(scroll for Dutch please)
This was a fun assignment! Yes I’m sneaking in just under the wire again but I’m here, the bread is here and my post is here!
(a girl can be happy with a task accomplished, check!)
Susan over at Wild Yeast was our Kitchen Maven this month and cleared her kitchen table to invite us and get crafy with dough. She asked us to make a seasonal decorative bread: Cornucopia! A horn of plenty in dough.
She got me afraid and excited at the same time… My crafting abilities tend to override my mind’s eye.. The eye sees better things than my hands can make and I end up disappointed. Not this time though… ok, my fellow Babes made far prettier things but I am happy with mine!
For the recipe and the directions in English I gladly refer you to Susan’s, and for the crafty Babes please look at the links on the left hand side and enjoy!!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nederlands:
{Op de foto links zie je mijn foutje… veel te groot, te weinig deeg en een flink gat, dus dat heb ik even opnieuw gedaan. Alhoewel het een erg leuke soort van Darth Vader zou zijn... maar goed: Stuk van de koker af en het deeg weer uitgerold en gebruikt.}
Om een hoorn des overvloeds te maken heb je een vorm nodig; gebruik stevig karton en rol daar een puntige koker van. (Hmm dat klinkt niet erg intelligent maar kan even niet op het goede woord komen…). Eventueel de opening bijknippen zodat hij mooi rechtop kan blijven staan als je hem gaat opbouwen. In feite wikkel je dunne slierten deeg om je kartonnen vorm heen tot bovenaan. Voordat je kunt gaan wikkelen verpak je de koker aan de buitenkant met aluminium folie, dat je bestrijkt met olie. Binnenin vul je de koker op met –oud- bakpapier of ook alu folie zodat het zware deeg de koker niet laat instorten.
{Kijk dit is al beter}
Als je hoorn helemaal klaar is bestrijk hem dan met geklopt ei en leg hem voorzichtig op zijn –minst mooie- kantje en dan gaat hij 35-45 minuten de oven in op 160 gr. hetelucht of 180 gewoon.
Dan haal je voorzichtig de vulling en de kartonnen koker eruit (pas op: heet!) en gaat je hoorn weer terug de oven in voor weer 35 minuten. Als hij de gewenste kleur heeft bereikt kun je hem evt. afdekken met alu folie. De bedoeling is dat hij voldoende uitdroogt zodat hij niet gaan schimmelen of zacht wordt. Dat zou zonde zijn van je werk.
Na de 2e keer bakken zet je de oven uit maar laat je de ovendeur op een kier staan zodat aanwezig vocht er nog uit kan en hij goed uitdroogt. Kan nog wel zo’n 2 uur duren. Als je oven erg snel afkoelt laat hem dan op een lage temperatuur aanstaan!
Nodig:
- 875 g bloem (goedkoop van de Aldi/Lidl is prima; je gaat het toch niet eten)
- 481 g water
- 3.5 g (1-1/8 t.) droge gist
- 2.1/3 tl zout
- 44 g melk poeder
- 39 g suiker
- 44 g zachte boter
Bereiding:
- Gebruik de kneedhaak en je standmixer en kneed alle ingredienten tot ze goed gemengd zijn, mixer een standje hoger en kneden tot de gluten goed gevormd zijn. Uiteraard kun je ook met de hand kneden tot een stevig maar soepel deeg, zo’n 10-15 minuten.
- Gebruik het deeg meteen, laat niet eerst rijzen!
Rol voor de hoorn kleine porties van het deeg in strengen en wikkel ze om de vorm van beneden naar boven. Laat ze goed aansluiten, kleine kiertjes worden tijdens het bakken wel opgevuld maar je wil toch zo weinig mogelijk ruimte tussen de slierten.
Versieringen zijn ook tijdens het wikkelen al mogelijk, je kunt bijvoorbeeld een gedeelte van het deeg bruin kleuren met cacao, vlechten, weven… enz.
Kijk voor inspiratie ook maar eens bij mijn collega Babes in de kolom links!
Die heb je toch maar mooi uit je hoed getoverd! Ziet er super uit. Die deegvormpjes die eruit komen zijn ook top!!
ReplyDeleteBeautiful! And I love the little bread sculptures that you made with it. Great job! ♥
ReplyDeleteGorgeous cornucopia Karen...your mind's eye and hands both did a great job! Love the cloves worked into the braid and all that fruit, too.
ReplyDeleteSo lovely -- that second photo looks like a still life by a master painter!
ReplyDeleteThis is wonderful!! Are those currants or raisins that you used to accent the braided edge of your horn, Karen?
ReplyDeleteWhatever the accents were made with, your cornucopia is really beautiful.
Thanks girls!
ReplyDeleteThose are cloves Elizabeth!
Gorgeous Karen! I wish I could say we'd done it in Paris together ... but then we'd have had to missed one of those walks along that river ;)
ReplyDeleteOoooh choices choices... but I'm so glad we had those walks! I think there was bread in Paris without us making some...
ReplyDeleteIt's gorgeous! I love the fruit.... a still life, indeed!
ReplyDeleteWhat a beautiful creation! Really splendid.
ReplyDeleteCheers,
Rosa