Tuesday, April 22, 2008

Dulce de Leche / Caramel pasta

Dulce de leche; een Argentijnse lekkernij gewoon in het schap bij de Jumbo, onder de naam: "Mijn Oma" (Vraag me niet waarom....).

Zelf maken kan trouwens ook; neem een (of twee ;-)) blikje gezoete! gecondenseerde melk (Friesche Vlag) en leg dit nog steeds gesloten in een grote pan water. Het blikje moet ruim onder staan. Laat het water aan de kook komen, en kook één á anderhalf uur. Zorg dat het blikje altijd goed onder water staat! Afgieten, evt. koud water erop en af laten koelen alvorens je het opent. Er zijn verhalen over exploderende blikjes.... ik heb het verschillende malen gemaakt en ben nog steeds in het bezit van al mijn ledematen.


Maar...mocht je dit toch te riskant vinden, het kan ook in de oven worden gemaakt, giet hiervoor de inhoud van het blikje (of twee) in een ovenschaal, dek af met alufolie en zet deze ovenschaal in een grotere ovenschaal gevuld met water. Het water moet halverwege je schaal met melk komen. Oven voorverwarmen op 220C en het mengsel ongeveer een uur "bakken". Zoals David Leibovitz zegt, een snufje zeezout toevoegen geeft de smaak nog een extra dimensie! Check af en toe even of er nog voldoende water in je schaal is.

Lekker als beleg, over ijs (of in ijs als je in het bezit bent van een ijsmachine!), maar ook bijvoorbeeld als je cake bakt, 1/3 van het beslag achterhouden en daar een gedeelte dulce de leche doorroeren, over de rest van het beslag gieten en een paar keer met een spatel erdoor. Gemarmerde cake!

Vroeger hadden wij weleens Bebogeen, als ik me goed herinner ongeveer vergelijkbaar in smaak.
Het hele gecondenseerde melkverhaal is trouwens een terugblik in de tijd, als ik me goed herinner was dat vaste prik als we op vakantie waren. In de Franse supermarkt speuren naar de tubes gecondenseerde melk die mijn vader in de koffie gebruikte en ook wel op brood smeerde. Wij, dochters, hielpen braaf meezoeken maar keken toch altijd enigszins verbijsterd toe hoe mijn vader van zijn stokbroodje genoot...brrr.

Toen we eenmaal zelfstandig op vakantie gingen werd het een soort traditie om tubes van heinde en ver van vakantie mee terug te nemen naar huis. Alsjeblieft pap! (Totdat we erachter kwamen dat het spul in Nederland ook te koop was.....).

16 comments:

  1. Sniff-sniff...volgens mij is er geen Jumbo in de beurt van Amsterdam! Ik wil ook een paar potjes dulce de leche! Zullen wij een swap doen? Heb jij wat nodig vanuit A'dam?

    ReplyDelete
  2. I wish I understood a word of this ;) but my daughter came back from Argentina with a jar of dulce de leche, and it is DELICIOUS

    Joanna

    ReplyDelete
  3. Ohhhh jahhh, bij het woord Bebogeen was er bij mij ineens de herkenning! Haha en jullie maar sjouwen met die tubes!

    ReplyDelete
  4. Da's een goeie tip Karen over hoe je zelf dulce de leche kunt maken. Telkens sloeg ik recepten met dit als ingredient over, maar nu hoeft dat niet meer. Dank je!

    ReplyDelete
  5. Aha, daarvoor was het blikje wat ik ooit in een opwelling onder jouw bezielende leiding heb aangeschaft. Zou het nog goed zijn ?? En Bebogeen...volgens mij heb ik dat pas nog in het Jumboschap zien staan. Vlaknaast dat potje Oma's !!

    ReplyDelete
  6. AltaVista's BabelFish just don't know Dutch.
    But I know I enjoy Dulce de Leche!

