Friday, September 01, 2006

Kippenhok, over tafelmanieren en zolders...

Het probleem; er zijn in dit kippenhok teveel hanen en te weinig kippen. Dat resulteert in een grote hoeveelheid vrij rondvliegend testosteron. Denk ik. Wat weer gevolgd wordt door haantjesgedrag. Wat zich dus uit in elkaar vliegen afvangen, wie de beste graantjes heeft, wie minder of meer graan krijgt, op de hoogste stok kan zitten, wie het best kan vliegen, de mooiste hanekam heeft, het hardst kan kukelen, en vooral ook heel hard kakelen als één van de andere haantjes zijn veren gewassen krijgt van Moeder Overste Kloek die naarstig haar best doet de vrede te bewaren en de haantjes klaar te stomen voor de Boze Buitenwereld. Dit staaltje faunabeheer is het best te observeren aan tafel.

Heel lang geleden, in een kippenhok hier heel ver vandaan, leefden ooit drie hanekuikens die keurige tafelmanieren hadden, en met elkaar en M.O. Kloek gezellige tafelconversaties voerden. Heel lang geleden. M.O. Kloek weet het nog goed. MO Kloek heeft een beetje moeite met loslaten.

Het voedsel ter tafel is al minstens 4 keer voorbij gekomen. In aanschaf, tijdens het opruimen, het schoonmaken, het koken en als het in meer of minder aantrekkelijke vorm ter tafel komt. M.O. Kloek heeft geen behoefte om afscheid te nemen vlak voordat het verteerd gaat worden. Dus roept ze regelmatig dat we niet praten met volle snavel, niet kauwen met de snavel open, dat de vork naar de snavel moet en niet andersom. Gelukkig hebben de kuikens het gedrag een beetje verdeeld, dat wel. Ieder heeft een andere onhebbelijkheid. Een uitgelezen gelegenheid om eens smakelijk te lachen om de ander en luidkeels steun te betuigen aan de Kloek als een ander op zijn veren krijgt.
Toevallig was gisteravond de Opperhaan aanwezig tijdens de maaltijd, en om een einde te maken aan het gestechel riep hij op ernstige toon met zware stem:
Wie zonder Zonde is, werpe de eerste steen.” (Nog even en hij eist een plek aan het hoofd der tafel en komt op zondag binnen om het vlees te snijden).

Stilte.....

Zegt één van de haantjes: en als je nou wel een zolder hebt, mag je dan geen stenen gooien?

3 comments:

 1. Snik snik, hik hik....heel herkenbaar. Gelukkig hebben wij wel een zolder!Stuur ze gewoon vroeg op stok bij wan gedrag in de pikorde. Troost je, een kippenhok met 3 haantjes en 2 kippen geeft hetzelfde vertier.Ware het niet dat het aan tafel vrij rustig is....ieder vliegt op eigen tijden uit bij ons en is de tafel op etenstijd helaas ernstig leeg! En dat kan ik mijn ei niet kwijt!!

  ReplyDelete
 2. Snik snik, hik hik....heel herkenbaar. Gelukkig hebben wij wel een zolder!Stuur ze gewoon vroeg op stok bij wan gedrag in de pikorde. Troost je, een kippenhok met 3 haantjes en 2 kippen geeft hetzelfde vertier.Ware het niet dat het aan tafel vrij rustig is....ieder vliegt op eigen tijden uit bij ons en is de tafel op etenstijd helaas ernstig leeg! En dat kan ik mijn ei niet kwijt!!

  ReplyDelete
 3. hahaha! waarom zie ik deze NU pas?? Tafelmanieren en mannelijke wezens gaan NIET samen!

  nancy

  ReplyDelete

Thanks for visiting! I really appreciate and enjoy reading all your comments! If you have any questions feel free to email me.