Saturday, March 11, 2006

Chocoladebrood


Afgelopen week geinformeerd wat het opnieuw bekleden van de trap ging kosten, vloerbedekking uitgezocht (hufterproof want 3 jongens en hun vriendjes), goed schoon te maken en te stofzuigen, beetje vlek-verdoezelend edoch passend bij zowel de vloer op de overloop als de vloer beneden. Onmogelijke zoektocht eigenlijk. En ik weet niet waarom maar opeens had ik behoefte aan zeer troostrijk eten (zou die ruim 600,-- er iets mee te maken hebben?). En de kinderen kunnen ook wel wat troostvoer gebruiken (heeft uiteraard niets te maken met het feit dat zij mijn teleurgestelde bui op hun kop kregen). Dit roept dus duidelijk om chocola! (Heeft verder niets te maken met een bepaalde periode van de maand). Véél chocola!

1.1/2 tl gist
200 gr melk
1 ei
2 el advocaat
35 gr zachte boter
370 (tot 400) gr bloem
55 gr rietsuiker
1 zakje vanille-suiker
2 flinke eetlepels cacao
1 el gluten of 2 geplette vit.C-tabletjes
1.1/4 tl zout
1 tl kaneel

Kijk, ik kan natuurlijk van die heerlijke 70% pure chocolade gebruiken, smelten met een beetje likeur enzo…..maar dan kom ik helemaal nooit meer aan nieuwe vloerbedekking toe.
Goed, we maken dus een deegje, kijk even (en voel!) aan je deeg, het is erg zacht, erg soepel en bijna plakkerig, maar moet toch goed loskomen van de kom. Indien nodig extra bloem toevoegen zoals ik heb gedaan. Laten rijzen tot bijna verdubbeld, het is absoluut een langzame rijzer dus heb geduld. Uit de kom op je werkblad, zachtjes platdrukken tot groot vierkant en de zijkanten naar binnen slaan. Van bovenaf oprollen, zorgen dat je een mooie strakke deeghuid krijgt. Vormrijs ca. 45 min/1 uur.
Afbakken in voorverwarmde oven ca. 35 minuten op 175”C. Je kunt hier nog een glazuurtje bij maken van poedersuiker en euh..likeur...of sinasappelsap ofzo..
Ik vind het lekker getoast, de jongens geven er niets om...tsja...
(Ben trouwens nu bezig om andere manieren te vinden voor die trap. Moet toch centjes zien over te houden voor lekkere dingen, toch? Prioriteiten!)

4 comments:

  1. Sadly, I have no idea what you say about your chocolate bread. ..Ah well. I made some once, and the recipe came with a companion recipe for vanilla butter.

    It was unsalted butter, powdered sugar, and vanilla extract. It was very good on the chocolate bread. I have lost both recipes, but the butter should be easy to improvise, if you want to try it. We toasted the chocolate bread, put the vanilla butter on it, and had it with our tea.

    My daughter, who was not yet an adult then, liked it a lot, and also thought it was funny, as it looked like pumpernickle.

    ReplyDelete
  2. This chocolatebread originated out of shock from the estimated cost of carpeting my stairs...Needed a shot of chocolate...soon...and cheap! The butter seems like a very good idea. (I even made a cheese-sandwich the other day, confusing it with pumpernickel, just wasn't thinking LOL)

    ReplyDelete
  3. This is a nice tutorial. Thanks a lot. This will definitely help me with my baking dream.

    ReplyDelete

Thanks for visiting! I really appreciate and enjoy reading all your comments! If you have any questions feel free to email me.