Sunday, March 02, 2008

Gevulde koeken; Passing rites / Overgangs rituelen / Dutch Fare

(in English? Please scroll!)
We hebben het bijna gehad, basisschool, groep 8, de CITO, de musical is nog een plan, het kamp ook maar er valt niet aan te ontkomen, er moeten nieuwe fietsen aangeschaft (2!), nieuwe rugzakken (2!), een mega stapel boeken (x2!) om die rugzakken te vullen tot ze barsten. Ik vraag me trouwens altijd af wie 't het eerst begeeft, die rugzakken, die fietsen of de ruggetjes van die brugpiepers.

Nooit opgevallen? Brugpiepers verplaatsen zich in een soort vooroverhangende tred, alsof ze op zoek zijn naar verloren muntjes.... Hiertoe gedwongen door de ik ben übercool, kijk maar naar mijn trendy-rugpijn-veroorzakende-laaghangende rugzak. 10 kilo op bilhoogte? Daar wordt je niet vrolijk van. Waar ik persoonlijk ook niet vrolijk van word is de schoolkeuze, zucht, zoals je misschien uit de "keer 2" tirade hierboven hebt begrepen, hebben wij aanstaande tweeling-bruggers. Zorgt voor geheel eigen problemen inzake welke school de mannen gaan vereren met hun aanwezigheid, al dan niet gezamenlijk.

Wat vrolijkers dus: het bijbrengen van de belangrijkste zaken: het snaaiwerk! In mijn herinnering was er: de gevulde koek en de rose koek. Oh ja, en thee en tomatensoep. Verder niet. Ik wil niet weten wat er aan hartkleppen verdichtende zaken tegenwoordig aangeboden wordt op school waardoor moeders volkoren boterhammetjes hun weg vinden naar de prullenbak, maar ik vind dat de gevulde koek in ieder geval niet mag ontbreken. (Even voor alle duidelijkheid, absoluut belachelijk dat er kennelijk niet wordt nagedacht over het voedsel aanbod op scholen!). En vervolgens geeft ze vrolijk het recept voor gevulde koek met veel boter en suiker, tuurlijk!

Komt'ie:
(afhankelijk van de grootte krijg je ongeveer 20 koeken)
250 gr bloem
180 gr zachte boter
150 gr witte basterdsuiker
2 el water
1 tl citroenrasp

Vulling:
200 gr amandelspijs losroeren met 1 tl citroenrasp + 1 losgeklopt ei. (Als je de amandelspijs liever met een spuitzak op de bodem heb je een soepeler spijs nodig, als je met je handen een bolletje vormt kun je met een gedeelte van het losgeklopt ei toe.)

Deegje kneden van de ingredienten en minimaal 1 uur in de koelkast laten opstijven. Even doorkneden en op een licht bebloemd oppervlak uitrollen in een lap van ong. 3 mm. Uitsteken met een vormpje, vullen met platgedrukt bolletje amandelspijs (of de spijs opspuiten met een spuitzak, kan ook), afdekken met een tweede laagje deeg. Afstrijken met losgeklopt ei, halve amandel erop. Ong. 20 minuten zo laten staan en dan nogmaals bestrijken met ei. Twee laagjes geeft een prachtig goudbruin koekje!

Afbakken in 15-20 minuten, voorverwarmde oven 175C (hetelucht),

It's almost there, after summer break our twins will leave school (from 4-11 yrs old) and go on to the next level of their education... (12 to 16 yrs). Before that happens there are some milestones to pass: the results of their final tests, (probably somewhere next week), practice the musical, wave them off to their goodbye school-camp.
I conveniently leave out the horrors of which school to pick, on what grounds, will they go together, mutual competitiveness an issue or not, same class, same type of school.... My mood swings from lying awake at night, to f*** reasoning, just enter them and we'll see what happens and anything in between...

So I figured these cookies are a nice ritual to start a new phase. It's the one cookie that belongs to the Dutch schoolyard. In my days the only things we could buy were these cookies (in XL), almost too sweet pink fondant ones, tomato soup and tea. I hear horror stories what kids these days can buy in school lunchrooms... ranging from the ubiquitous croquet and pizza slices (!) to semi-healthy sandwiches and all kinds of candy and soft drinks....
Oh maybe I should tell you here that in Holland you're supposed to pack lunch (usually bread with cheese, nutella or sliced meat, yes that'd be one or two slices not a pound, we're Dutch!). Why would you eat the healthy whole wheat sandwiches your mum forces you to take with you? Rather clog your arteries and get obese while you can right? With these wise words I'll proceed to give you a butter and sugar recipe....

Almond filled cookies:
250 gr flour
180 gr softened butter
150 gr white soft sugar
2 Tbs water
1 ts lemon zest
Filling: 200 gr almondpaste, crumble with a fork and mix with 1 ts citrus zest and half a beaten egg.

