Sunday, August 06, 2017

Zaterdag nog even een stukje lopen [6]

Map of landungsbrücken hamburg


Een stukje lopen zegt ze...

Pak 'm beet een kilometer of 10-12... Eerst dus gestaan en gekeken naar de Gay Pride totdat mijn oren het genoeg vonden. En daarna weggelopen van de herrie, en een metro genomen naar de waterkant. Eerste stop: Landungsbrücken!

Inmiddels was het wel tijd voor een kopje koffie en een broodje. Broodjes deden ze niet aan, die waren voor het ontbijt...dan maar een gebakken visje met pommes. Heerlijk, en leuk zitten zo aan het water met een prachtig uitzicht. Het is een drukke werkhaven met drijvende dokken en veel kranen en de andere kant op konden we nog net de Elbphilharmonie zien.


We zaten toevallig vlak voor het gebouwtje waar de liften naar de Elbtunnel zich bevonden dus hoppa, calorieën eraf en in de benen.

Deze kant deed het even niet, de andere kant gelukkig wel. Sinds 1911 brengen 4 liften voetgangers, fietsers en zelfs auto's (met 1 tegelijk!) bijna 24 meter onder de grond om de Elbe over te steken. Kijk eens hoe mooi die liften zijn:


In die tijd besteden ze overal aandacht aan, versieringen in majolica zoals dit:


En dan gaat de kooi van de lift open en zie je dit:


Voetgangers rechts heen en links terug, door het midden kunnen auto's rijden, vandaag zagen we alleen fietsers. 


Aan de andere kant van de tunnel is eigenlijk industriegebied, niet zo interessant maar je hebt wel een prachtig panoramisch uitzicht op de Elbe, de Elbphilharmonie en de schepen.En daar is 'ie dan: De Elbphilharmonie... we hadden dus eigenlijk een S-Elphie moeten nemen natuurlijk. Dit is de Hamburgse versie van onze Noord-Zuid lijn in Amsterdam... mega over budget heen, mega over de planning heen.. Zou in 2010 geopend worden, het werd Januari 2017. I.p.v. 114 miljoen werd het 900 miljoen... Maar dan heb je ook wel wat; verschillende concertzalen, 45 woningen, een 5 sterrenhotel en nog wat gemeentelijke instellingen hebben daar een plaats gevonden.


We hebben daar even lekker in het zonnetje gezeten (raar weer hier trouwens, temperatuur is best okee maar de wind maakt het koud, zweten in een trui, bibberen in een t-shirt. Vestje aan vestje uit.
En we liepen weer door, naar het Chile-Haus. Prachtig bakstenen gebouw waarvan geen foto :-)
Waar ik wel een foto van heb is van het fornuis dat je kunt kopen bij Manufactum... (even klikkerdeklik, zo'n leuke winkel!) Het is geen AGA maar ik doe het er wel mee hoor.


Op weg naar het station kwamen we langs een etalage van C&A... vól met Dirndl en Lederhosen want het Oktoberfest is in aantocht! Toen moest ik even naar binnen, even kijken.. iK moest toch een foto hebben voor jullie?


2 comments:

  1. Leuk al die dirndels zo!

    ReplyDelete
  2. Oh my eyes are filled now and then that oven. What fun you seem to be having.

    ReplyDelete

Thanks for visiting! I really appreciate and enjoy reading all your comments! If you have any questions feel free to email me.