Sunday, October 16, 2005

Appel-Sinasappelgelei


(same recipe in English please click!)
Recept:
1 kg zure moesappels
4 sinasappels
4 hele kruidnagels
1 liter appelsap (of zoete cider)

koud water
450 gr suiker op 6 dl sap

Appels en sinasappels goed afboenen (of gebruik biologisch fruit, dan ook nog even wassen). Hak het fruit in grove stukken. (Inderdaad, met schil, klokhuis en al). Doe ze met kruidnagels en appelsap of cider in een grote pan met dikke bodem. Voeg zoveel water toe dat het fruit net onder staat. Let op: het fruit gaat enigszins drijven, zodat je geneigd bent teveel water te gebruiken. Niet doen, dat gaat ten koste van de smaak! De bedoeling is dat er vocht genoeg is om niet droog te koken of aan te zetten.

Breng het mengsel aan de kook, doe het deksel op de pan en laat alles onder af en toe roeren 1 uur zachtjes koken. Het ruikt echt heerlijk!

Officieel zou je nu het fruit en vocht in een gesteriliseerde geleizak moeten laten uitlekken. Heb ik ook niet, ik gebruik een schone theedoek, uitgespoeld met heet water en hang deze in een grote zeef boven een nog grotere kom. Goed laten uitlekken, dat kan heel lang duren, minstens een paar uur, je kunt het ook afdekken met een schone theedoek en gewoon een nacht laten staan. Voor de laatste druppels roer je even met een houten lepel door het vergiet, of -niet bang zijn voor vieze handen- je pakt de theedoek bij de punten en knijpt!

Intussen heb je natuurlijk je pan schoongemaakt ;) . Meet de uitgelekte vloeistof af en gebruik ca. 450 g suiker op 6 dl sap. Het mag voor mijn smaak iets minder suiker zijn.

Het sap met de suiker in de pan al roerend verwarmen op laag vuur tot de suiker is opgelost. Laat de gelei dan 10 minuten koken. En dan bedoel ik ook echt koken, niet halfhartig pruttelen want dan gebeurt er niets. Voorzichtig voor spetters en overkoken! Er kan zich schuim vormen op het oppervlak, dat kun je met een schuimspaan weghalen.
Om te zien of de gelei dik genoeg is doe je de truc met het schoteltje of je moet de beschikking hebben over een thermometer (dan 105grC). Dik genoeg? Dan pan van het vuur en overdoen in warme gesteriliseerde potten. Direct afsluiten en 10 min. op de kop zetten. Weer rechtop, af laten koelen.

Bewaren: max. 18 maanden op een koele donkere plek. Geopende potten zijn in de koelkast nog ca. 3 maanden houdbaar. Lekker op -geroosterd- krentenbrood, scones, maar ook bij varkensvlees, een likje op een boterham met kaas, gewoon op brood....

2 comments:

  1. Klinkt goed dit recept baking denk dat ik dat binnenkort ook eens ga maken.

    ReplyDelete
  2. Hoi Nancy, de truc is om het anderen te laten opeten... of weg te geven...of toch maar zelf even proeven.
    Zandman: deze is echt erg lekker, beslist de moeite waard om te proberen, wat dacht je van appel-taart met een klein likje van dit er bovenop?

    ReplyDelete

Thanks for visiting! I really appreciate and enjoy reading all your comments! If you have any questions feel free to email me.