Tuesday, September 09, 2008

Lush Triple Chocolate cake / Succes Chocoladetaart

(for English, please scroll)

Dit recept is zo langzamerhand een gouwe ouwe aan het worden bij verjaardagen, zeker voor de chocoholics in dit huis.

Cake
(maakt 2 cakes)
250 gr boter
250 gr pure chocolade, gebroken
2 el espresso oploskoffie
2oo ml heet water
150 gr zelfrijzend bakmeel
150 gr bloem
60 gr cacaopoeder
1/2 tl baking soda
550 gr suiker (slik!)
4 eieren
2 el olie
125 ml karnemelk

Ganache/Glazuur
250 gr pure chocolade, in kleine stukjes
125 ml room
140 gr witte basterdsuiker

Nodig:
2 ingevette ronde springvormen, 22 cm
Oven voorverwarmen 160grC
  • Roer boter, chocolade en koffiepoeder met 2 dl heet water op laag vuur tot boter en chocolade zijn opgelost en het mengsel glad is. Haal de pan van het vuur.

  • Zeef bloem, zelfr. bakmeel, cacao en baking soda samen in een grote kom. Roer de suiker erdoor en maak een kuiltje. Eieren, olie, karnemelk in het kuiltje en met een metalen lepel langzaam en zorgvuldig vanaf de rand samenroeren. Eenmaal gemengd, roer dan het gesmolten chocolademengsel erdoor.

  • Schep het mengsel in de vormen en bak in de voorverwarmde oven. Tijd: ca. 60 minuten maar begin met testen na ongeveer 45 minuten.

  • Laat in de vorm afkoelen en storten wanneer hij echt helemaal koud is.
Je kunt ervoor kiezen om 1 cake in te vriezen, of de beide taarten te stapelen met een vulling naar keuze ertussen. In dit geval heb ik maar 1 cake gebruikt die ik overlangs heb doorgesneden en gevuld heb met een heel dun laagje frambozen gelei en caramelsaus.

Voor de glazuur:

  • laat alle ingredienten in een steelpan op laag vuur smelten. Breng het mengsel aan de kook, zet het vuur laag en laat nog 4-5 minuten sudderen. Blijf er wel bij om te voorkomen dat de chocolade aan gaat zetten. Het resultaat is een glanzende dikke saus die een prachtig half hard laagje vormt op de cake.

  • Laat het mengsel iets afkoelen, leg een rooster op een bakplaat of groot bord en zet de taart hierop. Giet het glazuur in een straal in het midden van de taart, zwaartekracht doet de rest! Eventueel kun je een beetje helpen met een plat glazuurmes/pannekoekmes.
Je zult waarschijnlijk glazuur overhouden, dit kun je in een afgesloten pot in de koelkast zeker 2 weken goedhouden. Heerlijk om bijvoorbeeld fruit in te dopen, bij ijs of toetjes of -erg luxe- op brood! Iets warmer maken door de pot in heet water te zetten, de inhoud bain marie weer te warmen of -héél voorzichtig- in de magnetron.
Chocolate, cocoa, chocolate ganache.... 1,2,3!
Your choice of filling; either pastry cream, fruit/jam, whipped cream or caramel sauce.
Rich? Definitely!
I promise, this recipe works every single time.

Cake
(makes 2 cakes)

250 gr butter
250 gr bittersweet chocolate, in pieces
2 Tbs espresso powdered coffee
2oo ml hot water
150 gr zelfrising flour
150 gr ap pastry flour
1/2 cup (60 gr) cacaopoeder
1/2 tl baking soda
550 gr sugar
4 eggs
2 Tbs oil
125 ml buttermilk

Ganache/Glaze
250 gr dark chocolate, in chunks
125 ml single cream
140 gr soft white sugar

You'll need:
2 buttered/oiled springforms, 22 cm
Preheat oven 160grC
Baking time: approx. 60 minutes.

In a small sauce pan, combine butter, chocolate and espresso powder with the hot water and heat on low until all is melted and the mix is smooth.

