(Please scroll for English)
En? Ken jij iemand die nog nooit iets gemaakt heeft uit de Allerhande? Mensen die geen stapeltje Kerst exemplaren boven op de kast hebben liggen voor je weet maar nooit?
In het laatste nummer stond een appeltaart van Cees Holtkamp (banketbakker en patissier, mede-auteur van Koekje), en die heb ik geprobeerd. Kon het natuurlijk weer niet laten om hier en daar iets anders te doen, het resultaat was erg erg goed!
Recept:
Deeg:
1 tl rasp citroen schil
1 el citroen sap
125 gr roomboter op kamertemperatuur
125 gr witte basterdsuiker
250 gr zelfrijzend bakmeel
In het laatste nummer stond een appeltaart van Cees Holtkamp (banketbakker en patissier, mede-auteur van Koekje), en die heb ik geprobeerd. Kon het natuurlijk weer niet laten om hier en daar iets anders te doen, het resultaat was erg erg goed!
Recept:
Deeg:
1 tl rasp citroen schil
1 el citroen sap
125 gr roomboter op kamertemperatuur
125 gr witte basterdsuiker
250 gr zelfrijzend bakmeel
Vulling:
700-800 gr appels, geschild, in smalle schijfjes
75 gr rozijnen
10 gr cranberries
700-800 gr appels, geschild, in smalle schijfjes
75 gr rozijnen
10 gr cranberries
mespunt kaneel
1 el custard poeder
6 el appel-sinasappel gelei
150 gr amandelspijs (gemengd met 1 eidooier en 1 el boter)
150 gr amandelspijs (gemengd met 1 eidooier en 1 el boter)
springvorm: 24 cm, ik gebruikte een taart/vlaaivorm van 28 cm!
Voor het deeg:
- Boter, suiker, citroenrasp en citroensap pulsen in keukenmachine tot een egale masse (gladde pasta) voeg 1 el koud water toe en meng tot het water is opgenomen.
- Bloem toevoegen en kort pulsen tot volledig opgenomen. Dan nog 1 el water toevoegen. Meng.
- Deeg laten rusten, goed verpakt in plastic, paar uur in de koelkast of liever nog een hele nacht. Dit maakt dat de suiker goed wordt opgenomen in het deeg.
Voor de vulling: Appelschijfjes omscheppen met rozijnen, krenten, kaneel, custardpoeder en jam.
Het deeg uitrollen tot een plak die de bodem en zijwanden van je vorm bedekt. De amandelspijs eveneens uitrollen tot een dunne plak (lastig, maar op een bebloemd aanrecht te doen), deze laag amandelspijs komt bovenop je deegbodem en zorgt er zo voor dat evt vocht uit de appels dat niet gebonden is door de custard niet in de bodem dringt = geen soppige korst!
Appels verdelen over de deeg-/amandelbodem en het geheel goed aandrukken.
Bakken: 50 minuten in voorverwarmde oven van 200C (hetelucht 180C), dan nog 10 minuten op 200C voor een mooie goudbruine korst. Evt. aflakken met een paar eetlepels verwarmde jam.
Oordeel: Heel erg lekkere appeltaart! De korst vond ik prima, net de goede balans tussen krummelig en vast, niet te zoet. Vulling vond ik ook erg prettig, vooral het minieme beetje kaneel vond ik beter dan de grotere hoeveelheid die ik normaal gebruik (plus het feit dat er geen extra suiker door de appels gaat, veel frisser!). Dan de vorm, ik vind het lekker om wat meer evenwicht te hebben tussen vulling en bodem dus voor mij was de grotere bodem prima, dit betekent een dunner laagje appels en niet zo'n grote appelhap met minieme hoeveelheid korst. Absoluut een aanrader!
A real Dutch apple pie, brought to you by one of our major patissiers Cees Holtkamp (co-author of "Koekje" a little cookie-book with all Dutch favourite cookies).
Recipe dough:
1 ts lemon zest
1 tbs lemon juice
125 gr butter, roomtemperature
125 gr soft white sugar
250 gr self raising flour
Recipe filling:
Recipe filling:
700-800 gr peeled, cored, small sliced apples
75 gr raisins
10 gr dried cranberries
pinch cinnamon
1 Tbs custard powder (binds the apple juices)
6 Tbs apple-cider jelly
10 gr dried cranberries
pinch cinnamon
1 Tbs custard powder (binds the apple juices)
6 Tbs apple-cider jelly
150 gr almond paste (mixed with 1 egg yolk and 1 tbs butter)
Either a 24 cm springform for a taller cake, or -as I used- a 28 cm tart pan with removable bottom for a thinner crust/thinner filling.
In a food processor pulse butter, sugar, zest and juice to a paste. Add 1 tbs cold water and blend. Tip in flour and pulse till combined. Add another tbs cold water and pulse to blend. You'll get a paste-like dough this way. Wrap in plastic and chill for a couple of hours or overnight in the fridge. The sugar will have the time to fully melt into the dough, ensuring a nice and crusty crust.
Roll dough to a circle fitting the bottom of your pan and up the sides. Roll a similar disc from the almond paste (this one doesn't have to be all the way up the sides, it's used to seal the crust from apple juices). Rolling almond paste can be hard, better to flour your worksurface very well!
For the filling mix apple slices with dried fruit, cinnamon, custard powder and jelly. Divide filling on your crust.
Bake for 50 minutes in a preheated oven 180C (fan assisted oven) or 200C regular oven, then another 10 minutes on 200C (fan) or 220C (regular) to get the golden finish on top.
Unlike the original Dutch apple pie which is baked in a smaller springform I really liked the crust/filling ratio I got when baked in a larger pan as I did. The crust was really great, nice and crumbly without being too soft or overly sweet. Same for the filling, I used to add more cinnamon ánd sugar in the filling, and was happy to discover this one kept a fresh tone of apples!
Really a keeper!
I have had them from bakers, never made at home, bookmarking this .
ReplyDeleteI am sure my whol family will love this apple tart.
Ja ik ben er ook zo één en heb deze bladzijden uit de Allerhande gescheurd om nog te maken... een keer... als ik er aan denk... als ik appels in huis heb... als ik...
ReplyDeleteNou het ziet er ook hier weer heerlijk uit! En hiep-hiep-hoera voor het net even anders doen, dat mag ik wel!
Looks like it! But I can't taste it from here!! Could we meet in the middle, I'll bring the coffee ;)
ReplyDeleteMouthwatering! Comes on my baking list.
ReplyDeleteThe minute I saw this applepie I wanted to make it so a few weeks ago I did. The crust was lovely but the apples were burnt on the outside.
ReplyDeleteWould have loved to make it again another time but my two men (sun and husband) are very traditional and prefer the common Dutch applepie. I can't neglect this because I won't eat a pie all alone.
Nice elegant tart. So seasonal too with the cranberries.
ReplyDeleteThis looks amazing and offcourse delicous ! Echt heel lekker :)
ReplyDeleteDecided to follow and bookmark your blog, it´s very nice, have great recipes on here. Myself, just started a cooking blog also, still a newby at this blog thing, lol !
Anyways, kudos on the site...kimmy