Wednesday, April 09, 2008

Klondike Pancakes / Drie-in-de-pan van zuurdesem

Zoals gewoonlijk heb ik er nogal moeite mee om dingen in hun natuurlijke volgorde te doen, om maar te zwijgen over "op tijd", uren tellen en al dat soort triviale zaken. Het leuke van bloggen is dat je het er wel net zo kan laten uitzien... Ik heb inmiddels al brood en kaneelbroodjes gebakken, maar was nog steeds niet toegekomen aan het allereerste recept dat je kunt maken.

Waar gaat dit over? Over je starter met zijwieltjes. Inmiddels staat dat prutje al een aantal dagen op je aanrecht, jij bent min of meer gewend aan het ritme van voeden, je huisgenoten aan het luchtje, hij heeft zijn eerste kinderziektes overleefd en dan kun je er mee gaan bakken. Het is echt een soort goedmakertje, want wie is er nu niet gek op pannenkoeken?

Na een dag of 8, 9 is dat dus het eerste wat je zou kunnen gaan bakken. Ondanks dat de Amerikanen de pancake geclaimd hebben als hét ontbijtvoedsel vind ik toch dat wij Nederlanders de oudste rechten hebben (wie heeft New York gesticht uiteindelijk? Nou nounou?). Trouwens, is er iemand die 's morgens vroeg opstaat om pannenkoeken te bakken? Ik ben dus echt een pannenkoek fanaat maar zover heb ik het niet gebracht dus ik geef je hier de aanwijzingen zodanig dat je 's avonds kunt bakken.

Klondike Pancakes of 3-in-de-pan, je zegt het maar!

Als volgt:
's Morgens vroeg ga je je starter oppeppen voor het grote werk,
1 cup starter (afnemen van je bakje, het restje laten staan)
1 cup patent bloem
1 cup warm water
Roeren, losjes afdekken en ong. 10-12 uur laten staan.
Dan, als je klaar bent om te bakken.... roer de boel door en hiervan een 1/2 cup weer terug doen in je originele bakje als dank voor geleverde diensten. (Dit maakt dat je originele bakje weer voldoende heeft om door te kunnen gaan).

Toevoegen aan je beslagbak voor de pannenkoeken:
1 ei
1 el olie
1 el suiker
1/2 tot 1 tl zout
1/2 tl baking soda

Goed doorroeren en even laten staan, een minuut of 10, om de baking soda zijn werk te laten doen, je hebt een levendig bubbelig beslag, met een mooie dikte. Gewoon pannenkoeken mee bakken zoals je gewend bent, met een klein beetje boter in de pan voor de eerste. Vanwege de starter en de baking soda worden dit mooie dikke en luchtige pannenkoekjes, hou ze vooral klein. Wij zijn over het algemeen gewend om het beslag over de bodem van de pan uit te laten lopen, dat hoeft hier niet.
Van deze hoeveelheid kreeg ik ong. 18 pannenkoekjes. Erg lekker met stroop of een beetje citroensap en poedersuiker. (Ik heb het -nog- niet geprobeerd, maar ik denk dat met ditzelfde recept ook prima wafels te maken zijn!)

Volgens de overlevering schijnen de Klondike pancakes hun origine te hebben in de tijd van de Goldrush, waar de pioniers hun bakje met zuurdesem als goud bewaarden omdat dat hun enige bron was om brood te kunnen bakken. Binnenkort in dit theater; de Cinnamon rolls oftewel koffiebroodjes!

8 comments:

 1. Kijk, ik print dit recept alvast uit en hang het op het prikbord, wie weet stoppen mijn kinderen dan met lachen om hun moeder met het bakje prut. Ze vroegen al of ik nu ook een heksenkring ging oprichten. Iedereen die nu nog lacht krijgt geen pannenkoeken. Punt uit.(ondertussen bubbelt het prutje aardig aan, ik ga het steeds leuker vinden)

  ReplyDelete
 2. Haven't tried these but will I'm sure.
  Your's are beautiful!

  ReplyDelete
 3. Met dergelijke resultaten wordt het cultiveren van een bakje 'spul' nog interessant..

  ReplyDelete
 4. OK...dat komt ervan dat ik niet op kan schieten om mijn klondike-post af te maken .... die wis ik nu dus maar ;(
  Maar lekker zijn ze die pancakes... de kinderen vragen of ik ze nog eens wil maken (het was natuurlijk ook pure verwennerij om dat als ontbijt te eten i.p.v. bruinbrood... ik voed ze echt fout op volgens mij...hahaha

  ReplyDelete
 5. De klondike pacakes waren heerlijk voor het ontbijt op de vroeg zondag. Niets zuurs te bekennen en lekker luchtig.
  Ik kan haast niet wachten tot mijn starter sterk genoeg is om ook de aardappelpizza te bakken!

  ReplyDelete
 6. Vandaag gemaakt, eg lekker en je site vermeld op mijn blog.
  Groeten,
  Monique

  ReplyDelete
 7. ja die baking soda maakt de zuurdesem een beetje overbodig he, ik snap wel dat het zo luchtig is met twee gist producten maar is het ook lekker als je alleen zuurdesem gebruikt dat vraag ik me af, ga ik is proberen denk. gr timothy

  ReplyDelete
 8. Hoi Timothy, die baking soda is er om de zuurdesem te helpen, tenslotte is het beestje nog niet oud genoeg om op eigen benen te staan. Dit is een recept om alvast iets te kunnen bakken met je bijna volgroeide desem. Maar als je een volwassen zuurdesem hebt; dan hoef je geen baking soda toe te voegen.

  ReplyDelete

Thanks for visiting! I really appreciate and enjoy reading all your comments! If you have any questions feel free to email me.