DH returned late last night from a businesstrip abroad and he was very happy to be home again.....until he kissed me! After that he appeared still happy but kept his distance.
I accidently solved the Cypriotic question as well... using Turkish yoghurt in my Greek recipe.
Again: simple, versatile, very tasty -and quick!-
Recipe:
500 gr thick Greek yoghurt (or Turkish...)
5 cloves of garlic, pressed
75 ml good quality olive oil
2 tsp white wine vinegar (I used a white balsamic syrup)
1.1/2 Tbs dill
1.1/2 Tbs mint
1 ts oregano
1 cucumber, peeled, de-seeded, grated and very well drained
salt and pepper
Stir. Chill prior to serving.
That's it? yes. Frankly....yes! The hardest part is draining the cucumber (press with your hands) so it won't dillute the yoghurt too much.
As an ultimate summer dish (very nice dip for grilled dishes, either fish or meat) it's preferably made with fresh herbs but it's very good even with dried so don't let that withold you. It's essential that the yoghurt you use is very very thick, so try to find a Greek or Turkish yoghurt, you might want to try several brands.
Another option is to make drained yoghurt; leave some regular yoghurt to drain in a cloth lined sieve for several hours. Use a dampened teatowel or several layers of cheese cloth. It will loose a lot of it's liquid and the result is a very thick, almost paste-like yoghurt.
I served it with oven roasted potatoes, Turkish sausages and Italian flat beans, but you could serve it as an appetizer as they do in Greece, with some pita bread and olives, maybe add some raw sweet onion rings. A nice addition is to add some dry roasted chopped walnuts and a small spoon full honey!
Whatever you do, please do try to convince your family members -or the ones that share your bed- to try some....
Tzatziki in het Nederlands
Recept:
500 gr dikke Griekse/Turkse yoghurt
5 tenen knoflook, geperst
75 ml goede olijf olie
2 tl witte wijnazijn (ik gebruikte een witte balsamico siroop)
1.1/2 el dille
1.1/2 el munt
1 tl oregano
1 komkommer, geschild, ontdaan van zaadjes, geraspt en heel goed uitgeknepen
500 gr dikke Griekse/Turkse yoghurt
5 tenen knoflook, geperst
75 ml goede olijf olie
2 tl witte wijnazijn (ik gebruikte een witte balsamico siroop)
1.1/2 el dille
1.1/2 el munt
1 tl oregano
1 komkommer, geschild, ontdaan van zaadjes, geraspt en heel goed uitgeknepen
zout en peper
Mengen en roeren, in de koelkast om door en door koud te laten worden.
Echt, dat is alles! In Griekenland wordt dit vaak als hapje vooraf geserveerd, samen met pita brood en wat rauwe uienringen, maar ook wel als dip naast gegrilde vis of vlees. Het is trouwens ook erg lekker om er wat droog geroosterde gehakte walnoten door te roeren met een lepeltje honing. Natuurlijk kun je het beste verse kruiden gebruiken maar ook met gedroogde kruiden is het prima te maken.
Als je niet de goede dikke yoghurt kunt vinden, maak dan eens "hang-op". Laat een liter (of meer, het is ook erg lekker om zo te eten namelijk) gewone yoghurt een paar uur uitlekken in een vergiet bekleed met een paar lagen kaasdoek -of een vochtig gemaakte theedoek-. De yoghurt verliest zo een hoop van zijn vocht en wat je overhoudt is een dikke pasta. Om de wat vettere griekse/turkse yoghurt te benaderen zou je kunnen overwegen om er wat lobbig geslagen ongezoete room door te roeren.
Wat je ook doet....probeer je huis/tafelgenoten ervan te overtuigen een hapje te proberen, het zou zomaar kunnen dat ze overwegen in de logeerkamer te slapen.... enne... de volgende dag maar even geen afspraak plannen bij de tandarts!
Love the garlic going in this!
ReplyDeleteYou mean he wouldn't try this or he only kept his distance until he had a snack of this!
To be honest: I counted on the airlines for not feeding the Husband, so he could have a bite or two once home...seems they did offer some snacks so he kindly refused (and regretted it for hours after). The next day he tucked in, big time!
ReplyDeleteO wat lekker, ik ben dol op Tzaziki, deze zal ik zeker eens maken ... ik kan me de shock van je man overigens wel voorstellen, maar gelukkig was die van korte duur!
ReplyDeleteEn met dat alles los je ook nog politieke vraagstukken op... ik moest er erg om lachen! Hoe verzin je toch die leuke dwarsstraten en vergelijkingen soms... Een natuurlijk talent denk ik, wel één die naar knoflook ruikt (of stinkt?) ;-), maar een talent zeker.
Alvast een fijn weekend!
I love tzatziki. You're right, definitely a "try this before you go to bed because I've eaten loads of it type of food."
ReplyDeleteMy husband got home late Wednesday evening having been on a business trip too. I hadn't cooked and luckily for him he ate on the Eurostar.
Ooooh, lovely, lovely. I used to eat tzatsiki by the bucketload. I don't have it that often now, but this is a good reminder for when our summer eventually (if ever) arrives!
ReplyDeletewe do make these kind of dips with yoghurt pretty frequently in indian cooking:) yours looks nice:)
ReplyDeleteyou could even send this i to my game Night blog event that I'm hosting this month...details here:
http://funnfud.blogspot.com/2008/01/announcing-event-game-night-party.html
Thanks!
I love this!Thanks for posting about it. My English bloke and I are both big garlic fans so no problem there :)
ReplyDeletebtw, thanks for visiting my blog.
de ultieme oplossing om komkommer van vocht te ontdoen is: inzouten.
ReplyDeletekomkommer raspen of in schijfjes in het vergiet, flink wat zout er over en doorhusselen, verzwaren met een schaal of kom, en alles op een uitlekbak zetten. Na een uurtje alles goed (!) uitspoelen en komkommermassa uitknijpen. Bijkomend voordeel: de komkommer wordt er veel zachter van. (en voor mensen die van het eten van komkommer altijd de hele avond nog "nagenieten": geen last van!
I always have a container of tzatziki in my fridge..albeit premade from a local Greek restaurant here called The Greek House!!
ReplyDeleteHallo,
ReplyDeleteik ontdekte je site net toen ik op zoek was naar shark eggs. Ik loop stage in het Aquarium van Portobello, Otago New Zealand en met Pasen is ons thema : Shark eggs. Ik ga zeker proberen om de jouwe aan de man te krijgen ;) (zelf maken of het recept uitdelen, eigenlijk sowieso optie 1!!)
Dus alvast bedankt!
Ik zal je zeker blijven volgen aangezien ik ook dol ben op bakken!!
Groeten,
Sanne