Wednesday, April 26, 2006

Something out of nothing.. the sequel

Het vervolg op "Van niets iets maken"! Toen Lindy met haar idee voor dit blog event kwam was ik eigenlijk van plan dit hapje te maken, maar op een of andere manier heeft het vlees dagen in de koelkast gestaan (gewoon even geen tijd) en vervolgens is het, weliswaar gelukkig niet zelfstandig, richting groenbak verdwenen. Tsja, zo wordt het alsnog duur. Ik heb geloof ik al eens eerder gemeld dat ik het niet leuk vindt om dingen zomaar weg te gooien, zodanig zelfs dat Echtgenoot v.w.b. restjes de standaard uitspraak heeft: gooien we het nu weg, of zetten we het in de koelkast en gooien we het over 2 dagen weg? Wat trouwens ook zou helpen is als ik eens een weekplan zou hebben voor het eten en me daar vervolgens ook strikt aan houd. Maar zoals het gaat, loop ik boodschappen te doen en laat me inspireren door de aanbiedingen... (Klinkt goed hè?) In de praktijk bedenk ik dus ter plekke in de winkel dagmenu's waar vervolgens door de week heen van alles weer aan verandert en verschuift...
Van die dingen.

Maar goed, vandaag dus groentensoep gemaakt, met balletjes! Aangezien die soep helemaal zelf gemaakt wordt van schenkel en/of poulet en er naderhand ook nog eens balletjes in gaan, heb je eigenlijk dubbelop vlees. En da's zónde! ::grijns::
We gaan dus dat vlees eruit vissen, en met twee vorken (haha, dat is dus netjes voor de blog, ik doe het gewoon met mijn vingers) het vlees uit elkaar trekken in draadjes. Denk erom, alleen goed vlees en niet van die enge kwiebertjes erbij!
Vervolgens maken we ragout!

Poor man's ragout
klontje (of twee) boter
ca. 2 tl kerrie
2 gesnipperde uien
2 stevige appels in blokjes
restje champignons in kwarten (of een heel bakje)

Alles fruiten en
2 a 3 el bloem toevoegen, goed roeren en de bloem even laten garen.
Roux maken met bouillon (van de net gemaakte soep of een blokje), scheutje wijn en/of melk.
Goed roeren en even door laten pruttelen zodat er geen klontjes meer te vinden zijn. Scheutje wijn of misschien zelfs cognac of vieux (Je hebt maar een klein scheutje nodig). Met peper en zout op smaak brengen en het vlees toevoegen. Misschien heb je nog een restje creme fraiche.

Dit is de basis, je kunt qua restjes een hoop toevoegen, stukje prei, paprika, mais verzin het maar. Even afproeven op kruiden, in combinatie met de kerrie zou je kurkuma toe kunnen voegen, beetje gemberpoeder. Ik geef hier gewoon ragoutbakjes bij maar rijst zou ook kunnen of, als je de saus wat dikker maakt met meer groenten of eventueel bonen zou je het in wraps kunnen serveren, met apart erbij een schaaltje sour cream.


In English? Please click here!

2 comments:

  1. This looks delicious. I can only wonder.

    ReplyDelete
  2. Never in my life have I wished so hard to be able to read and understand another language.

    Baking Soda ... that's gorgeous ... GORGEOUS!

    ReplyDelete

Thanks for visiting! I really appreciate and enjoy reading all your comments! If you have any questions feel free to email me.