In a large mixing bowl, sift flours, baking soda, cocoa, whisk in sugar en make a well in the middle. Combine eggs, oil and buttermilk and stir with a metal spoon to combine thoroughly. Once combined, add the slightly cooled chocolate mixture and stir to mix.

Pour the batter in the springforms and bake for approx. 60 minutes. Start testing with a skewer after 45 minutes. Skewer needs to come out clean and dry.

Let cool completely while still in the tins and unmold only when completely cooled.

Your choice: either use both cakes to stack and fill with your choice of filling. In this case I used only 1 of the cakes and froze the other. I sliced to get two layers and filled with a thin spread of raspberry jelly followed by a layer of caramel sauce, topped with the remaining layer of cake and
used the ganache to coat:

Ganache:
Combine all ingredients in a small saucepan and melt on low heat while stirring. Bring to a soft boil, reduce the heat to very low again and leave to simmer for 4-5 minutes. Keep your eye on it to prevent from burning!

Let cool a little and pour over the center of your cake (positioned on a rack over a large plate), gravity will help you get a nice smooth and shiny layer.

Oh and eh... Happy Birthday to me!!! Yay!

17 comments:

  1. Van harte gefeliciteerd met je verjaardag, ik wens je een fijne dag!
    (mooie taart!)

    ReplyDelete
  2. yumm! this is wonderfully lush! i can so imagine this with caramel!

    ReplyDelete
  3. Happy Birthday to you...happy birthday to you.. happy..(en zo verder..)
    Wat een lekkere taart! (die moet ik maar even onthouden voor binnenkort ;)

    ReplyDelete
  4. Happy Birthday to you!
    My mouth fell open when this appeared on my screen! Unfortunately, no cake jumped into it!
    Happy Birthday Week/Month - make it last!

    ReplyDelete
  5. Van harte proficiat uit Breda, en dank voor dit recept. Dit wordt de verjaardagstaart voor mijn schoonmoeder a.s. zaterdag, die 88 wordt! Gaat ze van smullen!
    Groeten
    Monica

    ReplyDelete
  6. LANG ZAL ZE LEVEN!!! Neem dit maar lekker letterlijk! ;-)
    Tot gauw,
    Nancy

    ReplyDelete
  7. Heeej gefeliciteerd met je verjaardag! (en wat een mooie taart hebben _ze_ voor je gebakken ;-)

    ReplyDelete
  8. Gefeliciteerd met je verjaardag Karen! Ik hoop dat je een hele leuke dag heb gehad!

    ReplyDelete
  9. Absolutely gorgeous. Perfect flavor combo -- anything with caramel is good by me! How many candles on that cake? ;)

    ReplyDelete
  10. Dankje wel iedereen! Het was leuk en gezellig. (Leuke kookkadootjes gekregen!) Taart was machtig maar wel erg lekker.

    @Monica: ik hoop dat ze ervan genoten heeft!

    Thanks everyone, we did enjoy the day!

    @Kellypea: there were 59 candles on that cake but *only* 44 of them were mine...

    ReplyDelete
  11. Happy Birthday Virgo! The very best sign.
    Your cake looks beautiful, so rich and decadent.

    ReplyDelete
  12. triple, chocolate, AND lush? Sounds like my kind of cake..

    ReplyDelete
  13. WOW!!! Does that ever look and sound fantastic... With caramel please...
    And Happy very Belated Birthday!!!

    ReplyDelete
  14. Happy birthday - the cake looks scrumptious.
    What is pastry flour exactly?

    ReplyDelete
  15. A late happy birthday, and thanks for this lovely recipe which I will safekeep until I have reached one of my weight goals. :-)

    ReplyDelete
  16. Your cake looks beautiful, what a great gift to yourself! The chocolate definitely looks lush, a yummy and moist cake :). We'd love to feature your recipe on our kitchen digital recipe reader, please email me at sophiekiblogger@gmail.com if you're interested :).

    ReplyDelete
  17. Thank you all for the well wishing! I appreciate it!

    @Merry; pastry flour is a kind of ap flour but even finer. You could easily use ap flour and sift it twice, no prob.

    ReplyDelete

Thanks for visiting! I really appreciate and enjoy reading all your comments! If you have any questions feel free to email me.