Sunday, June 22, 2008

What is a Flamiche? / Een flamiche? Wa's da?


(Nederlands? Even scrollen!)
Something that:
- is liked by all, even pickiest eater son nr. 2!
- includes veggies.
- called by another name would be a quiche lorraine maybe.

Boring? Not at all.
Same old, Same old? Not at all.

Recipe:
3 fat leeks, white and light green parts, cleaned and cut into 1/4 inch stripes
4 tbs butter
salt & pepper
2 large eggs
50 ml crème fraiche
100 gr ham, (a cured or smoked ham is nice)
grated cheese (try a Gruyere)

I used a ready made puff pastry dough for the shell, but maybe you would prefer a Pâte Brisée.
Preheat oven to 200C (convection oven)

In a medium large saucepan and on low heat, melt the butter and add leeks. Season with fresh ground salt and pepper and braise in a covered pan for about 15 minutes. You will want soft leeks, not coloured.

In a medium bowl thoroughly mix the eggs and creme fraiche, add the leeks (you might want to drain the leeks first if there is a lot of moisture) and stir again. Add 3/4 of the ham and the cheese, stir to combine. Remainder of the cheese and ham will be used to top the tart.

Pour the leek-egg mixture in the pastry shell and even out with a spatula, top with cheese and ham, sprinkle some more pepper on top and bake for approx. 30 minutes or until golden brown on top.
De kinderen vinden hartige taart niet lekker. Véél te veel groenten ten opzichte van de korst zeggen ze. Mijn mededeling dat er 's avonds hartige taart op het menu stond werd dus met de nodige scepsis ontvangen. De bewering dat ze deze wél lekker zouden vinden.... Hmm, het zal wel.

Ik had voor ieder een punt gesneden en op het bord gelegd, en moest nog éven naar de keuken om iets te pakken. Kwam terug en zag 3 lege borden met kruimels! Huh? Zelfs zoon nr. 2? Ik vertrouwde het niet helemaal en verdacht ze van een snelle bordenwisseling met 3 punten op het bord van zoon nr. 1 maar nee, helemaal zelf opgegeten en het mes in de hand om een tweede punt te snijden. Okee, deze werkt dus!

Officieel heet het een "flamiche aux poireaux" waarbij ik poireaux altijd vind klinken alsof het fruit is maar dat kan aan mij liggen... Taart met prei dus:

Recept:
3 grote preien, alleen het wit en lichtgroen, gespoeld
4 el boter
zout & peper
2 grote eieren
1/2 dl crème fraiche (half potje)
wat plakjes ham ong. 100 gram (ik had gegrilde ham, maar gerookte ham is ook erg lekker)
geraspte kaas (gruyère is erg lekker, maar "gewone" kan natuurlijk ook)

De deegbodem was deze keer een kant-en-klare bladerdeeg cirkel (Danone) maar je kunt ook een pâte brisée gebruiken.

Prei in kleine ringetjes snijden, niet te fijn. Boter smelten in een hapjespan en daarin in ong. 15 minuten de prei met wat zout en peper gaar stoven. Het vuur niet te hoog en een deksel op de pan; de prei moet heel zacht en smeuiig worden maar niet kleuren.

In een middelgrote kom de eieren met de crème fraiche kloppen tot een homogeen mengsel, hier voeg je de prei aan toe. Evt. zou je de prei wat kunnen laten uitlekken als er veel vocht is vrijgekomen. Roer 3/4 van de ham en kaas door het ei-prei mengsel, bewaar de rest om over de taart te strooien.

Verdeel het preimengsel over de met deeg beklede taartvorm, strooi de resterende kaas en ham over de taart en bak af in de oven tot hij mooi bruin is. Ong. 30-40 minuten.

Voor een lunch, of een zaterdagavond met een kopje soep. Samen met een salade een heerlijke zomermaaltijd, glaasje witte wijn erbij...

Inspiring posts:
- Alsatian pizza or Flamme küche
- thin crust pizza dough recipe
- mini crab-lime quiches
- asperge taart

7 comments:

 1. Always you can win me with this one! I haven't done something like this for way to long.
  Love those fat leeks!

  ReplyDelete
 2. Wow, that looks really delicious! I will have to try the recipe.

  ReplyDelete
 3. Altijd lekker zo'n hartige taart.

  Wanneer ik een hartige taart maak met veel groente, bak ik het af met heteluchtfunctie op 180 °C graden. Zo wordt de taart minder vochtig.

  ReplyDelete
 4. You can't really go wrong with eggs, leeks and Gruyère. This looks like comfort food personified and it suits the turn in weather.

  ReplyDelete
 5. Oh yes! Looks wonderful!

  ReplyDelete
 6. He wat leuk weer een keer een verhaal met recept in het nederlands. Drie keer raden wat we morgen gaan eten.

  Groetjes truus

  ReplyDelete
 7. Gruyère, smoked ham and crème fraîche, how can this not be good? It looks fabulous!

  ReplyDelete

Thanks for visiting! I really appreciate and enjoy reading all your comments! If you have any questions feel free to email me.