Saturday, June 24, 2006

Mango and Strawberry

Zaterdag marktdag...
Aardbeien, koolrabi, courgettes, paprika's, een kist (!) mango, sla, broccoli, en niet op de foto: 2 kilo asperges voor 3,--!
Echtgenoot staat nu -á ce moment ci- de asperges te schillen voor vanavond en zojuist heb ik geïnspireerd door deze foto aardbeien-mango jam gemaakt.

Aardbeien Mango jam

350 gr aardbeien
700 gr mango
450 gr geleisuiker
3 el citroensap
1/2 sinasappel geperst (of een paar druppels sinasappel aroma)
snufje gemberpoeder

Aardbeien schoonmaken en in kwarten snijden, mango's (manga?) schillen en in stukjes snijden. (Haha, dat is mij dus nog nooit gelukt, als iemand een goede tip heeft om rijpe mango netjes schoon te maken, ik hou me aanbevolen).
Alles samenvoegen in een grote pan en aan de kook brengen. Dit is voor het eerst dat ik geleisuiker gebruikt heb, en ondanks dat de verpakking zegt: 1 kilo suiker op 1 kilo fruit ben ik eigenwijs geweest en heb veel minder gebruikt, ik proef graag fruit in mijn jam en niet alleen suiker. Onder voortdurend roeren laten koken, afhankelijk van welke suiker je gebruikt een minuut of vijf voor de geleisuiker, iets langer voor gewone suiker. In twijfelgevallen: leg een schoteltje in de diepvries, als een druppel jam hier niet op uitloopt maar min of meer vast blijft -je kunt er rimpeltjes in duwen met je vingertop- is het goed.
Nogmaals ik weet nog niet of de jam met deze hoeveelheid suiker goed stijf wordt, maar in alle gevallen: hij is heerlijk! Absoluut geweldige combinatie van smaken. Ik heb alle lepels en de pan uitgelikt....

PS: oh ja, ik heb hiervan 4 potten jam, twee met stukjes erin en twee na het koken nog door de passe-vite (roerzeef) gedraaid en dus meer moes.

In English:
Strawberry Mango Jam
350 gr strawberries
700 gr mango
450 gr pectinsugar (or regular sugar)
3 el lemonjuice
1/2 orange juice (or a few drops orange extract)
snufje ginger powder

Proceed to cook like any jam or jelly recipe. I used a passe vite to further puree the fruit, you can also use a blender before you start cooking. This quantity makes 4 jars.
I have to admit I scraped the pot and cooking utensils and literally licked my fingers. This combination of fruit is just great!

I was planning on using the other mango for eating solely or may be a few jars of mango-date chutney but...it could be that there will be another pot of jam boiling tomorrow.

And..we scored 2 kilograms of asparagus for only 3,-- euros! Tadaaa, asparagus tonight with eggs and ham and baked potatoes, and strawberries for dessert, some vanilla icecream with strawberry-mango jam topping?
Summer is here!

PS: my dear familymembers insisted that I put this picture up. Please meet my new market help....the old ladies shopping cart...they will walk a few steps behind me from now on.

8 comments:

 1. Als het je kan helpen, waarschijnlijk niet want de jam is klaar: ik maak mango's altijd schoon met een kaasschaaf. Maar het probleem van de pit zo schoon mogelijk krijgen, daar ben ik nog niet uit. In ieder geval niet met je tanden schoonschrapen want je bent nog uuuuuren daarna aan het flossen, sprak zij uit ervaring.

  Yvette

  ReplyDelete
 2. Dat is een goed idee! Van dat flossen ook trouwens...(sprak zij inmiddels ook uit ervaring, grijns!) Ik heb er nog 4 liggen, dus ik kan het nog eens proberen. Moet het wel meer laten opkoken want zo stijft het niet helemaal op. Maar lekker!

  ReplyDelete
 3. I almost started licking my fingers in hopes of getting a tiny taste. Beautiful photo!

  ReplyDelete
 4. Strawberry mango! Sounds delicious...and everything is beautiful. i have an old lady shopping cart, too, but I never have it with me when I need it. I'm not much of a planner, I fear.

  ReplyDelete
 5. Klinkt heerlijk. Kan ik meteen mijn mango's opmaken. Het is blijkbaar mango-tijd op de markt.
  Tip voor het schoonmaken: Niet schillen. In de lengte doorsnijden vlak langs de pit. Je hebt nu drie stukken. Het stuk met de pit is voor de kok. Kluiven is de enige oplossing.
  De andere twee stukken insnijden tot op de schil in een kruispatroon. De stukken binnenstebuiten keren tot een soort egel. Dat klinkt moeilijk dan het is. Nu zijn de blokjes heel gemakkelijk los te snijden van de schil.
  Karin

  ReplyDelete
 6. Hoi Karin welkom hier en dank je voor de gebruiksaanwijzing, ik zal er de volgende keer aan denken. Deze waren erg rijp en met geen mogelijkheid tot stukjes te bewegen, ze vielen spontaan tot moes.

  ReplyDelete
 7. Mmmmm die combinatie ga ik één dezer dagen uitproberen!!! Lijkt mij héél lekker!!! Ik schil de niet al te rijpe mango's met een dunschiller... ik vermoed, als ze overrijp zijn, dat het mss makkelijker is om ze dan gewoon uit te lepelen...

  ReplyDelete
 8. Bert 11-6-2014
  Schil de mango zoals een vis gefileerd wordt dus de mango in parten snijden en met de schil op de snijplank leggen dan met een goed mes vlak het vruchtvlees van de schil snijden , voor de pit hetzelfde.


  ReplyDelete

Thanks for visiting! I really appreciate and enjoy reading all your comments! If you have any questions feel free to email me.