Saturday, February 27, 2010

1000 layers.. Spekkoek / Lapis Legit


(For English please scroll!)
Dit is een cake (of koek) die tot de verbeelding spreekt, één van de jongens was altijd al gefascineerd als hij spekkoek in de winkel zag, (waarom zijn die dingen altijd in kleine stukjes verpakt? Ik heb nooit een hele gezien) Mam, mam kunnen we die een keer kopen? Ik vond er zelf eigenlijk niet veel aan. Zelf bakken heb ik eigenlijk nooit durven doen; lastig dacht ik. Valt eigenlijk best mee. Dit is een recept dat ik via Lien heb gekregen, ik heb zelf ergens een versie met 18 eieren, en op internet zag ik recepten met wel tot 30 eieren....

Recipe Lapis Legit
(De complete Indonesische keuken" - Lonny Gerungan)
7 eieren (gescheiden)
250 g zachte boter
200 g gele (of witte) basterd suiker
100 g patent bloem
1/4 tl zout
1 tl vanille-extract (of het schraapsel van een vanille stokje)
ong. 50 g gesmolten boter (om de lagen tussentijds te bestrijken)

Optioneel:
- Voor een extra kleurtje: verdeel het beslag in twee (of drie) gelijke delen, laat 1 deel zoals het is, kleur een deel met 1 el cacao-poeder en het derde met groene voedingsmiddelen-
kleurstof.

- Gekruid: verdeel het beslag in 2 delen, laat 1 deel ongemoeid en kruid het 2e deel met speculaaskruiden. Mijn bijna 100 jaar oude kookboek noemt: kaneel, kardamom, nootmuskaat, kruidnagel en piment als gebruikte kruiden.

Oven op grill stand
Ingevette springvorm van ca. 20 cm

Boter met suiker zacht en romig kloppen. Eén voor een de eidooiers toevoegen en kloppen totdat de dooier geheel is opgenomen. De bloem samen met het zout boven het botermengsel zeven, vanille schraapsel (of extract) toevoegen en met een spatel omscheppen.

Met een mixer de eiwitten in een brandschone kom tot stijve pieken kloppen. (Voor alle zekerheid kom en mixerhaken even afnemen met een keukenpapiertje met citroensap).
Dan 2-4 el van de eiwitten stevig door het botermengsel roeren en vervolgens de rest van de eiwitten voorzichtig door de boter-ei massa spatelen. Al met al blijft dit een redelijk stevig beslag.

Het rooster van de oven ong. 10 cm onder de grill plaatsen, een paar eetlepels beslag in de vorm scheppen en uitsmeren tot een egale laag. Zet de vorm onder de grill totdat het cakelaagje mooi bruin en iets gerezen is. Duurt maar enkele minuten, blijf erbij en kijk ernaar!!
Vervolgens de vorm uitnemen, de bovenkant van het laagje met gesmolten boter bestrijken en weer een laagje beslag in de vorm strijken. Herhaal dit tot al het beslag op is, dus bakken, boter, laagje.

Laat de cake nadat het laatste laagje gebakken is in de vorm afkoelen en serveer in dunne plakjes.

Het schijnt zo te zijn dat de koek na een dag of twee nog veél lekkerder is. Ik hoop dat we dat kunnen meemaken hier, iedereen vond hem érg lekker! In plastic verpakt ook uitstekend in te vriezen.
This is a challenge I've tried to escape for a long time although it always fascinated one of my kids: Mom. mom look, can we buy a piece? Got this recipe through Lien and you know what? It's less daunting than it appears to be. My family loved it, it's quite rich and dense so a thin slice is enough but it's flavour is very nice and delicate. Lovely!


Recipe Lapis Legit / Spekkoek

7 eggs (divided: yolks and whites)
250 g unsalted butter, softened
200 g light brown (or white) soft sugar
100 g ap flour
1/4 tsp salt
seeds from one vanilla pod
50 g unsalted butter (for brushing)

Preheat the oven to 175°C/350°F
8" buttered springform

Optional
* spiced version: mix one part of the batter with 1 tbs of our Dutch "speculaas spice" which consists of mix of:

8 ts ground cinnamon
2 ts ground nutmeg
2 ts ground cloves
1 ts ground white pepper
1 ts ground ginger
1 ts ground cardamom or anise

* colored version, 1 part plain, 1 part mixed with 1 tbs cocao powder, 1 part mixed with green food coloring.

The definition in the layers will also take place with plain batter; because the top of each layer is golden brown you'll see thin stripes in the final cake.

Directions:
Cream butter and sugar until light and creamy. Add yolks one at a time, stir vigorously after each addition. Sift flour and salt over the mixture, add vanilla seeds or vanilla extract and mix.

Whisk the egg whites to stiff peaks, stir two TB of the eggwhites into the batter and use a spatula to fold in the rest. For extra color or a spiced version, this is the time to divide your batter. Precede as follows, alternating the batters creating a multi-layered cake.

Heat the grill, place a roster about 10 cm/4" under the grill.
Form the first layer by scooping2-3 tbs in the form and spread in a thin layer. Bake under the grill for a few minutes until the top is golden brown. Keep a close watch! Take out and brush the layer with melted butter. Make the second layer, bake, brush and keep repeating the process untill all batter is used.

Let the cake cool in the mold. It's quite a rich and dense cake, serve in small slices. The cake will freeze perfectly wrapped in layers of plastic, but...the Lapis legit tastes even better after "resting" for a day or two.

