denkt dat het moet, mag een klein beetje maar alleen als het dreigt droog te worden). Je kunt ook de eerste 10 minuten een deksel op de pan doen zodat de uien goed gaan zweten. Al met al laat je ze zo een uurtje of anderhalf ! smoren. Eventueel zou je nog een lepeltje suiker toe kunnen voegen de laatste 20 minuten.

En dan krijg je dit: en echt, dat is superlekker. In een restaurant heet dit gecaramelliseerde uitjes. Jeweetwel "op een bedje van". Of euh "vergezeld van uienjam" of zoiets moois. Thuis zet je het gewoon op tafel bij bijv. boontjes (sperzie of tuin). Het maakt allerlei soorten vlees extra lekker en wat dacht je van hamburger? Of Hot Dogs?

Gewoon doen, en proeven!

4 comments:

 1. Dit heb ik ook een keer gedaan, met sjalotjes en volgens mij zat er nog iets zoets doorheen. Dat was zo giga-lekker, en ik ben het recept kwijtgeraakt... dus ik ga deze maar eens proberen!

  ReplyDelete
 2. Eindelijk kwam het er van om dit recept te maken. Niet bij boontjes maar bij stampot boerenkool. Toppie, heel erg bedankt voor het recept.

  Groetjes Truus

  ReplyDelete
 3. Hoi Truus,
  Leuk dat je het gemaakt hebt, lekker is het he?

  ReplyDelete
 4. ga ik zeker maken, kunje dit ook inmaken en hoelang is het dan houdbaar?

  ReplyDelete

Thanks for visiting! I really appreciate and enjoy reading all your comments! If you have any questions feel free to email me.