Saturday, March 31, 2007

Hummus and Baba Ghanoush

Shopping makes hungry, and your feet need some rest as well, so, last December on a shopping trip with a friend in Germany we grabbed a table at a Lebanese restaurant. Our plates were filled with various bits and bites and of course hummus and baba ghanoush. I promised to try to make my own but for some reason hadn't got around to it. Until I saw Christine's post at Ramblings from a gypsy soul that was the push I needed. Although it took me this long to actually make it....and a couple of egg plants... :-( Thanks to Christine, the following recipe with my alterings in egg plant purple:

Basic Hummus
1 can chick peas (or 4 small roasted eggplants/peppers, peeled and chopped)
2-3 tbsp. sesame seed paste (tahini) (I used 3 tbs)
5-6 cloves of garlic (crushed or finely chopped) (4, pressed)
juice of 1 lemon
5 tbs extra-virgin olive oil
a little over 1/4 tsp sea salt

some water to make a smoother paste or you could add, as Christine points out, some more lemon juice and/or olive oil. (Used a little water to smooth the hummus, but oil and lemon in the baba ghanoush)
To garnish: fresh parsley, minced olives or paprika/chili powder. (chili powder to spice the hummus and sweet paprika powder for the baba ghanoush)

Mix everything (except parsley and paprika) in a blender. Pour in a bowl, drizzle with some olive oil then sprinkle with paprika and garnish with either olives or parsley. And then: scoop away, bake some fresh pita, tear a piece and scoop. Or you could use it as a spread on artisan bread or toast. I also like it as a dip for crunchy veggies.
For the Baba Ghanoush (different spellings but I like this one) the same basics but substitute the chickpeas for roasted eggplant. This I intended to do but I misjudged the time eggplant needs in the oven to become fully done and easy to peel. Yep, some more eggplants gone to waste....so sorry. But sometimes some good comes out of a bad thing: I used 3 beautiful red bell peppers (long pointy ones), roasted them in the oven (20 minutes on 200C, peeled and mashed and followed the directions above. I used extra virgin olive oil in the blender; for sprinkling however, I chose lemon oil and sweet paprika powder. Definitely a keeper!

This mix is more of a spread than the hummus. Because the peppers have more liquid in them than chickpeas I didn't use any water to dilute. I did add some basil-scented lemon juice in the blender and an extra tbs olive oil.

Baba Ghanoush en Hummus

1 blik kikkererwten (of 4 kleine aubergines/paprika's, geroosterd, gepeld en in stukjes)
3 el sesam pasta (tahini)
4 knoflooktenen (geperst)
sap van 1 citroen
5 el extra-virgin olijfolie
iets meer dan 1/4 tl zeezout
klein beetje water om het evt wat smeuiiger te maken, of gebruik nog wat extra citroensap/olie
Ik heb wat water gebruikt bij de hummus en extra olie/citroen in de baba ghanoush.

Garneren: peterselie, gehakte olijven en of paprikapoeder/chili poeder.

Alles in de blender en mixen tot een pasta. In een kommetje doen en garneren met de kruiden, vergeet niet nog wat extra olie bovenop te druppelen, dat maakt net dat beetje extra.

Dit is een gerechtje wat je vaak vindt in het Midden Oosten, ik heb het voor het eerst gegeten als onderdeel van een maaltijd in een Libanees restaurant in Dubai, en onlangs nog in Düsseldorf bij de lunch. Hummus kan erg melig zijn en vrij vlak van smaak, mijn voorkeur ging eigenlijk uit naar de variant met aubergine. Maar zoals met alles.....als het goed gemaakt is, dan is het erg lekker! Vergeet alsjeblieft die flauwe meuk in potjes van de supermarkt. Het is echt niet zo veel werk. De hummus zelf is het makkelijkst omdat je daar een blik kikkererwten voor kunt opentrekken, ingredienten in de blender/keukenmachine en klaar.

De Baba Ghanoush is wat meer werk omdat je daarvoor aubergines of, zoals ik heb gedaan, paprika's voor moet roosteren en pellen. Hiervoor zet je de oven op 200C, aubergines erin (evt. even inprikken met een vork anders dan barsten ze misschien) en zeker 20 minuten laten roosteren, af en toe keren. Als je blazen op het vel ziet of in het geval van de paprika's zwarte plekjes is het goed. Dan kun je ze eruit halen, in een plastic zak stoppen, dichtbinden en zo even laten afkoelen. Op een bord laten glijden en met voorzichtige vingers het velletje er van af trekken. Heet!! Als het goed is laat het vrij makkelijk los. Ik had de aubergines verkeerd ingeschat, die waren nog niet gaar en onmogelijk te pellen! Maar goed, zoals Cruijff zegt: "elluk nadeel heb ze voordeel".....de variant met de wel gelukte paprika's blijkt erg lekker!

Still life


The only thing is......I had quite a large batch of both so I have filled a jar with each and sealed the spreads with olive oil. How long do you think this will keep?

5 comments:

  1. Oh, ee gads, I could eat this stuff morning noon and night time too!
    I might last a couple of days in my fridge. If you can keep the lid on them, I'd think it would last several weeks maybe upto 4.
    Grrrrreat pictures!!!

    ReplyDelete
  2. I love both of these! I just eat them with a big spoon. I have kept hummus in the refrigerator for 3 weeks before and it was fine. I'm with Tanna. These 2 spreads are good for any meal. Loved the pictures of the veggies inside your oven! Sue

    ReplyDelete
  3. Oh my gosh, that looks wonderful!! I have to try your version next time. I'm so glad you were happy with the basic recipe. :) When in the fridge, just make sure it's covered. My bowl never lasts more than 3 days but it could probably be ok a week later before it starts to get a little hard. When it does, maybe you can give it a whirl in the processor with a bit more olive oil.

    ReplyDelete
  4. I'm sure these will be gone long before there is any question of them being past their prime. The photos, by the way, are awfully nice.

    ReplyDelete
  5. Ha Baking,

    Hummus maak je nog lekkerder door verse (gedroogde) kikkererwten te gebruiken. Veel meer smaak, veel meer bite. Kwestie van de avond van te voren in een bak koud water te gooien en daarna te koken - echt veel lekkerder dan die doorweekte knikkers uit blik!
    De aubergines voor je Baba Ghanousj kan je het beste een kleine 3 kwartier roosteren - dan worden ze echt lekker zacht en zo uit hun velletje te schrapen.
    En je kan hier ook een lekkere duqqah bij serveren: kruidendip van korianderzaadjes, sesam en komijn (kan nog veel meer aan toegevoegd worden). Brood eerst dopen in olijfolie en daarna in de duqqah. Lekker!
    Oh, ik weet hier nog wel 10 gerechtjes bij te verzinnen maar dan explodeert dit tekstberichtje ben ik bang... :-)
    Ja, ik ben wel een fan van Midden-Oosten en NAFfer voer :-)

    grtj,
    Arankad

    ReplyDelete

Thanks for visiting! I really appreciate and enjoy reading all your comments! If you have any questions feel free to email me.