Thursday, November 17, 2005

Kaaskrullen

Op verzoek een "behind the scenes" tour in mijn keuken. Jawel, ik doe ook verzoeknummers, u vraagt wij draaien ;)
Als vervolg op de eerdere bakles vandaag de kaaskrullen of als je heel stoer wilt doen: cheese pinwheels.

Recept brooddeeg:
1.1/2 tl gist
500 gr bloem
150 gr melk
150 gr water + 2 el
2 tl gedroogde italiaanse kruiden
2 el gedroogde gebakken uitjes (conimex)
1 el suiker
1/2 tl zout
30 gr boter/margarine
In volgorde in de bbm doen en het deegprogramma laten draaien. Kijk even uit met de uitjes, die zijn hard en kunnen krassen in je bakblik. (Evt. weglaten of met de hand doorkneden vóór de eerste rijs).

Vulling:
50 gram boter
2 tl maanzaad
1 teen knoflook geperst
2 tl paprikapoeder
1 kleine ui gesnipperd (ca. 5 el)
geraspte kaas

Ter illustratie: de deegplak half belegd
Deeg na de 1e rijsperiode uit de bbm halen en voorzichtig platdrukken (ontluchten). Met de deegroller uitrollen tot een rechthoek op een bebloemd of ge-olied aanrecht. Als het deeg nog terugvecht laat het dan afgedekt 10 minuten rusten en ga weer verder met uitrollen. Probeer het ong. 1 cm dik te krijgen, niet dikker.

Boter smelten en maanzaad, knoflook en paprikapoeder doorroeren. Met een kwast (of je vingers) de deeglap instrijken met het botermengsel. Laat rondom een rand vrij. Hieroverheen verdeel je de kaas en de uitjes.

Vanaf de lange kant beginnen met oprollen, probeer het goed strak te houden. De sluitrand goed dichtknijpen. De hele rol nog een keer zachtjes drukkend over het aanrecht rollen zodat de boel goed op elkaar zit. Snijd met een scherp mes plakken van ong. 1.1/2 à 2 cm. Leg de plakken op een met bakpapier beklede bakplaat, even met je platte hand aandrukken. Afdekken met plastic, ik gebruik opengeknipte pedaalemmerzakken hiervoor. Ongeveer een uur laten rijzen of tot dubbele grootte. Oven voorverwarmen op 175 gr C, 20 - 25 minuten bakken.

Resultaat in dit geval ongeveer 20 stuks van ca. 10 cm groot. Wil je eenhapskrullen dan halveer je de lap na het uitrollen in de lengte, dan wordt de rol minder dik en dus de krullen minder groot.

Je kunt op de foto's klikken om ze vergroot te kunnen bekijken! Enjoy!

7 comments:

 1. Ohhh, die zien er lekker uit. Jammer dat ik het recept nu pas lees (het is 20.50), anders was ik er meteen aan begonnen! Maar ach, geeft eigenlijk niet, heb ik morgenavond of zaterdag weer wat te doen :-).
  Bedankt voor het kijkje in je keuken!

  ReplyDelete
 2. Ik sluit me helemaal bij Arden aan. Ze zien er echt verrukkelijk uit, ik ga ze voor het weekend maar eens maken, lijkt me een goed idee - en dat vindt mijn man vast ook :)
  Je blog is echt erg mooi, je hebt niet alleen schrijftalent, maar ook je foto's zijn erg professioneel!

  ReplyDelete
 3. En......ze zijn inderdaad lekker. Heb ze vanavond gebakken, ik denk alleen dat ik er volgende keer een ietsiepietsie (1/4 tl ofzo) meer zout in doe (of pittiger kaas gebruiken).
  Bedankt voor het recept!

  ReplyDelete
 4. Ik vind dat je gelijk hebt, meningen waren hier verdeeld. Ik heb nog overwogen om het recept te veranderen maar besloten om het er op te zetten zoals ik het deze keer gemaakt had. (jong belegen kaas gebruikt).

  ReplyDelete
 5. Wil je me laten weten hoe lang het duurt om deze te maken, van het begin tot het einde. Het is nu 21u20 en ik durf er niet zo goed meer aan te beginnen. Kwestie van op tijd in mijn bed te liggen om morgen de sint in te halen...

  ReplyDelete
 6. Hoi Yvette, ik denk al met al zo'n 3 uur. 20m kneden, uur rijzen, 10m vormen,45m a uur rijzen en 20m bakken.

  ReplyDelete
 7. Hoi Karen,

  Die kaaskrullen zijn werkelijk overheerlijk, verrukkelijk, fantastisch.. maar wel veel caloriën, ben een beetje royaal geweest met de boter. Ik had half om half kruidenboter en roomboter,mmmm verder met wat cayennepeper en pikant paprikapoeder, zonder suiker.

  ReplyDelete

Thanks for visiting! I really appreciate and enjoy reading all your comments! If you have any questions feel free to email me.