    ReplyDelete
  7. Dan is een weckketel dus ineens wel handig, kun je lekker veel tegelijk maken.

    Ik ben ooit op schoolreis naar Frankrijk geweest waar mijn enigzins wereldvreemde wiskundeleraar ook die tubes als wormen uitkneep op zijn stokbrood.
    Ben zelf nooit in de verleiding gekomen het zelf uit te proberen.
    groet Nic

    ReplyDelete
  8. Het heet Mijn Oma, omdat die mevrouw op dat potje de moeder is van de mevrouw die dit op de markt heeft gebracht, een eerbetoon dus aan deze oma.

    Verder is dit echte Dulce de Leche uit Argentinie en is het overheerlijk. Meer info :

    www.dulcedeleche.nl

    ReplyDelete
  9. BEBOGEEN STAAT VOOR:

    GEEN BOTER BESCHIKBAAR, eant na de oorlog was de boter op en is dit product ontstaan vanuit suikerbieten, 1 bonk suiker dus.

    Daar in tegen DULCE DE LECHE

    IS 100% UIT MELK VERVAARDIGD EN DAT PROEF JE OOK LANDELIJK C1000 EN JUMBOOOOOOOOOOOO

    SUCCES MENSENNNN

    ReplyDelete
  10. Dat is is echt lekkerrrr mensen !!
    mijn God ...bedankt Mijn Oma.!!

    ReplyDelete
  11. Het beste van allemaal is MIJN OMA ORIGINELE UIT ARGENTINIË.

    ReplyDelete
  12. Ik heb mijn eerste pot Dulce de Leche van Mijn Oma gekocht en moet echt even kwijt dat het GEWELDIG is!

    Het smaakt echt zoals het hoort. Helemaal super..mmmmm super lekker.!!

    ReplyDelete
  13. Hello!

    I was intrigued by the heading of this post - Caramel Pasta. I pictured caramelized onions enlivened with dulche de leche - all melded into a post-worthy vegetable-rich sauce for linguine! But alas, no such recipe appears ....

    I think that what you mean to say is 'Caramel Paste', not pasta, in reference to the dulche de leche brands available in your community. Certainly everyone would understand the translation of 'paste', but I would normally refer to a jar of dulche de leche as a 'spread'.

    ReplyDelete
  14. Hi Natasha, thanks for yourcomment. You may have noticed that the post is in Dutch, and "pasta" is our dutch word for spread....(as in nutella? We call that chocolade pasta) :-D. So I guess it is save to say we both are right.
    That being said, I cn see the beauty of a sauce with caramelized onions and vegetables!

    ReplyDelete
  15. In Duitsland kun je glazen potjes Muh-Muh kopen, volgens het label een caramel-romige smaak traktatie. In Nederland kon ik geen Dolce de Leche meer vinden, ik had blijkbaar het laatste potje uit de winkel gekocht, maar Muh-Muh smaakt hetzelfde (dus niet naar Be bog een, yuk!). Bestemd om op je boterham te smeren. Het label bevat meen ik een plaatje van een koe en het is ook nog eens goedkoper dan het originele spul, dat hier populair werd met de komst van, nu koningin, Maxima, die er volgens de roddelpers toen dol op is.

    ReplyDelete
  16. Aanvulling op vorig commentaar: er zijn nu ook knijpflesjes Muh Muh en een andere super had"creme de la creme, caramel aufstrich. Met caramel bedoelen ze dat de melk/room door het inkoken een zoete toffeesmaak heeft gekregen (en niiet de smaak van koffiemelk, be bo ge en wordt volgens mij vanuit een suikerbasis bereid en is dus heel anders). Zo vind ik een speculaasje op mijn brood heerlijk, maar kun je me met speculoossmeersel de deur uit jagen, is ook niet vergelijkbaar met het echte.

    ReplyDelete

Thanks for visiting! I really appreciate and enjoy reading all your comments! If you have any questions feel free to email me.