(In het Nederlands? Even scrollen!)
Second hand and borrowed was the theme of this dessert. Not on purpose, it just turned out that way and I had so much fun making it. The kids had their share of fun too, wandering into the kitchen in irregular intervals to see what on earth their mum was trying to accomplish.
Why on earth would someone be dumping a whole bag of flour in a flat dish and make odd shaped holes in it? They whispered to each other: apparently this is going to be our dessert *raised eyebrows*, I think she read it somewhere *wrinkled their noses*, Do you think it's going to be good? *sticking out tongues*. Out loud: "are we supposed to eat the flour as well or are you going to bake it at some point?"
No, I was not going to bake anything this time, nor were they supposed to eat the flour, and yes I had seen something somewhere... and was trying to recreate it, using whisky tumblers I found at the thrift shop. My search for glasses for our Christmas dinner ended at the thrift shop. I was determined to use glasses for appetizers and wasn't prepared to let go of a lot of money just because of that. I needed 12. Found 12. Spend 2 €. Skipjumped out of the shop.
2nd hand glasses, borrowed recipe. Where from? Why..our Queen of desserts of course;
Tartelette! Please go
there to find the recipe and see yummy photos. I changed the components slightly and was very pleased with the top layer which consisted of a mix of orange, tangerine and red grapefruit juices. The bottom layer was plum puree mixed with strawberries .... mwah. Bought two cartons of Greek yoghurt, one of them turned out to be the low-fat kind, not good, you'll definitely need the original, full fat creamy one to set off the tarty fruit layers.
Helene used an egg carton to set the glasses "on edge", that didn't work with our Dutch egg cartons (or maybe my glasses were just too wide), so in comes the flour. I was so pleased with the outcome, it looked so good and I was happy it actually worked! Sure, I need some training to make nicer layers but still for a first...
Too bad my guinea pigs weren't too pleased with the way it tasted, granted, 5 out of 8 were kids, and as we're Dutch we're not used to
Jell-O anything. I definitely want to try these again and figure out a way of using enough gelatine to set the layers without the Jell-O experience.
Een 2e-hands toetje in alle opzichten; de glazen komen van de kringloop (ik wilde er 12 om te gebruiken tijdens het Kerstdiner, en was niet bereid om net zoveel geld te gebruiken voor de glazen als voor wat er in zou komen, dus...tadaaa 2€ en ik helemaal blij!). Het recept is ook "gebruikt" en wel door go
Tartelette, ik heb haar recept en werkwijze gebruikt. De hoeveelheden heb ik anderhalf keer genomen en uiteraard kon ik het niet laten om iets te veranderen, dus mijn fruitlaagjes waren gemaakt van sinasappel-mandarijn-rode grapefruit sap en een mix van pruimpuree met aardbei (had ik nog in de vriezer, makkelijk!). Als je dit na wilt maken gebruik dan goede volvette griekse of turkse yoghurt, ik had per ongeluk 1 pot van de magere variant genomen en je hebt echt het romige nodig ten opzichte van het fruit.
Zij gebruikt eierdozen om de glazen op 1 kant te laten staan, dat werkte bij mij niet, maar zoals je ziet werkt het prima als je een zandbak namaakt van bloem (of zand haha) in een grote platte schaal. Het resultaat ziet er intrigerend uit maar is eigenlijk heel simpel, je giet het eerste laagje erin, laat het opstijven en vervolgens zet je de glazen andersom voor de volgende laag en...Voilá!
Denk er wel om dat je keurig schenkt en geen druppels maakt op de binnenkant, die blijf je zien. Nog een kleine waarschuwing.....wij vinden dit misschien helemaal niet zo lekker... het is namelijk wel erg gelatine-achtig. Amerikanen zijn verslingerd aan hun Jell-O toetjes, (niets meer of minder dan gelatine met een smaakje) en dat is niet helemaal ons idee van een toetje. Ik moet dan ook braaf vermelden dat er maar 2 van de 10 zijn opgegeten....(het geheel leek een beetje op yoghurt met erg stijve jam) maar oooh het zag er wel gaaf uit!! Niet verder vertellen, maar ik ben echt van plan om dit nog een keer te doen en dan te proberen om het gelatine-gevoel te verminderen. Sorry Nancy en kids...jullie waren letterlijk proefkonijn...volgende keer gewoon ijs ofzo?
