Friday, April 10, 2009

Dipping Diva: lemony dill feta-spread / Citroen-dille feta créme

(Nederlands? Even scrollen..)

One of my fellow Boisterous Bread Baking Babes blogged about baking our Pane Francese, the bread she showed was wonderful but the bowl in one of the pictures caught my attention. Natashya, please tell me; what's in there? Luckily for me she gave us the recipe of her feta slather at the bottom of the post. I've made it twice since I read it, and the bigger boys like it a lot! The first time I had to play around the recipe because not everything was on hand at the time. It came out as a -delicious- cross between tzatziki and her feta-slather (that slather word really says it all, it's a natural thing to do with this one!). The original recipe can be found here at Living in the Kitchen with Puppies. This is what I did the first time:


Lime-dill-cucumber feta spread

200 gr feta, cubed
1/4 cucumber, peeled, cubed
4 el olive oil
2 el lime juice
zest of half lime
2 garlic cloves

1 tbs dried dill
2 tbs fresh chives, chopped
fresh pepper & salt

Place feta, oil, garlic ,zest, juice and cucumber in the bowl of a blender (food processor) pulse until everything comes together but still has some texture. Stir in dill and chives and finish off with pepper and salt. Excellent with fresh baked crusty bread as an appetizer with drinks or with your dinner.

~~~~~~~~~~
 
Citroen-dille Feta boter:
225 gr feta, in blokjes gesneden
4 el olijfolie
2 el citroensap
rasp 1/2 citroen
1 á 2 tenen knoflook, geperst
evt. één van deze toevoegen:
{1/4 stuk komkommer, geschild in kleine blokjes} of
{1 á 2 lente-uitjes, alleen het wit/lichtgroen, kleingesneden}

3 el verse dille / 1 el gedroogde dille
2 el bieslook
peper en zout

Oh zo simpel maar zo lekker! Simpelweg alle bovenste ingrediënten in de blender (evt. keukenmachine) pulsen tot een dikke brij, niet helemaal fijnmalen, probeer nog enige structuur te houden. Dille en bieslook toevoegen en op smaak maken met peper en zout.
Heerlijk met versgebakken knapperig brood!

12 comments:

  1. Ik hou van feta! Dit klinkt ook lekker voor gewoon op brood tijdens de lunch. Ik ga het een keer proberen :D

    ReplyDelete
  2. Feta-slather sounds incredibly delicious. I don't even need pictures to prove it! :D

    ReplyDelete
  3. I love your variations, sounds tasty! So happy you were pleased with the slather. Happy Easter!

    ReplyDelete
  4. I do believe I need some slather!

    ReplyDelete
  5. This feta spread should be fantastic for the upcoming BBQ-season.

    ReplyDelete
  6. I have to try this! How delicious.

    ReplyDelete
  7. Looks refreshing and delicious.

    ReplyDelete
  8. Dat klinkt als een winner! Easy snel anders goedkoop kazig smeersel; wat kun je er niet mee?! Alleen; in het Nederlands meer feta nodig dan in het Engels?

    ReplyDelete
  9. Haha, die zuinige 'Ollanders nemen deze keer gewoon iets meer.
    Ik heb de 8 oz officieel vertaald als 225 gram. Het bovenste recept in het engels was mijn "dit heb ik in huis" versie, vandaar de 200 gram feta. Maar eigenlijk... die 25 gram zullen niet veel uitmaken toch?

    ReplyDelete
  10. Brad Powers16/4/09 7:53 AM

    Nice article, can't wait to use it for my family reunion this week. You should post it on Wacanai.com(http://www.wacanai.com/intro). I have got a lot of good info on that website and I have posted some of my own. I just have it linked to my home webpage. They have a good search engine and they have graphs to help you track who is reading your articles.

    ReplyDelete
  11. Gisteren dit "smeerseltje" gemaakt, als onderdeel van een voorafje voor een stel eters. Erg lekker! Dat wordt een blijvertje hier in huis.
    Dank dus voor het recept en
    groeten,

    ReplyDelete

Thanks for visiting! I really appreciate and enjoy reading all your comments! If you have any questions feel free to email me.