Ik vond in de kelder nog twee pakken oliebollenmix. Helaas, de drang om oliebollen te bakken heb ik echt alleen maar in December. Maar eigenlijk, diep in mijn hart, vind ik ze het hele jaar erg lekker.
Normaal gesproken bak ik van zo’n pak mix wafels. Het recept is hier te vinden (er staan trouwens nog veel meer recepten voor oliebollenmix). Erg smakelijk, met een heel klein oliebollen-achtig tintje eraan. Weet iemand trouwens hoe dat komt? Wat zit er eigenlijk in dat pak dan?
Stel dat je nog zo’n mix hebt liggen, of, de supermarkt bij jou in de buurt wil van zijn voorraad af kun je ook proberen oliebollen muffins te maken of, zoals ik heb gedaan, madeleines. Weinig olie, nog minder bol maar heel lekker:
250 gram mix (Koopmans)
250 gram lauwwarme melk
snufje gist (afhankelijk van de ouderdom van het pak)
2 tl citroenrasp
40 gr gesmolten boter
50 gr witte basterdsuiker
vulling: appeltje, rozijntjes, sukade, gedroogde cranberries, plukjes amandelspijs, klein scheutje rum. Tezamen ong. 100 gram.
Mengen met een garde, vulling toevoegen en even doorroeren. Dit deeg is iets dikker dan je normale oliebollenbeslag. Laten rijzen tot ong. dubbel volume, met een lepel even doorroeren en nogmaals laten rijzen, dit keer een half uurtje.
Ik heb de –mini-madeleine vormpjes gevuld met een klein maatje ijsbolletjestang. 1 schep is dan voldoende om ze bijna te vullen. Oven op 175grC, 15 min bakken.
Normaal gesproken bak ik van zo’n pak mix wafels. Het recept is hier te vinden (er staan trouwens nog veel meer recepten voor oliebollenmix). Erg smakelijk, met een heel klein oliebollen-achtig tintje eraan. Weet iemand trouwens hoe dat komt? Wat zit er eigenlijk in dat pak dan?
Stel dat je nog zo’n mix hebt liggen, of, de supermarkt bij jou in de buurt wil van zijn voorraad af kun je ook proberen oliebollen muffins te maken of, zoals ik heb gedaan, madeleines. Weinig olie, nog minder bol maar heel lekker:
250 gram mix (Koopmans)
250 gram lauwwarme melk
snufje gist (afhankelijk van de ouderdom van het pak)
2 tl citroenrasp
40 gr gesmolten boter
50 gr witte basterdsuiker
vulling: appeltje, rozijntjes, sukade, gedroogde cranberries, plukjes amandelspijs, klein scheutje rum. Tezamen ong. 100 gram.
Mengen met een garde, vulling toevoegen en even doorroeren. Dit deeg is iets dikker dan je normale oliebollenbeslag. Laten rijzen tot ong. dubbel volume, met een lepel even doorroeren en nogmaals laten rijzen, dit keer een half uurtje.
Ik heb de –mini-madeleine vormpjes gevuld met een klein maatje ijsbolletjestang. 1 schep is dan voldoende om ze bijna te vullen. Oven op 175grC, 15 min bakken.
Naschrift: ik heb erg mijn best gedaan de kinderen ervan te weerhouden alles vers en in 1x op te laten eten...spijt! Vers uit de oven zijn ze gewoon het allerlekkerst.
Nu, 2 dagen na dato.... droog en weinig smaak. Dus: wel maken, en dan gelijk aanvallen. Likje boter, beetje poedersuiker, of misschien een smeertje jam.. Toch wel het proberen waard hoor, gewoon niet zo zuinig zijn als ik!
Those are beautiful! Your pan must be special, it really leaves deep groves and I like that.
ReplyDeleteEven wat anders... Ken jij Herman? Dat is een vriendschapscake. Je krijgt een klein schepje deeg en dat moet je gedurende een bepaalde tijd elke dag een paar keer roeren, af en toe "te eten geven" dus aanvullen en na een dag of 10 is het de bedoeling dat je het verdeelt in 5. Een deel hou je zelf en vier delen geef je weg met de gebruiksaanwijzing, aan je beste vrienden. Dat ene deel ga je weer "te eten geven" na een dag of wat en dan wordt het een heerlijk cakeachtig brood. Ik ben dus de hele dag met Herman bezig.. Als je over een paar dagen misschien in de buurt bent... kom je een deel Herman halen?
ReplyDeleteDie Herman! Dat hij nog bestaat- ik heb hem zeker 20 jaar geleden ook eens gekregen....
ReplyDeleteJouw "Shell- cakes zien er mooi uit!
En nog even 'off topic': wat is het verhaal achter het niet benoemen van: 'het slingerend uiteinde van een diertje dat in bomen klimt'?????
So you used your silicon madeleine mould? I like the idea of using the oliebollen mix - I suppose it is after all just a yeast mix! I might try yours.
ReplyDeleteNo oliebollen mix lurking in my cupboard, but there are some other things ... like boekwitmeel! Any suggestions for that?
Go see what I made - a pastinaaktaart ;) Of zeg je dan 'cakje', want het is geen echte taart?
@Nancy: Herman? Ken ik wel van horen zeggen, nog nooit een borrel mee gedronken. Kom graag een stukkie halen binnenkort.
ReplyDelete@Marli: jee, moest ik even goed nadenken zeg, jij bent echt cryptisch! Nouhou, ik dacht dus dat dat zou helpen tegen programmaatjes die dit soort adressen gebruiken om allerlei vergroters/pillen te verkopen... Spam dus. Had eerst wel mijn volledige adres staan en dat wordt dus flink misbruikt. :-(
@Ash: if/when you are going to try this make sure you eat them right away, then they are yummy. Don't save them for a rainy day...
Will get back to you on the boekweit, I always use a little in my pancakes. Off to read yr adventures with pastinaak.
Aha! Ik dacht dat het woord "apestaartje" taboe was op dit blog...:-)
ReplyDeleteVorige week kwam mijn buurvrouw met een pak olliebollenmix: 'of ik er iets mee kon.' Had ik het nou maar aangenomen :-(
ReplyDelete