Recipe from Ulrike, found here.
Tessiner Apfelkuchen
Beslag:
125 gr zachte boter
ca 500 gram; geschild en in partjes (of ongeveer 6 kleine appels halveren en iedere helft op de bolle kant insnijden tot net niet helemaal door)
3 el citroensap om te besprenkelen
125 gram suiker
1 zakje vanille suiker
snufje zout
2 eieren (medium)
175 gram patent bloem
25 maizena
3 tl bakpoeder
Topping:
3 eieren, wit en geel gescheiden!
200 gr crème fraîche
100 gr vloeibare honing
Evt. poedersuiker om te bestuiven
Ingevette springvorm, 26 cm.
Oven voorverwarmen op 175C (Hetelucht 150C)
Boter, suiker, vanille suiker en een snufje zout zacht roeren. 2 eieren toevoegen en mengen. In een andere kom bloem, maizena en bakpoeder zeven en in delen aan het botermengsel toevoegen. (Dit is een zg. roerdeeg dus je hoeft het niet luchtig te kloppen).
Appels zijn geschild, en in partjes verdeeld of gehalveerd en vanaf de bolle kant ingesneden en met citroensap besprenkeld.
Het beslag in de ingevette bakvorm verdelen, strijk de bovenkant glad. Druk nu de appelhelften in het deeg met de bolle ingesneden kant naar boven. (Of, als je zoals ik verschillende maten appel hebt; rangschik de partjes met de dikke kant naar boven in het deeg).
20 minuten bakken in de voorverhitte oven.
Maak in de tussentijd de topping:
- de 3 dooiers samenroeren met de crème fraîche en de honing.
- klop de 3 eiwitten stijf in een brandschone kom. (evt. kun je de kom en mixerhaken even met een papiertje en wat citroensap afnemen dan weet je zeker dat er geen spoortje vet meer achtergebleven is)
- Vouw met een spatel de eiwitten door het crème fraîche mengsel.
- Neem de cake uit de oven en verdeel de topping gelijkmatig over de cake.
Terug de oven in; op dezelfde temperatuur nogmaals 25-30 minuten bakken tot de bovenkant mooi goudbruin gekleurd is en niet meer wiebelig is.
Love that shape! Now if only I could reach through this screen ...
ReplyDeleteHier mag je me voor wakker maken, wat ziet dat er lekker uit!!
ReplyDeleteOW, dat ziet er goed uit. Ik was net op zoek naar een recept voor appeltaart-maar-dan-sneller, ga hem gelijk morgen proberen! Dank!
ReplyDeleteSucces! Hij is echt erg lekker! (en die van jou zal er mooier uitzien dan die hierboven. Mijn toplaag was een beetje wiebelig omdat het originele recept een beetje verwarrend was geschreven)
DeleteHij was echt heerlijk!!! Het duurde alleen wel lang om de toplaag niet-wiebelend te krijgen, we bakten uiteindelijk 30 minuten langer.. (150 graden hete lucht deden wij, misschien de volgende keer toch 160 graden?)
ReplyDeleteWat leuk Sacha! Fijn dat je het laat horen, dank!
ReplyDeleteHmm zie je, dat dacht ik al! Duurde bij mij ook langer maar gaf de extra eieren de schuld!
Alles was natter dan de bedoeling was vanwege het raar geschreven recept (per ongeluk alle eieren in de cake gemikt ipv een paar bewaard voor de topping grrrr) ondanks dat was hij erg lekker en dus de moeite waard om hier te beschrijven.
Zit niks anders op, ik ga hem vanavond nog een keer maken en dan goed de tijd bijhouden. Zal het laten weten hier!
En...? Hoe ging het?
ReplyDeleteNou het mag duidelijk zijn, die avond is het niet meer gelukt, heb hem inmiddels nog een keer gemaakt maar met een kleinere springvorm en hij moest bij mij ook veel langer! 20 minuten extra gegeven. (Wilde je mailen maar je hebt je comments op "no-reply" staan dus kan je niet bereiken via mail)
ReplyDeleteHallo, welke inhoud van vorm heb je gebruikt? Alvest bedankt!
ReplyDelete26 cm springvorm, en echt langer bakken , succes
ReplyDelete