Friday, October 07, 2005

Vlekfactor

Mijn lijstje van kookboeken gerangschikt naar vlekfactor en de categorieën

* Jennie Shapter broodbakboek. Mijn eerste broodbakboek en alles klopt (op enkele drukfouten na, ik heb dan ook de goedkope paperback-versie). Geen papiertjes, heb bijna alles al een keer gedaan.
Vlekfactor 8.

* Het Margriet kookboek. Echt waar, gouwe ouwe, geen glossy papier, oubollige foto's, altijd bij de hand voor stoofpeertjes, ragout, jam, en allerhande ouderwetse dingen die je moeder/oma maakte waarvan je denkt, hoe moest dat nou ook al weer. Ook een hele goede in deze categorie is een uitgave van NRC: grootmoeders keuken of zoiets. Staat bol van de ouderwets lekkere recepten! Groentesoep met balletjes en Haagse bluf enzo.
Vlekfactor 6


* Alles van Delia Smith! (Ik heb Kipgerechten, Wintergerechten en Keukengeheimen 3). Gewoon goed, prima uitleg, ook niet te beroerd om halverwege het recept te roepen: als uw custard er nu uitziet als korrelige drab, dat hoort zo, gewoon blijven roeren. Kijk dat vind ik nou leuk!
Vlekfactor 8

* De boeken van Nigella Lawson (ik heb How to eat en Nigella bijt) zitten bij mij tjokvol papiertjes.......geen vlekfactor, zegt dat genoeg? Wel prima leesvoer.

* De basis van het koken van Jamie Oliver, al was het alleen maar voor de chinese kippakketjes mmm. Daar zitten ook de meeste vlekken;
Vlekfactor 6.

* Beth Hensperger, the breadlovers breadmachine cookbook. Beetje onhandig vanwege de cups, verder prima boek, originele recepten. Meel vlekt nou eenmaal niet, anders vlekfactor 9.

* Donna Hay. Oooh die foto's! Echt prachtig! Kookbaar? Nah, als je een yuppige tweeverdiener bent zonder kinderen en een heeeel klein maagje hebt, ja hoor.
Vlekfactor 2

* Het NRC Handelsblad kookboek, bron voor mijn aardappelgratin, brownies en gulyash.
Vlekfactor 4

* Southern Living (1984) , Dik boek, dateert uit de studietijd van echtgenoot in Georgia USA, gevuld met geteste recepten van lezers van dat tijdschrift -denk ik-. Ooit geprobeerd: tonijn uit blik in de oven met mayonaise en aardappels? Van die dingen..... Verder een uitstekende substitute lijst en handige conversion charts.
Vlekfactor 4

* En op de lijst om ooit nog eens kado te geven aan iemand die onverwacht jarig is (voor mij dan onverwacht he, bijna altijd dus, ik heb die verjaardagskalender op de wc ook maar aan de rommelmarkt meegegeven, hopeloze zaak in dit huis):

Op een gedeelde eerste plaats: het Tip broodbakboek (slaat nergens op), twee (ja echt 2) boeken van Joop Braakhekke.....brrrrr......in één daarvan staat een opdracht dus die kan ik niet eens weggeven. Een hors d'oeuvre kookboek van Escoffier, ooit gekregen van iemand die duidelijk meer aspiratie bezat dan ik. Binnenkort zal ik mijn boekenkast nog verder uitspitten..


Wie volgt? Wat is jullie lijstje?

5 comments:

 1. Tja eigenlijk valt de vlekfactor in twee soorten in te delen. In oude vlekken en verse vlekken.

  Nr. 1 in vlekken zijn twee boekjes van BRIO (de margarine); het bakboek en het koekjesboek. Deze heeft mijn moeder voor mij bij elkaar gespaard toen ik nog thuis woonde (prehistorie ondertussen), ik heb er heel erg veel uit gebakken en dat is dus te zien. dat waren de tijden dat er niet veel geld over was om zomaar kookboeken te kopen en ik nog snel tevreden was......
  * heel oude vlekken, toen factor 10

  *het nu meest gebruikte boek is The breadlovers cookbook van Beth Hensperger, aangezien het mijn streven is het hele boek te bakken, ben ik al een poosje druk en blijf dat dus ook nog wel even.
  een fijn boek, verrassende combinaties en bijna altijd kloppend. geen vlekken, maar wel factor 10

  *Jennie Shapters broodmachine boek komt als goede tweede. factor 9

  *de boeken van Jamie Oliver (basis van het koken, the naked chef is terug en happy days with the naked chef, die vind ik heerlijk om te lezen en te bekijken, tjokvol papiertjes, maar eigenlijk nog niet veel mee gemaakt...moet nog. Tja en ik vind hem gewoon ook een schatje, kan er niets aan doen. factor 8

  *Ijs en ijsdesserts (Farrow & Lewis) is van deze zomer. Zit vol met papiertjes en is ook al veel uit gemaakt. (ik zet bij elk recept dat ik gemaakt heb een streep met eventueel commentaar)
  factor 8

  *verder ben ik dus een Italië-gek, en lees ook veel over het eten en regionale gerechten etc. Mijn eerste boek (in de oude vlek-categorie) was 'echt Italiaans koken' van Marieluise Christl-Licosa. Ik weet nu dat het geen topboek is, maar in die tijd was ik er gek mee...veel vlekken dus (factor 7).

