Monday, March 22, 2010

Amandelspijs cake voor het 21e FBE Maart / Almond paste or Marzipan cake

(for English please scroll!)

Een prima cake voor de verjaardag van een "jonge vrouw met open blik" , natuurlijk heeft ze zelf al dé verjaardagstaart gebakken, of misschien wel twee, maar als ze een beetje is zoals ik en altijd bang dat ze te kort komt is dit een leuke aanvulling, kan nog nét in elkaar gedraaid worden een uurtje voordat de gasten komen. Ik denk dat Anzj dit feest prima georganiseerd heeft want ze heeft Nederlandse bloggers uitgenodigd haar buffettafel te komen vullen voor het Food Blog Event van Maart! Ik ben benieuwd wat er te proeven valt, misschien feta-sigaartjes? Of mini-krab quiches?

~~~~~~~~~~~

Amandelspijs cake/muffins

200 gram amandelspijs / marsepein aan een blok
100 gram kristalsuiker
2 zakjes vanillesuiker/ 1 tl vanille extract
280 gram patentbloem
2 tl. bakpoeder
1/2 tl. baking soda
1/4 tl. zout
60 gram gesmolten boter
250 gram yoghurt
1 ei
rasp van 1 citroen

Oven 190°C
Langwerpige cake vorm 23 cm (of muffinvorm), ingevet en bebloemd.
Keukenmachine of grove rasp

Zeef de bloem met bakpoeder, baking soda en zout. Rasp of snijd de spijs in stukjes en pulse samen in de keukenmachine tot doperwt grote korrels. Met de hand kun je de amandelspijs grof raspen en mengen met de suiker.

Schep het amandelsuikermengsel door de bloem met een houten lepel. Mix de boter, yoghurt, ei en de citroenrasp. Schep de natte ingredienten door de droge en meng het kort, totdat het net allemaal vochtig is. Schenk/schep het beslag in de cake-vorm of verdeel over de muffinvormpjes.

De grote cake bakt ong. 40-50 minuten of totdat een prikker er schoon uitkomt, voor de muffins moet je rekenen op ca. 18 minuten.

~~~~~~~~~~~~~~

Almond spice Cake / muffins:

200 gr. almond paste/ marzipan
100 gr sugar
1 tl vanilla extract
280 gr ap flour
2 tl baking powder
1/2 tl baking soda
1/4 tl salt
60 gr butter, melted
250 gr yoghurt
1 egg
zest 1 lemon

Oven: 375F.
Grease and flour a 9" rectangular cake tin
Food processor

On a piece of parchment paper sift the flour with baking powder, baking soda and salt. Slice almond paste in chunks and pulse in a food processor together with the sugar. (We're looking for large crumbs here, not a fine paste! You might as well grate the almond paste and mix with the sugar by hand). Add this to the flourmix and use a wooden spoon to combine.

In another bowl blend butter, yoghurt, egg and lemon zest. Add the wet ingredients to the dry ingredients and stir with a wooden spoon until just combined. Don't overmix.

Pour batter in prepared pan and bake for approx. 40-50 minutes, or until golden brown with a crisp crust and a tester comes out clean. Cool upright in the pan for 15 minutes before inverting onto a wire rack to cool completely.

Equally delicious in a muffin tin, makes 12, shorten baking time accordingly to 18 minutes.

4 comments:

  1. I like the grater use here ;) Sounds easy, looks excellent!

    ReplyDelete
  2. Thank you for posting the recipe, your cake looks so delicious :)

    ReplyDelete
  3. o lekker met spijs, dat klinkt goed.

    ReplyDelete
  4. Bedankt voor je deelname aan het Foodblog-Event van maart! Ik ben stiekem wel blij dat er ook iemand met iets niet-hartigs afkwam! De samenvatting van deze maand is te lezen op: http://mangerie.blogspot.com/2010/03/foodblogevent-maart-2010.html

    ReplyDelete

Thanks for visiting! I really appreciate and enjoy reading all your comments! If you have any questions feel free to email me.