What happened? We expected a minor crowd for a meeting at our house that night. I had an abundance of apples needing to be used up, wanted to bake something to go with coffee and what is more efficient than sheet cake? I made my batter, peeled, cored and sliced apples, mixed with walnuts, cranberries and some sugar and neatly arranged the mix on top of the batter. All it needed was a sprinkling of cinnamon....
I was on the phone while:
- cooking dinner,
- assembling a tray with all the embellishments for coffee,
- preheating the oven,
- instructing the kids to set the table,
- gliding through the kitchen, stirring, lifting lids, opening cabinets,
meanwhile..... one-handedly sprinkling generous amounts of brown powdered stuff from the bottle all over my apple sheet cake, shoved it into the oven, set the timer and banged the door shut.
Hah! Efficiency thy name is Baking!
Still yakking on the phone... until I smelled the smell. Not cinnamon, nutmeg!
Believe me, it looked great and was perfectly unedible. Never baked sheet cake again. Oh I saw
good looking yummy sheet cakes everywhere, calling my name and whispering promises of nice squares enough to hand out and invite people to have seconds. I knew I just had to do it again.
Fast forward almost two years later. I finally did it. Baked a chocolate sheet cake, found out that the recipe is all over the internet by the name of
Texas sheet cake, so I won't bother with the recipe in English, just in Dutch.
Na het voorafgaande heb ik het toch gewaagd nog eens een plaatcake (wat een raar woord eigenlijk, hoe noemen we zoiets?) te bakken, een recept gevonden en dat blijkt achteraf in duizendvoud over het net rond te zwerven als "Texas sheet cake"; een simpele chocolade cake die verdacht veel op brownies lijkt maar dan luchtiger. Hieronder volgt het recept, ik heb hier en daar een beetje gerommeld i.p.v. karnemelk heb ik een 1/2 cup yoghurt gebruikt (als je geen karnemelk hebt zou je ook melk kunnen gebruiken met 1 el citroensap of azijn) en qua smaakjes half vanille, half rum extract. Dan heb ik 2 el capuccino poeder gemengd met een klein scheutje sterke koffie toegevoegd.
Chocolade Plaat cake
Recept cake:
bakvorm: 9x13x2 inch / 23x33x4 cm
255 gr patent bloem
400 gr suiker
1 tl bakpoeder*
2 el espressopoeder (eventueel, hoeft niet)
225 gr boter
5 el cacaopoeder*
235 ml water
1 tl vanille-extract
120 ml karnemelk (zie boven)
2 eieren, losgeroerd
Smelt de boter, cacao en water in een steelpannetje, breng het aan de kook en schenk dit over de bloem. Meng dit goed met een houten lepel en voeg vervolgens de eieren, vanille en karnemelk toe. Roer weer stevig door tot een vrij slap beslag. Giet dit in de voorbereide bakvorm en bak in 20-25 minuten gaar, of tot een prikker er vrijwel droog uitkomt.
Let op: je zult in de engelse/amerikaanse recepten baking soda zien ipv bakpoeder. Dit heeft te maken met de cacao poeder die gebruikt wordt. Zij gebruiken vaak "natural unsweetened cocoa" en wij hebben hier natuurlijk onze Droste of van Houten; cacao die zoals zij dat zo mooi noemen "Dutch processed" is. In dit proces wordt de cacao ontdaan van de van nature aanwezige zuren en is zachter van smaak (en anders van kleur maar dat doet er hier even niet toe). Baking soda reageert o.a. met deze zuren zodat je in dit geval beter bakpoeder kunt gebruiken om de cake goed te laten rijzen.
Caramel Vanille Frosting:
(adapted from Gale Gand: Quick Vanilla Buttercream)
1.1/2 cup poedersuiker
115 gr zachte boter
1 el donkere caramel siroop (zelfgemaakt) origineel 1 tl vanille extract
1 tl vanille extract
1 el room
Mix boter en poedersuiker op lage snelheid samen in een kom tot de suiker volledig opgenomen en de boter smeuïg is. Verhoog de snelheid iets en mix nog 3 minuten. Je zult zien dat het mengsel eerst zachter wordt en dan weer steviger. Voeg smaakje toe plus de room en mix nog 1 minuut. Evt. nog iets meer room toevoegen mocht het te stijf zijn.
De kleur van de vanille en caramel maakt deze botercrème iets aan de gele kant, perfect voor de Paas brunch?
En ja, het is lekker trouwens! Ben absoluut geen fan van botercréme maar deze is lekker, geloof me! (vonden de katten trouwens ook, die hebben in een onbewaakt ogenblik 3 stukken blootgelikt).
Heet zo'n cake niet gewoon plaatkoek? Ik maak die vaak met fruit (any kind) en kruimeldeeg. Erg makkelijk als je veel volk over de vloer hebt. Trouwens een snuifje nootmuskaat kan best lekker zijn :-)
ReplyDeleteMaarre, hoe staan de zaken met de uitbouw? Wanneer geniet je van het zacht invallende zonlicht in je nieuwe keuken, met uitzicht op je lommerrijke tuin? :-))) Gooi nog eens een fotootje op - ik ben errug benieuwd!
Overigens lijke me deze chocolade variant errug lekker, zeker met die vette botercreme hihi.
ReplyDeleteZal ook wel komen omdat we alhier een beetje kalorien aan het tellen zijn...:-(
Oh my, I am glad you are over the last sheet cake!
ReplyDeleteThis one looks great. :)
Oiy, a whole cake dusted in nutmeg! Yes, I can see how that might take a bit to get over. This looks like the right road to recovery. Love that frosting!
ReplyDeleteThis sh*t cake doesn't look sh*tty at all :o) I'm glad you got over that fear cuz this batch looks fantastic. Very moist and chocolatey. One thing I couldn't find is, what size baking pan did you use for this? Thanks much!
ReplyDeleteGroetjes,
Hanaâ
@ Aranka: Plaatkoek!! Dat is het! Pff verbouwing is meer verstilling op het moment, heb jij toevallig nog zo'n 1000 stenen in precies de goede kleur(en)?
ReplyDelete@ Natashya, Lynn, it was such a shame, picture a 17x17 inch perfectly inedible latticed apple pie...
@ Hanaa, you're right, it's there now.
Noemen ze zo'n sheetcake ook niet 'snackcake'? ik geloof dat wij toch meestal voor de langwerpige vorm gaan als we het over cake hebben. Toch wel makkelijk zo van die blokjes, ziet er heerlijk uit, gelukkig dat je over je plaatkoekvrees heen bent ;))
ReplyDelete