  *Nu staat "12" van Tessa Kiros bovenaan, mooi boek met een linnen kaft, dat voelt al zo lekker luxe. Ik doe voorzichtig, dus nog geen (ernstige) vlekken, wel factor 9

  *Op een goede tweede plaats qua Italia, staat een dikke pil "Culinaria Italia" dat ik kreeg voor de organisatie van een italiaans 4-gangendiner. Geweldig. Tjokvol informatie over alle regio's en tjokvol briefjes! factor 9

  *Onlangs voor mijn verjaardag het boek 'de keukens van Italië' van Antonio Carlucci gekregen, maar daar moet nog uit gekookt worden.
  (factor nog onbekend)

  Er staan er veel; een stuk of 58, waarvan de helft ongeveer Italiaans
  ...+ verzamelboeken met uitgeknipte recepten, een stapel kooktijdschriften .......Kortom meer dan levenslang nodig om alles te koken wat er staat.

  Toch zet dit aan tot denken...ik ga volgende week toch eens iets maken uit een een nog onbevlekt boek.........

  Een boek om weg te doen...mmm, ik kreeg ook "only the best" van Michel Roux...De franse keuken; daar ben ik dus niet zo dol op, maar omdat mijn dochter die heeft uitgezocht, blijft hij lekker staan...en maak ik er ook nog een keer wat uit!

  ReplyDelete
 2. Ik vind dit zo leuk om te lezen! Bedankt voor je lijstje. Wel een goede, die oude en nieuwe vlekken, da's idd waar.
  Binnenkort ga ik weer eens door mijn kast heen, maak ik een lijstje met nooit-gekookte boeken, en geef mezelf de opdracht om uit elk boek iets te maken....
  Goed om te weten dat er meer "zotten" zijn met zoveel kookboeken. We kunnen wel een leensysteem opzetten!

  ReplyDelete
 3. Oke, ik ga vloeken, ik heb er maar drie. Alle drie basiskookboeken, een van Libelle, gekregen van moeders toen Ruud en ik gingen samenwonen (=inmiddels 20 jaar geleden). Zeer zeer veel gebruikt aangezien ik tot op dat moment nog nooit iets zinnigers dan gebakken eieren had gefabriceerd (dieptepunt uit die tijd: ingevroren sla).

  Daarnaast dus een tweetal ringband-basisboekjes van blueband uit diezelfde tijd, daar waren verschillende van, ik heb de "basis" en "vlees", alledrie vlekfaktor 10+, en ik gebruik ze af en toe nog steeds.

  Wat ik wel heb is een boekje waar ik ooit iedereen zijn of haar lievelingsrecept in heb laten schrijven, zo kom je tot verrassende creaties en kun je zelfs diegene zijn lievelingskostje voorzetten wanneer hij of zij komt eten.

  En natuurlijk allerlei recepten van de familieleden, erwtensoep op zn Bosch, Ragout ala mama, boterkoekrecept van opa (was kok op de lange vaart), gebakken kwarktaart (heerlijk maar heel heftig) van Marjo,enz enz.

  Waar ik dol op ben zijn die blaadjes als Tip, Allerhande en Boodschappen. Soms staat er niks lekkers in, maar af en toe heb je van die uitschieters, daar kun je echt een heel lekker dinertje van bij elkaar koken.

  Meestal maak ik zoiets 1 of 2 keer en dan heb ik het wel gehad, op naar het volgende recept.

  Kookboeken dus niet aan mij besteed, kookbladen blijven niet lang genoeg om vlekken te krijgen, maar worden omgerecycled naar weer nieuwe bladen....

  Nancy

  ReplyDelete
 4. Dit is LEUK! Nancy ik herinner me nog een "eerste" maaltijd bij jou, die voor de zekerheid de helft voorgekookt was door moeders! 18 jaar geleden ofzo....
  Die familierecepten moet je bewaren voor het nageslacht hoor, en eigenlijk ook nog met jouw commentaar erbij. Opschrijven die handel, gebruiken je as schoonkinderen jouw boekje met vlekfactor 10 straks.

  ReplyDelete
 5. Het wannée kookboek aardig vol met vlekken tenminste de gebruikte versie die in de keuken ligt.
  Aangezien die bijna uitelkaar valt heb ik bij de slegte een nieuwe gekocht die staat in de boeken kast.
  Factor 9

  Beide broodboeken van jennie shapter zitten ook aardig vol met vlekken
  Factor 8

  King arthur bakboek heerlijk om in te lezen en al wat dingen uit gemaakt
  Factor 8

  Alle kookboeken van jamie idd veel in gelezen maar ook dingen uit bereid. Ik heb ook de dvd's van de serie de naked chef lekker op een druiligere zondag middag jamie kijken.
  Factor 8

  Mijn inmaakboeken het zijn er 5 maar alle 5 evenveel gebruikt en vol met vlekken.
  Factor 8.5

  Verder staat de boekenkast vol met kookboeken de een meer gebruikt dan de ander binnenkort toch maar eens nakijken .
  Ook heb ik nog een verlanglijstje wat boeken betrefd waaronder de italiaanse basiskeuken van Antonio Carlucci.

  ReplyDelete

Thanks for visiting! I really appreciate and enjoy reading all your comments! If you have any questions feel free to email me.