Tuesday, December 18, 2007

Knibbel knabbel knuisje... / Gingerbread house goes Dutch

(scroll for a little English)

Leuk hoor, doe ik een poging om een ludieke edoch inspirerende draai te geven aan het Kerst thema... bel halverwege de constructie enthousiast mijn moeder om te vertellen hoe ontzettend blij ik weer bezig ben... Zegt ze doodleuk: ah! je hebt de Libelle gezien! Nou..... nee dus! Hmm, ik moet mijn literatuur wat beter bij gaan houden geloof ik. Hier zijn de printbare werktekeningen te vinden. Alhoewel ik graag een zij- en achterkant aan mijn huis wil maar dat valt simpel op te lossen natuurlijk....en een dak... Hihi, toch wat zelfwerkzaamheid dan maar? Toegegeven, de voorkant is wel erg leuk. Verder kun je je helemaal verloren zoeken met de zoekterm "Gingerbread house" en ook met "Lebkuchenhaus" is natuurlijk het e.e.a. te vinden. Ik heb het recept van King Arthur aangepast als volgt:

170 gr melk
85 gr margarine
225 gr basterdsuiker (of rietsuiker maar dat had ik niet)
170 gr ouderwetse stroop (uit die bekende gele kartonnen pot)
1 ei
700 gr bloem + nog zo'n 140 gram (de goedkoopste)
1 tl baking soda
1 tl gemberpoeder
1 tl kaneel
1/2 tl zout

Verwarm de melk met de margarine tot het net gesmolten is. Van het vuur af roer je hier de suiker en stroop door en klop je het ei erdoor. De kruiden met zout en baking soda door een gedeelte van de bloem mixen en aan het natte mengsel toevoegen. Roer met een houten lepel goed door. Nu in gedeeltes de rest van de bloem toevoegen tot je een glad en stevig deeg hebt. (Kan evt ook met de K-klopper van je mixer) Denk erom, doordat het melk-boter mengsel nog vrij warm is blijft het deeg erg zacht, het moet door het opstijven in de koelkast stevigheid krijgen. Vorm van het deeg 2 platte schijven, verpak ze in een plastic zak en laat opstijven in de koelkast. Uiteindelijk had ik zo'n 1400 gram klei-achtig deeg dat ik een nacht in de koelkast heb laten liggen alvorens het te gebruiken. Prima uit te rollen en uitstekend te snijden.
Probeer bij het uitrollen een gelijke dikte aan te houden, dan zijn de delen iets makkelijker aan elkaar te passen, niet te dun uitrollen want dan vervormen de delen bij het overhevelen van het snijvlak naar de bakplaat. Aangezien dit deeg toch wel richting de Duitse Lebkuchen gaat zwellen de onderdelen iets op tijdens het bakken en dat vind ik op zich wel iets gezelligs hebben. Afgezien van het uiterlijk is dit deeg ook erg makkelijk te bewerken, het is namelijk niet bros of breekbaar zoals speculaas-deeg. Ook een stuk minder lekker overigens, het is bouw-deeg, geen eet-deeg.Stom genoeg ben ik vergeten foto's te nemen tijdens de voorbereidingen, op de een of andere manier had ik maar 2 handen op dat moment. Enne....iedereen gaat je dus vertellen om Royal Icing te gebruiken als lijm. Tja, dat kan. Wat je ook kunt doen, is eerst een paar uur naar de gebakken onderdelen kijken, bang zijn om te beginnen, en dan zo rond een uur of 10 spoorslags naar de schuur lopen, je lijmpistool tevoorschijn halen, je echtgenoot van de bank rukken omdat je zijn handen nodig hebt en in 10 minuten zit je huis letterlijk muurvast! Tsjakka! (Had ik al gezegd dat we dit huis niet gingen eten? Dan weet je nu waarom niet).

Zet een kartonnen doos aan de binnenkant van je hoeken om ze keurig haaks te maken. Dat werkt uitstekend, rechte hoeken en de kartonnen doos muurvast......ahum.

Investeer eventueel in een pot Marshmallow Fluff, met een satéprikker of klein kwastje is dat uitstekend te gebruiken als lijm voor je decoraties. (Mocht je nog over hebben dan kun je daar ook terecht voor recepten...geloof me, je wilt het echt niet op je brood, niet te smeren dat spul).
Ik heb glas in lood ramen gemaakt door een blaadje gelatine op maat te knippen en de gestanste ruitvorm na te trekken met een rode viltstift. Voor het dak heb ik eetpapier rondjes gebruikt (ouwel) die ik in 4-en heb geknipt, maar choc. chips dakpannen zijn ook erg leuk en wat dacht je van cornflakes of andere ontbijtprodukten?

