Saturday, December 04, 2010

Nationale Anti Pakjes Avond / Half gekonfijte tomaten

napa De wát? Toen ik de oproep in het mailtje van Karin las gingen mijn haren al recht overeind staan. Dat is ons nationale erfgoed! Waarom moet Sinterklaas avond, pakjes avond nu ook al in de ban?
Adem in, adem uit…. doorlezen Baking en dan tot de ontdekking komen dat dit helemáál niet gaat om het uitbannen van pakjesavond maar om het uitbannen van pakjes. Pakjes en zakjes die ons door slimme fabrikanten door de strot geduwd worden om toch maar authentiek te kunnen koken zonder enige moeite.

Nou moet ik eerlijk zeggen dat het me eigenlijk niet zoveel uitmaakt wat jij doet, ga gerust je gang maar verklaar mij dan niet voor gek als ik het anders doe. Ik geloof dat dat mijn grootste griebel is wat betreft dit onderwerp. Heb je dat helemaal zélf gemaakt? Jij bent gek! Hoezo dan… Ik ga jou toch ook niet uitlachen als je traint voor een marathon terwijl ik denk joh, 40 kilometer doe je veel sneller met de auto?

Leuk artikel over dit onderwerp trouwens vandaag in de zaterdag editie van het NRC, zowel in de receptenrubriek van Marjoleine de Vos als in Opinie en Debat (“Er gaat niets boven een kant- en klaar-maaltijd met additieven”)

Wat koop je dan eigenlijk? Gemak? Zekerheid? Vertrouwen? Of smaakversterkers en verdikkingsmiddelen? Wie een pakje open kan maken kan koken? Weet je, wie kan lezen kan ook koken, echt waar.
Oh en mag ik even? Even mijn allergrootste ergernis?  PANNEKOEK MIX! Echt de stomste uitvinding aller tijden. Je koopt een pak pannenkoekmix en daar moet je dan nog eieren, melk en boter aan toevoegen.
Pardon?
Dus je koopt eigenlijk bloem. Toch? Heb je al eens op de ingrediëntenlijst gekeken? Daar staat dat zo’n pak bestaat uit: tarwebloem, rijsmiddel (lees bakpoeder. hoeft niet eens maar mag wel), suiker en boekweitmeel (wordt in zo’n zelfde pak verkocht vlakbij in het schap).
Vraag me af of er ook niet naturelle pannekoekmixen zijn… vanille misschien? Drupje vanille-extract erdoor. Kaneel? Vleugje gemalen kaneel erdoor. Enz. enz.

Maar goed, deze tomaatjes kun je ook kopen in de supermarkt, die zitten per 6 (per zes!!) verpakt als amuse of tapas…. Kun je een ruig feestje mee geven lijkt me. Maak ze zelf eens. Heus erg makkelijk.

IMG_3161 Recept:
(naar Michel Roux: Pastry; geweldig boek!)
 1. 1 liter lichte olijfolie
  1 kg rijpe –kers- tomaatjes
  2 takjes tijm
  1 laurierblad
  2 tenen knoflook (ongeschild, gehakt en gehalveerd)
  15 gr witte peperkorrels, grofgestampt
Verhit de olie in een grote pan en doe er de hele ongepelde tomaten, de tijm, laurier, knoflook en peper in.

Verhit alles 5-10 min op ca 70 grC. Hoe rijper en kleiner  de tomaten des te korter de verhitting. Die 70 graden klinkt erg eng en zou je kunnen doen met een thermometer. Is niet echt nodig, zet die pan op een middelhoog vuur, de olie mag absoluut niet koken of bubbelen en je zou je vinger er heel kort in kunnen houden. (Vinger erin, au toch wel heet. Dan is het goed)
Laat in de pan afkoelen, doe ze over in een afsluitbare pot of schaal en giet de olie erover. Zet afgedekt tot gebruik in de koelkast. (Minstens 2 weken houdbaar, mits luchtdicht verpakt onder de olie en in de koelkast).IMG_3133
En dan? Wat doe je er dan mee? Nou, echt van alles! Je zou er bijv. een perfecte tomatentaart mee kunnen maken, of mini-varianten zoals hieronder voor een feestje. (Hier had ik de velletjes toch even verwijderd voor het bakken). Heerlijk door een salade, erg lekker om als het vlees nog even door moet garen een paar van deze tomaatjes in de jus te leggen… Als extraatje op het laatst door je pastagerecht? Kortom eindeloos in variatie. Gewoon met een prikkertje bij de borrel is ook prima. Dit kun je dus ook doen met bijv. paprika.
PS: zoonlief meldt dat ze ook erg lekker zijn op de boterham, met kaas.
IMG_3137
Eh volgens mij heb ik hier al vaker over gemopperd… echt waar? Ik geloof het wel…
Nog meer lekkers en simpel?
- gecaramelliseerde uitjes (die van “op een bedje van”)
- (saaie) groente oppepper
- feta smeersel voor op een toastje

Voor alle duidelijkheid; ja, er zijn wel wat pakjes in mijn huis te vinden, ik heb altijd custard poeder in huis (joepie! troosteten!) ben niet vies van bouillon blokjes, maizena zit in een pakje en gelatine poeder ook, en eh oeps er staat ook een wanhoops-pakje allesbinder (ha! over verdikkingsmiddelen gesproken grijns) , en ik gebruik bonen in blik voor mijn chili. Oh en natuurlijk tomaten in blik en tomatenpuree dûh!

De anti-pakjes discussie is eventueel ook te volgen op Twitter: #NAPA
al met al heeft Karin er een leuke tamtam van gemaakt, plus extra reclame voor haar boek, de rubriek in Trouw en haar site. Slim!

3 comments:

 1. Ojee... bouillonblokjes. Guilty!
  Maar verder heb ik géén pakjes of zakjes in huis.
  Lekker puh!
  En ik heb net een quiche met (onder andere) hazelnoten en blauwe kaas from scratch gemaakt, met een klodder rijpe zuurdesemstarter door het deeg. Dat werkt verrassend goed :).

  ReplyDelete
 2. Lijkt me helemaal lekker die tomaatjes van je!!

  (verder onthoud ik mij volledig van commentaar over pakjes en zakjes hahaha)

  ReplyDelete
 3. Dat ziet er fancy uit. Kan je deze tijd nog lekkere tomaten vinden? Hier worden ze natuurlijk ook gewoon verkocht maar echt lekker vind ik ze niet.

  Zeg, had je niet de Rugelach vorige week al gemaakt? :o) Ze waren inderdaad heel erg lekker!!

  ReplyDelete

Thanks for visiting! I really appreciate and enjoy reading all your comments! If you have any questions feel free to email me.