Karen that is fabulous! Your flavor combos sound delightful to me and I'm happy with jello, at least good jello like this not just sugar.
ReplyDeleteSmart idea with the flour for your size glass.
Love the second hand theme!!
These look so professional, good job!
ReplyDeleteAbsolutely fantastic! Bravo for the flour trick! I successfully used cornstarch once. The flavor combinations and the layers are perfect!
ReplyDeleteWowww- dat ziet er chique uit, met kringloopglazen en al! Zal wel even oefenen zijn die mooie strakke lijnen, maar dan hèb je ook wat!
ReplyDelete(en volgens mij smaakt alles zalig in die lekkere, vette turkse yoghurt..;-)))
Karen, I love the look of your 2nd hand glasses and "borrowing" a recipe from Helen is NEVER a bad thing. I'll have to try the flour trick because these look perfect for a dinner party dessert.
ReplyDeleteWhat a beautiful dessert - it looks wonderful!
ReplyDeleteThks girls -Helene for the idea/recipe as well-!
ReplyDeleteMarli, dit is eigenlijk veel makkelijker dan het lijkt. Gewoon een keer proberen.
Mary; yes, dinner party! Especially because this can be made up to two days in advance.
These just look adorable. What a wonderful idea!!
ReplyDeleteNow I see how Tartlette did it. I just didnt get it. My mind was on lock down that day. Thanks for the pictorial. These look fab.
ReplyDeleteGeweldig !!
ReplyDeleteLaat ik nou nog steeds 3 pakjes gelatinedrilpudding in de kelder hebben. Met dito drilkleuren.
Als ik je recept overneem, wordt het dan een 3e hands recept ?
Moet ik eerst een 3e hands kringloop zoeken, voor glazen...
Zo leuk dit!
ReplyDeleteMoest het gelijk na-apen natuurlijk, dus het 3e-hands recept is geboren :-)
Ik heb het gemaakt met bavarois en kon de whiskyglazen wel in de eierdozen kwijt. Hoewel ze erg lekker waren, haalden ze het qua looks bij lange na niet bij die kunststukjes van jou, maar daar ga ik aan werken :-)
Baking Soda,
ReplyDeleteWith the leftover pizza dough the girls just poured some milk on top of them and then shook sugar and cinnamon over them. I'm guessing you could roll the dough in a bowl of each if so desired to make it more organized, but the dessert/appetizer was a spur of the moment decision to make/try.
I hadn't been able to figure out how Tartelette did it - thank you! And I accepted the invitation and baked the Royal Crown's Tostano:
ReplyDeletehttp://mzkitchen.blogspot.com/2008/02/madam-chow-tries-to-regain-her-baking.html
Jerry, thanks for the tip!
ReplyDeletemadam Chow: great! Thanks for baking I'll hop over and have a look at your bread.
Gaaf Aranka, goed idee met die bavarois...ik zie een hoop mogelijkheden!
Karen - don't know if you got my email, but mine is mzkitchen@yahoo.com.
ReplyDeleteThose look darling! I love that you scored those glasses at a thrift shop - you're my kind of woman, for sure. Extra snaps to you for thinking of setting them on edge in flour. You overflow with creativity!
ReplyDeletegoede score zoveel glazen voor maar 2 pop!! Daar word je volgens mij blijer van als je geld te over hebt en ze voor 20 euro per stuk zou kunnen kopen!
ReplyDeleteze zien eruit om zo in een sterrenrestaurant te kunnen serveren, erg classy! (Kan me nauwelijks voorstellen dat het niet lekker was eigenlijk)
Officiele mededeling: de laptop is gerepareerd...
ReplyDeleteEn ik vond het wel lekker, ik denk dat er iets meer smaak aan moet, maar gewoon blijven proberen, ik kom wel weer proeven hoor!
Enne... op 6 stuks na komt mijn hele glazenuitzet en thee/koffiekopjes... tja...
Thank you for this post! I've done a few things with layers like this, but always found it terribly awkward to prop them up so that they'd set correctly. I will remember this trick for next time!
ReplyDeleteOh I love them! They're so pretty. The possibilities are endless for play.
ReplyDelete