En dan kun je dus los op de versieringen! Jammer genoeg beschikken wij hier in Nederland niet over de kerst-kleurige snoepjes die in Amerika rond deze tijd te koop zijn (groen-wit en rood-wit gestreepte chocolate chips! Rood en groene M&M's!) maar met een beetje fantasie en een andere blik op het snoepschap is er een hoop te bedenken. Hoe meer kleurstof en nare E-nummers hoe beter in dit geval. Als je je huis wat groter maakt ben je misschien wat vrijer in je keuze van versieringen, kerstkransjes doen het erg leuk als krans op de voordeur. In mijn geval was waarschijnlijk de voordeur kreunend ten onder gegaan....
Het moeilijkste vond ik om een beslissing te nemen of ik over the top Amerikaans of elegant minimalistisch zou gaan.... Ik bedoel maar, een huisje in sober wit en bruin is natuurlijk ook erg leuk. Toch maar 2 maken dan? Mijn geplande elegante decoraties in wit en groene icing zijn helaas in rook opgegaan wegens tijdgebrek, volgende keer!

Euh...mocht je dit nu helemaal niet zien zitten...spoorslags naar een Ikea-vestiging in de buurt, daar hadden ze altijd kant- en klare bouwpakketten.
My first attempt in building a gingerbread house resulted in lots of trepidation, it took me days, literally, to muster up the courage to even start building... I knew I couldn't finish building and decorating in consecutive days so I hesitated to make Royal Icing. Finally, late at night, I did the unspeakable; I took to the glue gun! (not to inhale, just to build although that late at night I could've done with a little "pick me up"). Still procrastinating the darn RI.. I used marshmallow fluff to glue decorations, and planned to finally make some for elegant swirls and outlines. Alas, time was up and after a quick photo shoot (hence the crappy pics), the house was ready for a 2 hour drive. It's with a friend of mine now and I hope they enjoy it. I will be making another one, now that I know how to, but that might be postponed till next year.... This is my entry for the Gingerbread house event at Yumsugar

Front of the house prior to decorating...

18 comments:

 1. Ik val van mijn stoel bij het zien van deze fantastische creatieve uitspatting!!! Wat fantastisch ziet dat eruit zeg. Hoe lang ben je daar wel niet mee bezig geweest? (los van die paar uur twijfel en nadenkwerk voor dat je het pistool ter hand nam) Ik vind het echt geweldig. Dat is toch het pronkstuk van de hele kerst bij jullie.... (kerststal: eat your heart out!) Petje af meid!!

  ReplyDelete
 2. Wauw, ik kan nog geen mooie ronde taart maken, echt klasse hoor. Ik zit hier een beetje jaloers naar je kunstwerk te kijken. Eigenlijk zijn er geen woorden voor. Toppie.

  Biemans

  ReplyDelete
 3. Wow! It looks so wonderful! I had the same idea for the YumSugar competition but I ran out of time. Wanted to make a trapgevel house though. Glad I didn't because I could never have outdone yours! Compliments!

  ReplyDelete
 4. Your gingerbread house looks stunning!

  ReplyDelete
 5. Schitterend, Echt heel mooi
  Wat een geduldwerk, dat heb je echt niet van mij.
  Nu maar hopen dat die twee kerstbengels er niet aankomen.
  Anders een strik om hun nek en
  in de kerstboom hangen!

  mam

  ReplyDelete
 6. Karen, ik vind je een kunstenaar!

  ReplyDelete
 7. Karen-I'm IMPRESSED! wow!

  ReplyDelete
 8. Wat een lief huisje...geweldig!Meid, het kan zó in je C.V.
  Wees trouwens blij dat het niet meer eetbaar is,blijft iedereen er mooi van af, katten ook,hoop ik en dan schuif je 'm na de kerst samen met piek en ballen in een doos (Muisbestendig, je weet maar nooit)voor volgend jaar. En anders leen ik 'm van je. Sorry mensen, voor Kerst 2008 is dit huis verhuurdo

  ReplyDelete
 9. Jeetje wat mooi
  wat een werk zal je eraan gehad hebben.

  Wel creatief hoor!

  Gr Gipskruit

  ReplyDelete
 10. This is really first class! And right down to the very Dutch touch to move things in and out that upstairs window! The walkway is neat, my pattern didn't have one of those.
  Love the roof and the trees!!
  Yes, I'm ready to do another one, hope to get mine posted shortly.

  ReplyDelete
 11. Beautiful! I love it :) You did a fantastic job :) Listen, is there any chance of us meeting up before I go back to work on 7 Jan?

  ReplyDelete
 12. It's a lovely Dutch looking house. In my part of the world a gingerbread house would never look like that. It reminds of watching my small daughters construct houses with their duplos when we lived in Hong Kong. The houses were always very very tall. Then one day it struck me, we lived in a 22 story building and they had never really seen a "house".

  ReplyDelete
 13. Wauw zeg, wat is dit ontzettend mooi!
  Je moet hier vast engelengeduld voor hebben, schitterend!
  Creatief in de keuken!

  ReplyDelete
 14. Have you?
  Done another that is?
  I'm trying to figure out how I can do one for this year in Seattle.

  ReplyDelete
 15. Zo dat ziet mooi uit! Goed gedaan!

  ReplyDelete
 16. We voeren een gingerbread huis concurs. Degene van u lijkt me een winnaar.

  ReplyDelete

Thanks for visiting! I really appreciate and enjoy reading all your comments! If you have any questions feel free to email me.