Tuesday, January 22, 2008

Ei-vrije chocolate chip koekjes

Eén van de vriendjes van zoon nr. 2 en 3 heeft een flink lijstje allergieën, één daarvan is kippenei. Zijn moeder is een vriendin van mij en ik heb heel veel bewondering voor haar creativiteit in het verzinnen van alternatieven en aanpassingen. Het is niet makkelijk, zeker niet nu er de laatste tijd nogal wat "verboden" dingen zijn bijgekomen. De dagelijkse maaltijd is een ware uitdaging en zeker op het gebied van koek en gebak is ei-vrij natuurlijk een probleem.

Je kunt je voorstellen hoe blij ik was toen ik per ongeluk dit recept tegenkwam bij Patricia van Technicolor Kitchen. Toevallig was ik net bezig een voorraadje chewy chocolate chip cookies te maken (mijn favoriete recept is dat van King Arthur) en meteen hiervan ook maar een voorraadje gemaakt.

Recept:
280 gr patent bloem
1 tl baking soda*
3/4 tl zout
225 gr boter, gesmolten en licht afgekoeld**
220 gr kristalsuiker
80 gr donkerbruine basterdsuiker
1 tl vanille aroma/essence
3 el water
250 gr chocolate chips*** (ik heb minder gebruikt)

Mijn standmixer met K-klopper is ideaal voor dit deeg maar in een kom met een houten lepel gaat het natuurlijk ook.

Mix de boter met beide soorten suiker en de vanille.
Zeef bloem, zout en baking soda samen en voeg dit bij het botermengsel. Mix met een houten lepel totdat meel en boter net gemengd zijn. Het deeg ziet er nu los en krummelig uit. Voeg vervolgens de 3 el water toe en mix...zie daar, opeens een mooi zacht en glad deeg! Roer met een lepel de chocolade erdoor en schep met een eetlepel of een kleine ijsschep mooie gelijkmatige bergjes op een met bakpapier beklede bakplaat.

Afbakken: voorverwarmde oven, 175C (hetelucht), 17 minuten. Na het bakken 5 minuten laten koelen op de bakplaat, verder afkoelen op een rooster.

Resultaat: Absoluut goed! Lekkere, smaakvolle brosse koekjes. De jongens vonden de ei-loze brosse variant misschien nog wel lekkerder dan de originele "chewy" waar ik zelf nogal gecharmeerd van ben.

* Baking Soda is hier bekend onder verschillende namen; zuiveringszout, dubbelkoolzure soda, natrium bicarbonaat en uiteraard is baking soda te vinden op http://www.bakemyday.blogspot.com/;-). Ik koop het bij de apotheek, in een groen kartonnen doosje van het merk Gimborn. Kijk ook eens bij de Turkse/Marokkaanse winkels of toko's daar is het waarschijnlijk nog goedkoper te vinden.
** Boter. Soms vervang ik een deel van de -room-boter door margarine. Door het verschil in vocht kun je zo wat spelen met het uitlopen van het deeg.
***helaas nog steeds niet in de supermarkt...; rasp of hak met een groot koksmes een blok of reep chocolade in stukjes. Misschien heb je nog chocolade letters liggen?

10 comments:

  1. You baked chocolate chip cookies with your king arthur flour! Woo!! They look beautiful!

    ReplyDelete
  2. Your cookies are so beautiful, sweetie! And so nicely packaged... What a treat!

    ReplyDelete
  3. Zou dit dan niet iets zijn voor je vriendin? http://www.sorgente.nl/productinfo/18_547.htm

    Word zelfs door sommige verzekeraars vergoed. Enne mooie koekjes hoor!

    ReplyDelete
  4. Ik weet niet waar je je chocolate chips koopt (niet, blijkt) maar veel molens die ík ken verkopen ze gewoon. Bijvoorbeeld de Annamolen in Nijmegen.

    ReplyDelete
  5. Tienne, dank je voor de tip! Ik heb al eens no-egg gekocht voor haar en dat werkt op zich wel goed, alhoewel cakes bakken een probleem blijft. Ik geef dit door!

    Anzj: haha, inderdaad. Ik krijg zo af en toe uit Amerika een paar zakjes. Ik weet dat ze hier bijvoorbeeld ook bij Boerenbond/ Welkoop te koop zijn, maar ik blijf ze onevenredig duur vinden. Vaak zijn ze ook wittig uitgeslagen door verkeerde opslag. Al met al vind ik het eigenlijk zoveel geld voor iets wat zo simpel zou kunnen zijn.

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. Your cookies look great, but I can't figure out what "el water" is. Since all the other ingredients are normal for a chocolate chip cookie, and nothing else is missing I'd loved to know the answer.

    ReplyDelete
  8. Hi Molly, thanks for visiting, the full recipe in English can be found on Patricia's blog: http://technicolorkitcheninenglish.blogspot.com/2007/12/chocolate-chip-sort-of-whoppers.html

    el is the Dutch abbreviation for tablespoon (tbs).
    The recipe I normally use has eggs in it, this one doesn't so I can use it for a friend that is allergic to eggs. I was very happy to find it.

    ReplyDelete
  9. één el, hoeveel is dit dan?

    ReplyDelete
  10. @Marian: 1 "officiële" eetlepel (die van een maatlepelsetje) is 15 ml.

    ReplyDelete

Thanks for visiting! I really appreciate and enjoy reading all your comments! If you have any questions feel free to email me.