20 comments:

  1. Hi, what coincidence I made this last week, but I used 30 egg yolk, cholesterol, ha,ha.
    Your recipe much healthier than mine :)

    ReplyDelete
  2. Hi Baking soda, here is some tool to make lapis legit, I hope you can see the picture in here:

    http://resepkeluargacinta.blogspot.com/2009/06/alat-perata-adonan-lapis-legit.html

    to make even layer, if you can't find it in the Netherland, you can used the bottom of the glass, for every layer, but don't press so hard, so the cake is not flat,I always come to your blog, you always make a nice breads.

    ReplyDelete
  3. Thank you! It's really fun to see these specific tools.

    ReplyDelete
  4. Dat groene is echt een mooi gezicht.
    Je bent me net een dag voor met het plaatsen, moest vandaag eerst nog de inzending voor bbd-27 plaatsen (die overigens niet echt gelukt was)...

    ReplyDelete
  5. So wild! I love the green layers in there. Very creative.
    I have just taken mine out of the oven.

    ReplyDelete
  6. JAAA! Met Pandangroen! Hij is prachtig, K. Héél stijlvol (en misschien wel uiterst geschikt voor een verjaardagsbuffet...)

    En mag ik je bij deze meteen uitnodigen voor het -schijnbaar- ongeëvenaarde FoodBlogEvent van maart, georganiseerd door ondergetekende?! Alle praktische informatie is te vinden op Mangerie?!:
    http://mangerie.blogspot.com/2010/03/foodblogevent-maart-2010verjaardagsbuff.html

    ReplyDelete
  7. Oh I love this. It's gorgeous! Love the green you got in there! Beautiful!

    ReplyDelete
  8. Oh, dus zo wordt het gemaakt. Ik vroeg me ook altijd af waarom het "spek"koek heet, maar misschien (back in the day) gebruikten ze spek vet in plaats van boter tussen de lagen... just a theory.

    Small correction, btw. Piment = allspice, not anise seeds :o)

    ReplyDelete
  9. Not sure why, but it might be either one of those: could be they used lard (very plausible) and also I've read that it might resemble the marbled pork belly fat?
    or maybe they used lard.

    ReplyDelete
  10. Hoewel wij hier in huis gek zijn op een stukje spekkoek op zijn tijd heb ik het nog nooit zelf gebakken. Het enige wat mij altijd heeft weerhouden is de wetenschap dat we het in een keer opsnoepen. Nu mijn diepvries weer betrouwbaar is omdat de schuur waarin hij staat minder koud is, geef jij me net het laatste duwtje om het toch eens te gaan proberen. Enig idee hoe ik een hangslot aan de diepvries kan vastmaken?

    ReplyDelete
  11. Btw, your "kruidkoek" recipe is still on my todo list. Can't wait to give that one a try. I might substituting the spice combination from my Pain d'Epice for the "koekkruiden" because I really like their flavor.

    ReplyDelete
  12. Hanaâ: I do that a lot! It's scrumptious!

    Marjoke: Haha, too funny! Toevallig.. hebben wij net onze schuur gesloopt en liggen er nu 2 (!) hangsloten te wachten op een nieuwe taak..

    ReplyDelete
  13. I think you missed my comment on the "piment" in the English portion of the recipe. It translates to "allspice", not "anise seeds" :o) Just trying to help... :o)

    ReplyDelete
  14. Oooo persistent aren't we? ;)

    No, didn't miss it, just trying to figure out why I put it that way. I mentioned this particular mix of spices because it will recreate/come close to our Dutch koekkruiden/speculaas mix. But omitted that part of explaining in the text.
    The reason why the choice of spices differ from the Dutch text is because i mentioned speculaas mix already plus stated the spices used in my almost 100 yr old recipe book...
    All edited now! Thnks for reminding me!

    ReplyDelete
  15. Ha ha. Persistent indeed! Sounds like your 100 year old cookbook (which sounds awesome, btw) lists a nice combination of spices. I have an old cookbook that my Dutch Gramma's sister learned cooking from in school as a teenager but it's not 100 yrs old though :o) I made rijstevlaai from it many times. Yum!

    ReplyDelete
  16. That is amazing! Such lovely layers. It looks totally intimidating - good job on such a big task.

    ReplyDelete
  17. This cake was much more fun to make than I thought it would be and so much more delicious! Yours is too impressive with three colors (very cool green!) and all those layers! Excellent job!

    ReplyDelete
  18. What a wonderful post--you've inspired me!

    I made the Lapis Legit Cake for a special occasion, using the speculaas spice mix you recommended. I alternated two layers spiced with two layers plain vanilla batter, and had a friend in the kitchen minding the oven while I scooped batter and washed up. Once we got the first couple of layers in the springform pan, the heat from the preceding layers made the smoothing of the batter SO much easier. And the results ...? Delicious! This is a keeper, great fun for baking with a buddy.

    Thanks for a terrific recipe!

    ReplyDelete
  19. That sounds great fun in the kitchen Hillary! Glad you liked the recipe!

    ReplyDelete
  20. Hi
    I am so glad to come across this recipe. I am looking for a kek lapis recipe with 10 or less eggs, and your recipe fits the bill! I have grown up eating this cake (we call it kuih lapis or kek lapis or simply thousand layer cake) in Singapore. I didn't know that it is called lapis legit or spekkoek until now.

    Will try it out and see how it works ;)

    cheers
    bee @EEWIF

    ReplyDelete

Thanks for visiting! I really appreciate and enjoy reading all your comments! If you have any questions feel free to email me.