Saturday, March 07, 2009

Ze zijn er nog... klassiekers: Stroopkoek / Dutch fare: Syrup spice cake

de recepten waar je 1 kom, 1 lepel, en een oven voor nodig hebt en nou ja vooruit, ook een weegschaal. Het recept komt van de Haagse Huishoudschool via de heimwee-recepten van Trouw en ik werd er door aangetrokken omdat er nog een vage herinnering zweefde aan de stroopkoek die één van mijn oma's vroeger placht te maken. Nou, dát bleek dus iets totaal anders te zijn, maar deze is beslist aardig om te maken of in ieder geval in je arsenaal te hebben voor de keren dat er aandrang is om te bakken, maar dan niet ingewikkeld, foolproof en lekker.

Het eindresultaat is een rijk gevulde smeuiige cake die doet denken aan kruidkoek. Ik heb hem gebakken in een tulbandvorm omdat het leuk presenteert, maar kan me goed voorstellen dat er handzame repen van te snijden zijn als je een brownie vorm of ovenschaal gebruikt. Mee in de tas of broodtrommel voor een dagje weg of naar school/werk! 

Ingrediënten:
375 gr zelfrijzend bakmeel, gezeefd
150 gr suiker
225 gr stroop
        - dadel stroop
        - appel stroop
        - keukenstroop
2 eieren
200 ml karnemelk

Vulling (ca. 200-300 gram):
abrikozen, fijngesneden
dadel, fijngesneden
cranberries, gehalveerd
3 el gember, in snippers (of ca. 5 fijngesneden bolletjes)
1 tl kaneel
1 tl sinasappel rasp
1/2 tl kardemom

Verwarm de oven voor op 150°C. Vet een 2 liter cakeblik/tulbandvorm in met boter en schud er wat bloem in, klop de overtollige bloem uit het blik. Roer alle ingrediënten met een pollepel door elkaar in een grote kom, mixen is niet nodig. Het beslag is vrij stevig en heeft een mooie caramelkleur. Giet dit over in de geprepareerde vorm en bak ong. anderhalf uur (!).  Als een satéprikker er schoon uit komt en de koek los laat van de wand is hij gaar en kan hij op een rooster worden gestort.
Goed verpakt blijft hij een week prima van smaak en textuur.

(Het originele recept gebruikt keukenstroop, 1 el koekkruiden, melk, 250 gr rozijnen en 100 gr sukade.)
========================

This is my take on a classic Dutch recipe that has it's origin in a cookery school for girls. It's a one bowl affair, stirred together from ingredients that were readily available in the pantry those days. I played around with the treacle part and substituted with some more exotic varieties, same goes for the filling; I used different kinds of dried fruit while the original had raisins and candied citron peel (sucade, not lemon peel). Use your imagination with the filling, adding nuts or chocolate.... It's moist and full of fragrant flavors, an excellent variation on snack bars if baked in a rectangular pan!

Ingredients:
375 gr selfraising flour, sifted
150 gr sugar
225 gr molasses/treacle
I used a combination of
        - date syrup
        - apple syrup
        - golden syrup
2 eggs
200 ml buttermilk/milk

Filling (approx. 200-300 gram total):
dried apricots, chopped
dates, chopped
dried cranberries, chopped/halved
3 tbs ginger, chopped
1 tsp cinnamon
1 tl orange zest
1/2 tsp cardamom

Prepare a 2 liter cake pan (rectangular/kugel/brownie) by buttering and dusting with flour. Combine all ingredients in a large bowl and mix with a wooden spoon until thoroughly combined. The resulting batter will be quite thick and caramel-coloured; tip in a 2 liter prepared pan and bake for 90 minutes in a moderate warm oven (150C / 300F). The cake is ready when it shrinks from the sides and a cake-tester comes out dry.
Enjoy with your morning cup of coffee, as a sweet treat for lunch or a pick me up in the afternoon!

7 comments:

  1. I'm here with my coffee. So where's my syrup spice cake ? Spice cakes are a favorite in my book.

    ReplyDelete
  2. This sounds like a good recipe for this month's SHF...century old recipes. Do you really bake it for so long at the low temperature? It doesn't dry out? Looks and sounds just perfect for afternoon tea!

    ReplyDelete
  3. Mmm dat klinkt goed, ik ben dol op die kruidcakes/koek. zeker als ze lekker smeuïg zijn!

    ReplyDelete
  4. I love spice cake, I would have that for breakfast!

    ReplyDelete
  5. Ziet er erg lekker uit. Makkelijk te maken ook. Lekker met een kopje thee. Bedankt voor het recept. Ga het zeker een keer proberen.

    ReplyDelete
  6. Leuk rubriek vind ik dit van de Trouw. Ik snap alleen niet dat dit recept mij geheel ontgaan is, want het is een leuk recept! Goed dat ik het op jouw blog dan toch nog tegenkom ;-)

    ReplyDelete

Thanks for visiting! I really appreciate and enjoy reading all your comments! If you have any questions feel free to email me.