Thursday, October 15, 2009

Het is herfst: Kruidcake!

kruidcake
Ik vind de geur van speculaaskruiden heerlijk, maar eerlijk gezegd vind ik ook dat alles waar je het in gebruikt een beetje met hetzelfde "sop" overgoten wordt. Het gaat zo op elkaar lijken.... Maar toch... het ruikt zo lekker he, dus toen ik Dit recept vond bij Canadese Hélène van La Cuisine d'Hélène vond ik dat een goede om de herfst mee op te starten. Grappige is dat de jongens nooit zo weg zijn van zelfgebakken kruidkoek maar dit lijkt kennelijk voldoende om cake om ruimschoots door de ballotage te komen. Hij schijnt goed te bewaren te zijn, (tot vijf dagen in de koelkast, goed verpakt; eerst in plasticfolie dan in alufolie) wat in ons geval niet is gelukt ;D!

Ik heb het recept hier en daar wat aangepast.

Kruidkoek net even anders:

325 gr gezeefde patentbloem
1/2 tl zout
3/4 tl baking soda
2 tl gemberpoeder
1 tl kaneel
1/4 tl gemalen nootmuskaat
1/2 tl koek-en speculaas kruiden
2 tl cacoa poeder
100 gr boter, gesmolten en afgekoeld
4 el stroop
4 el appel-perenstroop
135 gr kristalsuiker
1 groot ei
125 ml karnemelk
125 ml melk


- Oven voorverhitten op 175C, tulbandvorm invetten en met bloem bestrooien, klop de overtollige bloem eruit.

- In een grote kom de droge ingredienten: (bloem, baking soda, zout, gemberpoeder, kaneel, nootmuskaat, cacao en koekkruiden) samenvoegen en met een garde mengen.

- Met een electrische mixer de boter, stroop en suiker mengen in een aparte kom. Voeg het ei toe en mix tot een homogene massa. Al mixend geleidelijk karnemelk en melk toevoegen.

- Voeg de droge ingredienten toe aan het stroop/botermengsel en mix totdat je net een glad mengsel hebt, ongeveer 1 minuut. Voorzichtig, niet te lang mengen. Giet het beslag in de tulbandvorm.

- Bak ong. 40 minuten in de voorverwarmde oven. De bovenkant moet veerkrachtig aanvoelen als je er met een vinger op drukt, de randen zijn iets teruggetrokken van de zijkanten van de vorm. Laat de cake in de vorm op een rooster afkoelen (ong. 10 minuten) voor je hem eruit haalt. kruidkoek 2

Dit wordt een luchtige kruising tussen kruidkoek en cake, minder zwaar, minder heftig speculaas-achtig en prachtige rulle binnenkant. De cacao geeft er net even een ander smaakje aan. Na een lichte maaltijd is het heerlijk als dessert, warm geserveerd met bijv een bolletje ijs. Koud ook niet te versmaden bij de ochtendkoffie! De kinderen vonden hem erg lekker!

Ander recept: classic Dutch spice cake/Stroopkoek

15 comments:

  1. Ik ga Nederlands proberen.....

    Mmmm, ik wil deze cake bakken.

    Kan je 'koek/speculaaskruiden' in de supermarkt kopen? Ik heb hij niet gezien.

    ReplyDelete
  2. @Lily: wow! In real Dutch, good for you! Yes you can, look for the Silvo/Verstegen rack in the supermarket. (And the recipe is available in english as well, link is in the upper part of the post)

    ReplyDelete
  3. Ik lees Nederlandse recepten - ik begrijp niet alles maar genoeg. Goed voor mijn studie :-)

    Ps. Thanks for the wortelstamp tips! I'm so going to try it again next week.

    ReplyDelete
  4. De brownies zagen er al goed uit, maar deze cake mag er ook zijn.

    ReplyDelete
  5. It looks delicious. I'd like to have some please. :)

    ReplyDelete
  6. Wat een leuke site heb je...helemaal mijn ding ^^. Ik zet je even in mijn favo's of zou je willen linken met mij? Ik ga verder je site bekijken. Nu ik jouw recept zie van kruidkoek, had ik nog een receptje liggen van kruidkoek...het hoort bij de herfst he..

    ReplyDelete
  7. Dat ziet er erg lekker uit en is het perfekte herfst recept. Ik ga 'em denk ik proberen, misschien met sour cream in plaats van karnemelk (ik heb een of andere obsessie met sour cream dezer dagen, vraag me niet waarom) :o) Thanks for sharing the recipe!

    ReplyDelete
  8. In de opgave van de ingredienten staat geen kaneel aangegeven. Bij de beschrijving van het mengen van de ingredienten weer wel.
    Kun je ook alleen appel-perenstroop gebruiken of wordt dat te veel.

    ReplyDelete
  9. Je hebt helemaal gelijk!

    1 tl kaneel

    Ik denk dat dat prima kan, het zal niet overheersen volgens mij. Lekker fris.

    ReplyDelete
  10. Ik heb net naar het recept gekeken in het Engels. Heb je de suikergehalte veranderd? 5.25 ounces is ongeveer 150 gram. Vond je dat te zoet misschien? Thanks!!

    ReplyDelete
  11. @Hanaa...Oeps! Ik ben met dit recept slordig geweest zie ik. Eerst de kaneel en nu dit!
    Meestal rommel ik wel met de hoeveelheid boter en suiker in een poging het terug te brengen naar een "aanvaardbaar" niveau maar niet van 150 naar 35! Er is een 1 weggevallen, sorry, moet zijn 135!

    Zal het herstellen in het recept. Dank je wel!

    ReplyDelete
  12. Bedankt! Ik ga hem gauw proberen!

    Success met je nieuwe keuken trouwens. It's stressful and the choices are pretty close to infinity so try not to get too overwhelmed :o) Can't wait to see it. I'll be showing the final pictures of my kitchen in about a month when it's all done. Thanks for asking!

    ReplyDelete
  13. Thanks Hanaâ, I need that! It is pretty overwhelming and I hover from very excited to deeply worried. The problem here is that they try to sell you a pretty picture and I keep telling them I need/want to actually work in that kitchen!
    We're in the middle of deciding a new stove now... sigh...

    ReplyDelete
  14. I hear ya. That's what I told them from the beginning. This is one of the most used rooms in the house. I cook and bake a lot. It helps to look at pictures too whether in magazines or online, to get some ideas on what you like and what you don't like.

    I'm in the process of deciding on new appliances too. I would like to convert everything to stainless steel. So far, we bought a stainless steel microwave and dish washer. The stove and fridge are next. Maybe around TGiving or Xmas when they have good sales. Good luck!

    ReplyDelete
  15. This looks really perfect. This recipe. I believe seems to suite all occasion.

    ReplyDelete

Thanks for visiting! I really appreciate and enjoy reading all your comments! If you have any questions feel free to email me.