Kennen wij dat eigenlijk ook in Nederland? Zo'n rol deeg waar je plakjes van af snijdt, in de oven legt en vervolgens koekjes van bakt? Geen idee eigenlijk. Het is natuurlijk wel verrekte handig, zeker omdat het deeg in de koelkast dagen goed blijft, en in de vriezer wel een paar weken. Je kunt net zoveel afsnijden als je nodig hebt en de rest leg je gewoon weer terug. (Haha... tuurlijk! Nou ja, het zou kunnen). Het zou praktischer zijn geweest om dit recept te posten vóór de Kerst, maar dat kwam er even niet van. Je hebt nu natuurlijk wel de kans om alle varianten uit te proberen, en wie weet er zelf nog een paar te verzinnen zodat je er hélemaal klaar voor bent. Voor Kerst. Volgend jaar. Het mág eerder hoor, ze zijn namelijk heerlijk. Bros, boterig, smaakje, erg lekker.
Basisdeeg:
200 gram boter, zacht op kamertemperatuur
125 gram basterdsuiker
2 eidooiers
1 a 2 tl vanille extract
300 gr patent bloem
klein snufje zout
voorbeelden van toevoegingen:
- rasp van 1 a 2 citroenen plus 2 el maanzaad
- rasp van 1 sinasappel plus 2 el gehakte hazelnoten en 75 gr gehakte gedroogde cranberries
- geraspte chocola plus amandelen
- 50 gr bloem vervangen door 50 gr cacao
In een kom met een houten lepel de boter en suiker goed mengen, dooiers en vanille-extract erdoor roeren. Kies je smaakje en voeg dit toe aan het mengsel. De bloem zeven met het zout en erdoor scheppen. (Niet overdadig roeren anders wordt het deeg taai, gewoon goed mengen). Je hebt nu een heel zachte deegpasta, zet dit een paar uur afgedekt in de koelkast om op te stijven.
Vorm van het inmiddels stijve maar plakkerige deeg twee (of drie) rollen, ongeveer 3-4 cm in doorsnede. Om het makkelijker te maken kun je het rollen alvast in plasticfolie doen dan plakt het niet zo.
Nu kun je de rollen ofwel invriezen, (goed verpakt in plastic blijven ze zeker een aantal weken goed in de vriezer), ofwel goed verpakt een paar dagen in de koelkast bewaren tot gebruik, óf in plakjes van ongeveer een halve centimeter snijden en afbakken in een matig warme oven. Ze blijven ietwat bleek met een goudbruin randje.
180 C (hetelucht 160C), ong. 10-13 minuten.
Deze variant is toevallig met in stukjes gesneden gedroogde cranberries, stukjes hazelnoot en sinasappel, maar met citroen rasp en maanzaad zijn ze ook fantastisch. (De Lidl heeft deze week gedroogde cranberries!)
Brain wave! An RV, a Safeway, Grand Tetons area , 13 years ago, I bought a roll of frozen cookie dough. Together with son nr. 1 I baked cookies. Used a spoon to scoop the dough and I think we shaped it with our hands. Cookies. Maybe I should have read the instructions. Because all of sudden now I think that these must have been slice and bake cookies. I don't think we know such a concept in the Netherlands, having baked these I'm a convert!
Thanks to you my lovely, I'm learning Dutch at the grand age of 37. I've never made cookies like this but it does seem easy having read Patricia's recipe too. They look beautiful too.
ReplyDeleteThose are beautiful Karen. At my new house I have a big freezer so these will be perfect for me!
ReplyDeleteEvery year, I say that I'm going to make all my close friends yummy homemade things for Xmas and then inevitably it doesn't happen. This year is the year, and I'll definitely add these cookies to the kadotjes list!
ReplyDeleteMeid, ik kende vroeger geen andere koekjes. Mijn moeder maakte altijd zulke rollen met deeg, maar dan zonder juwelen erin hè, aangezien we maar van eenvoudige komaf zijn :D, gewoon zanddeeg. De rol nog door de kristalsuiker rollen en snijden, in een dolle bui nog een amandel of zo erop en bakken. ... nu ik erover nadenk geloof ik ook niet dat ze ooit andere koekje bakte (of zou ik dat gewoon vergeten zijn?)
ReplyDeleteHeerlijke combinaties noem je daar alvast, tja vast blauw bloed....
Read the instructions! Radical idea there girl!
ReplyDeleteI am new to the slice and bake concept too, the first time I tried it was this Christmas with a Dorie recipe.
ReplyDeleteI am guilty of not always reading directions before I forge ahead too!
They do look bejeweled! Orange and cranberry - what a great combination.
ReplyDeleteWhat pretty cookies! I bet they are delicious!
ReplyDeleteCheers,
Rosa
Ziet er heerlijk uit. Lekker voor bij de thee. Ik heb je blog via BakingObsession.com gevonden en ga hem zeker bookmarken. Leuke blog.
ReplyDeleteWill have to make these. I love cranberry and orange "anything". Great blog!
Groetjes,
Hanaa