Combine ingredients and mix a dough, wrap in plastic and refrigerate at least 1 hour or overnight. Preheat oven to 350 degrees F. Lightly grease baking sheets or use baking mats. Work on a floured surface and roll out dough to 1/4 - 1/8 inch thick. Cut into round shapes with cookie cutter, fill with a walnut sized somewhat flattened piece of almond paste, top with another cut out piece of dough and place 1 inch apart on prepared baking sheets. Brush with eggwash , and after 15 minutes brush again. Bake for 15-20 minutes in a preheated oven 350F.
Depending on size you'll get approx. 20 cookies.

17 comments:

  1. Those cookies are pretty! I love almond things

    ReplyDelete
  2. Hmm, lekker gevulde koeken! Die ga ik zeker een keer maken!
    Is dat een speciale koekjes steker die je daarvoor hebt gebruikt??

    ReplyDelete
  3. Oh, I know what you mean ... My sons go to two different schools, different types, what else, that means one eats at school, the other at home, movable holidays not at the same day.

    Good luck for your twins!

    Ulrike from Küchenlatein

    ReplyDelete
  4. The cookies look absolutely divine... they're bringing back fond childhood memories and filling my mind with sweetness. Oh, and just so you know, I think your twins are much, much cooler than mine XD

    ReplyDelete
  5. LEKKER , die gevulde koeken..... ;
    LEKKER lastig, scholen zoeken.
    LEKKER, al die brugklas aankopen, kapitalen vóór je de school nog maar binnen bent ..
    En...
    En eh..Lekker ,dit alles maal 2 !!!
    Maar ze zijn het waard , die LEKKERe jong !

    ReplyDelete
  6. Your cookies look really wonderful. I think almond improves everything.

    ReplyDelete
  7. Oh dear! I'm in love with those darling cookies. I know just by looking at them and reading the recipe. Sigh!

    ReplyDelete
  8. My heart races for almond filling anything and in a little cookie like this . . .ha ha you can eat several! Those are beautiful!

    ReplyDelete
  9. Anything sweet with almond bits has me drooling. These look lov-er-ly.

    ReplyDelete
  10. I'd be more than glad to take these for lunch! :)

    ReplyDelete
  11. i love anything with almonds, especially almond paste...its just reminds me of christmas and my grandmother. I think i will try this recipe out soon :). Thanks for sharing it.

    ReplyDelete
  12. Overgangsrituelen ... heel herkenbaar. Bij mij gaat na de aankomende zomervakantie de eerste naar de middelbare school (moeder vind dit haast nog spannender dan zoonlief) en zie ik de jongste bepaalde periodes afsluiten (zoals zwemlessen). Prachtig.

    Overigens, de gevulde koeken zien er fantastisch uit! De tweeling, en de oudste natuurlijk ook, boffen maar met zo'n moeder.

    ReplyDelete
  13. Je zult wel regelmatig denken...wat gaat dat toch snel. Het is een hele organisatie als ze naar de 'grote school' gaan en dan alles is 'duplo'. Ik vind het zowiezo oneindig moeilijk de juiste beslissingen te nemen terwijl je niet vooruit kan kijken. Soms zie je een berg, waar het kind zonder zorgen overheen zweeft, soms zie je een zandkorrel en je kind struikelt en breekt een been (bwvs dan hè!).Veel succes met kiezen en beslissen. Jemig, als ik zover ben kom ik bij je advies vragen over de grootte van de rugzak! Zijn ze er ook met wieltjes?!

    ReplyDelete
  14. o ja, die koeken zijn heel lekker en gezond hoor... energie en zo... hebben ze nodig toch!?!?

    ReplyDelete
  15. Gea ik voel helemaal met je mee, zenuwslopend gewoon!
    Lien slaat de spijker op de kop, de bergen worden met nonchalance genomen, en dan ligt er zo'n zandkorreltje. Weet je, ze doen het vaak veel beter dan wij denken (komt natuurlijk door onze opvoeding :-D)

    Nee Lien! Die zijn er wel maar kun je absoluut NIET mee lopen!

    ReplyDelete
  16. sounds like Dutch lunch rooms are pretty much the same as American. I remember having slice of pizza every day at school.

    Hoping with making cute bento lunches for my future kids will help them be more excited about home made lunches. Might even put four slices of meat on the sandwich =P

    ReplyDelete
  17. Karen, thank you so much for posting this recipe. I love the sounds of it and I know my husband will really love it too. Almond, marzipan, and/or almond paste are all his favorite thin to eat. Will send you the result as soon as I am able to make it. At the moment the weather in California is crazily hot. It'll remain hot until next week, so I have to postpone all my baking. Not sure if I am able to wait that long, but will see. Thanks again for the recipe :).

    ReplyDelete

Thanks for visiting! I really appreciate and enjoy reading all your comments! If you have any questions feel free to email me.