Sunday, January 08, 2006

Queen of coconut cakes

(For the recipe in English: please click!)

Als er een excuus voorbij komt vliegen ben ik de eerste die er fors misbruik van maakt. Dus, als er een uitnodiging komt voor een gezellig samenzijn en er is eten mee gemoeid èn ik weet dat ik:

A) een nog ongebruikt kookboek heb liggen
B) heel graag een keer frosting wil proberen
C) de gastvrouw wil gaan uithoren over haar Kitchen Aid
D) de gastvrouw Amerikaanse is
E) mijn kookboek Amerikaans is
F) frosting zéér Amerikaans is
G) ik die caloriën niet allemaal op mijn heupen wil hebben
H) een lange avond echtgenoot-loos, dus in de keuken door kan brengen, is het optelsommetje gauw gemaakt.

Aldus hebben zoon 1 en ik een avond gezellig in de keuken doorgebracht, en eigenlijk heeft hij de hele boel gemaakt en heb ik tegen het aanrecht gehangen en zo hier en daar wat aanwijzingen gegeven (en opgeruimd achter zijn..).

Recept voor de frosting en vulling uit Sheila Lukins USA Cookbook:
Vulling:
3 dl slagroom
190 gr suiker
2 el kokoscreme (ik heb santen gebruikt)
1 el maizena
1 el melk
125 gr boter (op kamertemperatuur)
90 gr geraspte kokos

Frosting:
170 gr roomkaas
125 gr boter (op kamertemperatuur)
snufje zout
450 gr poedersuiker
3 el melk
1 el vanille-essence

In principe is deze taart opgebouwd uit 3 ronde cake-lagen, je kunt daarvoor elk cake-recept gebruiken, ik heb netjes het bijbehorende recept gevolgd. Als je genoeg vertrouwen hebt kun je je cake in 3 lagen snijden of ervoor kiezen om 3 dunne/platte cakes te bakken die je vervolgens stapelt.
De vulling kan een dag tevoren worden gemaakt en wordt een soort banketbakkersroom. Verhit hiervoor de room met suiker en kokoscreme in een zware steelpan. Verhit op middelhoog vuur totdat het zachtjes kookt. Roer een papje van de maizena en melk. Klop dit door de hete kokosroom en laat het al roerend in 3 minuten indikken. Voeg boter en kokosrasp toe, laat nog een paar minuten doorkoken. (Niet te lang, ik vond mijn resultaat uiteindelijk te stijf). Af laten koelen en opstijven in de koelkast.

Frosting:
Klop roomkaas en boter in een kom met de mixer tot een romig mengsel. Voeg zout, poedersuiker, melk en vanille toe en klop het mengsel glad.

Vaak wordt er bij dit soort taarten nog een siroop gebruikt om de bovenkant van de bovenste cake te bestrijken, ik heb dat dit keer achterwege gelaten. Nog een opmerking: bij de vulling gebruikte ik santen omdat in het recept "kokoscreme" werd gebruikt. Het kan zijn dat het resultaat wat dunner wordt wanneer je kokosmelk gebruikt. En dan nog over de frosting.....ik heb nog een derde van de frosting over.... nog eens naar de taart gekeken maar ik vond het echt wel voldoende zo. Zoon en ik hebben uitgebreid gekeken naar deze video "how to frost a cake".....en wij wensen u erg veel succes bij het uitproberen...... u ziet dat wij zijn gegaan voor de speelse look i.p.v. de gladgestreken. Ik verzeker u, dat is niet voor niets.

Bedenk me nu opeens dat het misschien wel erg avontuurlijk is om deze taart mee te nemen, afgezien van het vervoer, zij wéten natuurlijk hoe het hoort te smaken.....Ai!

Edit: De taart is vervoerd, aangesneden, gegeten en beoordeeld. Mijn mening: de cake is heerlijk, de vulling voor verbetering vatbaar ivm te stijf. De frosting, tsja. Ik denk dat mijn probleem de hoeveelheid boter is. Er gaat zowel in de vulling als in de frosting naar mijn smaak te veel boter en dat maakt het erg euh, boterig? Commentaar en suggesties welkom!

7 comments:

 1. Ik vind je taart er errug DESIGN en zéér crea uitzien! Die hoeveelheid boter is mij ook wat ernstig vet.Zou die mascarpone icing van die muffins laatst er niet beter bijkunnen? Ik wil 'm wel voorproeven als jullie 'm afhebben...

  ReplyDelete
 2. MAN! wat ziet dat er echt schitterend uit! Bij nader inzien ben ik toch maar blij dat je ver weg woont.... er moeten nog 3 kilo af namelijk!

  Maar echt schitterend, ik heb weer met bewondering zitten kijken!

  ReplyDelete
 3. Nadat ik mijn ogen weer had opgeraapt, zit ik nu nog wat na te kwijlen. Wat een plaatje!

  Ik wil zo iets ook maken...maar ik mag niet, bij mij moet er ook wat af...en helaas wat meer dan bij Nancy (snik)
  Waarom zijn die leuke, lekkere dingen nou altijd zo dik-makend?!

  ReplyDelete
 4. Vergeet ik nog te zeggen, dat het wel heel erg leuk is dat je dat samen met je zoon doet! Heeft hij meer bak en kookambitie?

  ReplyDelete
 5. Hoi Larein,
  Ik ben absoluut vóór mascarpone icing! Véél lekkerder!
  Weet je wat ik met de resterende frosting heb gedaan? Eitje, bloem en melk erbij...pannenkoeken.

  Hi Nancy,
  Bij mij moeten er inmiddels 5 af...ik vraag me toch af hoe dat komt?

  Ha Lien,
  Even heel eerlijk, hij zag er mooier uit dan hij smaakte ::kijkt sip::
  En de oudste was eerst vooral geinteresseerd in eten, maar de laatste tijd ook in maken, vindt hij gezellig.(Hij is die 5 kilo al lang kwijt, maar ja fietst ook elke dag 2 uur)

  ReplyDelete
 6. Ach, beautiful! I wish I had thought of the little silver dots for mine-I even had some!

  ReplyDelete
 7. I have trouble with the butter in frosting and I'm not even Dutch. What I do instead is use more cream cheese and less butter, or like you said - mascarpone icing - much nicer.

  Shall I confess that I have succumbed to an addiction for Glacekoek? You know those ones you can buy at the football club, or the cafe, or any snackbar anywhere? It's the icing I like the most. Now I know why all the kids buy those things. LOL

  My gran used to make a simple single layer cake with white vanilla coconut - it was so tasty! Now I need to make one :)

  ReplyDelete

Thanks for visiting! I really appreciate and enjoy reading all your comments! If you have any questions feel free to email me.