Friday, February 09, 2007

Salt


If I told you this bowl is filled with crystals would you believe me?

In fact this is a small amount of salt I bought at a stall at Naschmarkt, Vienna. I was shopping with Angelika, and of course we stopped at a stall selling all kinds of aromatic herbs and spices. I bought some special bread herbs, a pouch of Tandoori seasoning and while I was paying for this my eyes fell on some soft coloured crystals. Grabbed the bag, set it on the counter and paid.

Never knew what I had bought.

For days I had this in the little porcelain bowl, just enjoying the soft colours, dreading the day that I couldn't resist to ground some in my salt mill. In the meantime I googled and asked around to discover this is Himalaya Crystal Salt.

Now I have a tough decision to make: enjoy it sprinkled on my food, bathe in a solution or may be I should make a paste and do a face mask. What would you do?

9 comments:

  1. I would put the Himalaya salt in a salt mill (Acryl, so that you can see the beautiful colour) and I would certainly enjoy it on my food!

    ReplyDelete
  2. This is what I call a very high level problem! If you are unable to decide what to do with these lovely sofe looking little crystal babies, you could just pass them on to me and I'll happily take up the problem for you.
    I know I'd be using them on something good to eat.
    You have a wonderful problem!

    ReplyDelete
  3. Hoi Karen,

    Ik wist dat ik eerder een berichtje had gelezen waarin Himalaya salt in voorkwam. Even gezocht en vond het op www.cupcakeblog.com. Hier staat een recept voor 'Himalayan Goji Berry Chocolate Cupcakes topped with Chocolate Ganache and Himalayan Pink Salt'. Komt er wel een ander probleem om de hoek kijken: waar haal je Goji Berries vandaan ;-)

    ReplyDelete
  4. That salt is so pretty!

    ReplyDelete
  5. Nog niet eerder gehoord van dit specifieke Himalay salt. Dus ook even gegoogeld. Kwam op een wazige site die lyrisch schreef over dit natuurlijke product (alsof natuurlijk staat voor ok. Radioactieve straling is ook natuurlijk). Himalaya salt bevat wel 74 elementen!! Welke wordt niet opgesomd. Dus weet je nog niet wat je eet, als je het in je voedsel gebruikt. Helaas wordt pas in de (hele)kleine lettertjes vermeld dat mensen die last hebben van ijzerstapeling moeten uitkijken met dit product. Dat ijzer geeft natuurlijk die prachtige kleur. Dus, als je dit eet, weet je eigenlijk niet wat je eet (in tegenstelling tot gewoon keukenzout). Aangezien mijn ervaringen met badzout qua sensatie teleurstellend zijn, adviseer ik je om deze kristallen alleen maar te gebruiken om naar te kijken. Want mooi zijn ze!!

    ReplyDelete
  6. Dat was ook puur waarom ik het kocht, ben niet zo'n rozig type normaal gesproken maar ik vond dit zo mooi!
    En toen...kwam ik ook alleen maar "zweverige" sites tegen, en daar word ik toch een beetje giechelig van. De oertijd opgeslagen in een zoutkristal. Dat moet toch te proeven zijn, of toch niet? Nou ja, mooi is het wel in ieder geval.

    ReplyDelete
  7. Yo Baking,

    Dit zout bevat wat meer mineralen dan het gebruikelijke spul. Vermaal het gewoon boven je voer - erg lekker. Minder heftig dan gewoon zout, en bijna aromatisch te noemen.
    Het Himalayazout dat in de natuurvoedingwinkels te koop is komt van de handelsmaatschappij Salzcentrale.de
    Wordt gewonnen zonder de tussenkomst van kinderarbeid, wat vrij gebruikelijk is in die regionen.
    Dus gooi het in je zoutmolentje of crush het in de vijzel. Enjoy! :-)

    ReplyDelete
  8. ik bedoel dus dat kinderarbeid vrij gebruikelijk is....
    grtj
    Aranka

    ReplyDelete
  9. Karen ! This brings back so good memories to me. Shopping with you at Naschmarkt ! And shopping with Tanna and Sue in Paris ! There Tanna bought for her two sisters lovely salt containers for fleur de sel and the salt which has to go into them. Since then I have been a fleur de sel addict, and I cannot live without it any more. I earnestly recommend you use this salt on food !

    ReplyDelete

Thanks for visiting! I really appreciate and enjoy reading all your comments! If you have any questions feel free to email me.