(voor Nederlands even scrollen)
What exactly is pulled pork? Ever since I read about pulled pork sandwiches I wondered.. Short from going to the States and sample I had to make it myself I guess. A documentary on tv settled it, I was going to try. Not sure what the documentary was about really, what stood out for me was the guy visiting some restaurant known for it's bbq-ed pulled pork. We had some really great sunny days already but somehow Bbq is always a spur of the moment thing in our house (weather in the Netherlands) and usually it's nothing more adventurous then sausages/hamburgers/chicken. Let's hope the cookbook that the kids got DH will inspire hehe.
I used Andrea's recipe as a base, halving the quantities and fiddled around some of the ingredients that are not available here. We tried it on buns, but we all thought it needed some oomph. The next day I reduced the sauce some more, added extra salt and pepper and some heat by means of smoked red pepper, some extra ancho chili pepper, added a fair amount of mixed vegetables and used it as a filling for tortillas. A little cheesy béchamel sauce on top and baked in the oven until golden... Pulled pork tortilla lasagna? Really very good!
Ooit gehoord van "pulled pork"? Het zou zo maar de Amerikaanse versie van draadjesvlees kunnen zijn, in een andere uitvoering. Officieel wordt het gemaakt met op de bbq geroosterd varkensvlees, uit elkaar getrokken en geserveerd met saus op een broodje. (Filmpje met uitleg waarin je kunt zien dat de hamlappen die ik gebruikt heb eigenlijk te mager zijn...). Ik heb Andrea's recept gebruikt als basis, maar zo hier en daar wat geknoeid met de ingredienten die hier niet zo makkelijk verkrijgbaar zijn. Het had eigenlijk wel iets pittiger gekund, het broodje dat wij aten vonden we een beetje flauw en nietszeggend. Ligt vast aan mij en niet aan het originele recept. Maar toen.... na een dag in de koelkast... Gelukkig had ik het vlees apart gehouden van de saus zodat ik de saus nog wat extra kon kruiden met zout en peper, wat extra -Ancho- chilipoeder, en gerookte spaanse peper. Dan de saus nog meer ingekookt, flink wat kleingesneden groente erbij en dit alles weer gemengd met het uit elkaar getrokken vlees.
Dat werd de basis voor tortillas, een simpele béchamel kaassaus erover, wat geraspte kaas en in de oven totdat het mooi bubbelend en goudbruin was. De geur alleen al bracht iedereen in huis aan tafel, ik hoefde niet eens te roepen. Heerlijk! Dit is de herziene versie:
Vlees aan een draadje:
scheutje -olijf- olie
1 grote ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngesneden
1 klein blikje tomatenpuree
1 blikje tomatenblokjes met saus
60 ml sherry (of sinasappelsap)
1 el bruine suiker
75 gr stroop
1 tl piment (of 1/2 tl kaneel plus 1/2 tl gemalen kruidnagel)
1 el worcestershire saus
1 tl hickory smoked salt*
1 tl chipotle chili poeder*
(evt. half flesje/potje tomatensalsa of bbq-saus)
ca. 1.5 kg hamlappen (die heb ik gebruikt maar kunnen iets te mager zijn)
Verhit een klein scheutje olie in een koekenpan en fruit de uitjes op middelhoog vuur totdat ze transparant zijn en iets gaan kleuren, voeg knoflook toe en bak nog 2 minuutjes. Dan de tomatenpuree toevoegen, roeren en even laten bakken. De rest van de ingrediënten kunnen nu allemaal in de pan, goed roeren en ong. 30 minuten laten pruttelen. Af en toe roeren. Pureer nu de saus totdat hij er relatief glad uitziet. (Ik heb een staafmixer gebruikt, maar je zou ook kunnen zeven en een blender of keukenmachine kunnen gebruiken). Daarna nog een half uurtje door laten sudderen.
Het vlees inwrijven met peper en zout en in de schaal van de slow cooker leggen, de (hete) saus gaat hierbij, zorg dat het vlees goed bedekt is. Sudder het gerecht ong. 10-11 uur op "low" of 8-9 uur op "high". De precieze tijd is niet heel belangrijk in dit geval, het kan rustig een uurtje langer of korter. Dit vlees is relatief snel gaar, en er is voldoende saus om ervoor te zorgen dat het niet droog wordt.
Dan is het tijd om het vlees te ontdoen van de saus en uit elkaar te trekken. Saus apart houden in een steelpan en met een vork het vlees in draadjes trekken. Ik heb gewoon vieze handen gemaakt en ontdekte dat het heel makkelijk gaat als je een soort wrijvende beweging maakt met je vingers. Knoei karweitje maar het is snel werk. Terwijl je bezig bent met het vlees kun je de saus proeven op kruiden, en nog wat meer laten inkoken op halfhoog vuur. Waar je op moet mikken is een dikke saus, niet te vochtig. Goed op smaak brengen met zout en peper.
Heerlijk als vulling voor bijv. tortilla's, of als vleesgerecht bij rijst maar misschien wil je toch ook zo'n broodje proberen?
* sorry, ik weet het, niet te vinden waarschijnlijk, maar dat had ik toevallig. Het gaat in beide gevallen om het rooksmaakje. Het loont echt de moeite om te zoeken naar bijv. gerookt paprikapoeder, en ik ben persoonlijk helemaal weg van de chipotle chili; gerookte chili pepers die gemalen of in vlokken verkocht worden. De rooksmaak is echt aanwezig en geeft een authentieke smaak aan gerechten zoals bijv. chili con carne.
Oh how I wish your recipe was in English! I'll just have to follow the link. Your photos are amazing though! Thanks for sharing. If you don't mind I'd love to direct Foodista readers to your blog. Just add your choice of widget to this post and you're all set!
ReplyDeleteWonderful! It's really grand how the internet leads us to take the traditional from one place and twist it pretty much all around the globe and turn out gorgeous dinner!!
ReplyDeleteAnd the name ...
Pulled Pork Tortilla Lasagna ...
marvelous!
Wat een heerlijke blog heb jij zeg! Hier kan ik wel uren vertoeven ^^ Ik ga je link snel in mijn blogroll plaatsen zodat ik je makkelijk kan terug vinden ;)
ReplyDeleteGroetjes Gonny
I love how you made this recipe your own, so creative!
ReplyDeleteI love pulled pork; it's on my list of foods to try. Unfortunately, I don't have a slow-cooker (those things scare me)...must see how I can adapt the recipe...with the help of gTranslate (of course).
ReplyDeletej
Jasmine, pls visit Andrea's (link provided in the post) for the full original recipe in English. Of course you'd miss out on the fun of gTranslate...
ReplyDelete